ABD’nin uçak kabinlerinde bilgisayar yasağı Ortadoğu ile ABD arasındaki trafiği etkiliyor.
ABD’ye, belirli yönlerden gelen uçuşlarda kabine büyük elektronik cihaz sokma yasağının, Ortadoğu ile ABD arasındaki trafiği düşürdüğü açıklandı.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) dün yaptığı açıklamada, Nisan ayında toplam uçak yolculuğu talebindeki artışın yüzde 10.7’nin üzerine çıkmasına rağmen, Ortadoğu havayollarında bu büyümenin son beş yıllık ortalamanın gerisinde kaldığını bildirdi. Bu durum başka hiçbir bölgede gözlemlenmedi.
ABD Mart ayında aldığı bir kararla Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye dahil 10 havalimanından ABD’ye giden uçaklarda dizüstü bilgisayar gibi büyük elektronik araçların kabine alınmasını yasakladı.
Gerekçe olarak elektronik cihazlara gizlenebilecek bir bombanın kabine girme olasılığı gösterildi.
Yasak Emirates, Qatar Airways ve THY gibi havayolu şirketlerini etkiliyor.
IATA, Ortadoğu ile ABD arasında Mart ayında kilometre/yolcu geliri olarak ölçülen trafiğin yıllık bazda yedi yıldır ilk kez yüzde 2.8 düştüğünü açıkladı.
IATA baş ekonomisti Brian Pearce dün yaptığı açıklamada, “Emin olmak için henüz erken ancak bu rakamlar yolculuklar üzerinde bir etkinin var olduğunu gösteriyor” dedi.
ABD, aynı yasağa Avrupa’dan gelen uçuşları da dahil etme eğilimini ifade etmişti, ancak Avrupa ülkeleriyle yapılan görüşmeler sonunda bu konuda bir karar henüz açıklamadı.
IATA, yasak nedeniyle bilgisayarların uçakların kargo bölümüne alınması uygulamasına karşı alternatifler öneriyor. Bunlar havalimanlarında daha etkin tarama sistemleri, güvenlik personelinin daha iyi eğitimi ve patlayıcı izi süren eğitimli köpeklerin kullanılması.
IATA’nın tahminine göre yasağın Avrupa’ya da uygulanması yolcuların uçuş sırasında çalışamamaları nedeniyle üretkenlikte 1.4 milyar dolar zarara yol açabilir.
ABD ile Avrupa arasında uygulanacak yasaktan, United, Delta, American Airlines, Lufthansa, British Airways, Air France ve Norwegian Air Shuttle gibi hem Amerikan hem Avrupa havayolları etkilenebilir.