featured

THOMAS COOK'UN KADIN PİLOTU

Thomas Cook’un Kadın Pilotu
Güney Afrika’ya 41.000 feet’de, fırtınaların etrafından dolaşarak Airbus A330 ile uçmak India Allix için günlük bir uğraş. 26 Yaşındaki genç kadın, Thomas Cook Airlines’da 2ci pilot. Yaşamı at binmekle başlayan India Allix, daha sonra uçuş öncesi kontroller için
babası ile Londra Gatwick’e gidiyor.
Babası da bir kaptan. Uçağın kalkışı, yolculara anons yapmak, devasa bir fırtınanın etrafında dönmek,  11 saat 30 dakika sonra uçağı güvenle indirmek gibi, uçuşun tüm önemli aşamalarını başarı ile tamamlıyor.
Airbus A330’un kalkışından 50 dakika önce kabin ekibi ile birlikte uçağa gidiyorlar ve kontroller başlıyor. Buna güvenlik aramaları, ekipman kontrolü ve teknik sorun olmaksızın uçuşa hazırlanmak dahil. Uçuşun güvenle yapılabilmesi için kokpitte bir dizi kontrol listesi(check list) önemli.
Pilotlar, uçağın dışını kontrol etmek için beş ila on dakika zaman ayırıyorlar. Uçağın genel durumuna bakıp, kontrol ediyorlar. Herhangi bir ezik veya çizik olmaması, yağ sızıntısı bulunmaması şart.
Bu kontrol sırasında yakıt paneli üzerinde de gerekli miktarda yakıt ayarlanması gerek. Mesela Cape Town’a gidebilmek için 80 ton gerekli.
Cape Town’dan sonra Hindistan’da Goa’ya başka bir uzun uçuşa çıkmadan önce, bir kaç gün dinlence var. Ama babasının yanında uçmak, hem bir keyif, hem de ayrıcalık.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir