featured

YILDIRIM : İNGİLTERE İLE UÇAK KONUSUNDA ANLAŞTIK

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Başbakanı Theresa May bir görüşme gerçekleştirdi. Çankaya Köşkü’nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü.
İkili ortak açıklama yaptı.
Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
“Sayın Thresa May hanımefendi değerli basın mensupları hepinizi saygıyla selamlıyorum. Kendisini ve heyetini Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. İkili ilişkimlerimizi görüştük. Başta güvenlik ve ekonomi alanında iş birliğimizi konuştuk. Stratejik ortalık kurulması hedefine yönelik yol göstericiliği esas alındı. Sayın Başbakan’ın ziyareti ile söz konusu bu ortaklığı günümüzdeki bölgesel şartları dikkate alınca hem ikili hem küresel anlamda kapsamlı bir hedefe taşıma konusunda iradelerimizi dile getirdik. Az önce Milli Muharif Uçak Projesi geliştirmeye yönelik bir sözleşme imzaladık. Sözleşme ile birlikte her iki firma yeni bir savaş uçağı geliştirme üzerinde çalışacaklar.”
“Bu proje tamamen Türkiye ile Birleşik Krallık yöntemini arkasında olduğu bir projedir. Terörün günümüzde en önemli tehditlerden biri olduğunu düşününce hava yollarındaki insanların terörist olup olmadığına dair karşılıklı havaalanlarının güvenliği konusunda birlikte çalışacaklar. 2017 yılı boyunca tatbikat gerçekleştirilecek. ”
“Gerek büyük elçi gerek Sayın May, Türkiye ile dayanışmasını anında göstermiş ve bu surette bu halkın sevgisini kazanmıştır. Bunun için kendilerine teşekkür ediyorum. Türkiye’nin PKK, DEAŞ, YPG bilumum terör örgütü ile yaptığımız mücadeleyi anlatma fırsatımız oldu. Konuştuğumuz konular arasında 15 Temmuz darbe girişimde FETÖ’nün bütün dünyada olduğu gibi İngiltere’de de faaliyetleri var bu konuda bilgi aktardık. Gereğinin yapılmasını talep ettik. Ayrıca Kıbrıs konusunda da görüş alışverişinde bulunduk. Kıbrıs’ta çözüm arayışı devam ediyor. Bizim de arzumuz çözüme ulaşmasıdır. Görüşme adil olmalıdır. Garantör devletler Birleşik Krallık ve Türkiye en çok memnun olanlardan olacaktır. Geçmişte yaşanmış olayların tekrarı olmaması için güvenlik ve garantilerin devam etmesini konusunda mutabık kaldık
“Suriye konusundaki işbirliğinin artırılması, ölümlere son verilmesi, mülteci sorunun bütün insanlığı sorumluluğu olduğunu ifade ettik. Tabi İngiltere Avrupa :Birliğinden çıkma kararı aldı. Bu kararın yerine getirilmesi Sayın Başbakan’ın önündeki konularda birisi. Nasıl iş birliği geliştirileceği ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma çıkış ile eş zamanlı. Çıkış başladığında Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalanacak. Ticaret Ortaklığı Komitesi toplantılara başlayacak. İngiltere-Türkiye arasında ilişkiler sadece ticaretin 16 milyardan 20 milyara çıkarılması ile ilgili değil.”
MÜLTECİ SORUNU
“Mülteci meselesi küresel bir konu şuanda 55 milyon insan mülteci konumunda. Dolayısıyla bu sorunu yok sayamayız. Duvarları yükselterek sorunu çözemeyiz. Daha fazla irade göstermeliyiz. Kimse durup dururken evinden uzaklaşmaz. Biz kapılarımızı açtık bizim değerlerimiz bize bunu söylüyor. İnsan hayatını kutsaldır. Yardım geliyor mu çok sayıda. 26 milyar dolar harcamamız oldu. Gelen yardım 700 milyon dolar civarında biz yardım gelse de gelmese de yardım etmeye devam edeceğiz. 2 bin kişiyi DEAŞ’tan temizledik 45 bin kişi geri döndü bunu tüm Suriye’de Irak’ta olması lazım bu nasıl sağlanır DEAŞ’ı ortadan kaldırmamız lazım. Ve burada Suriye’de siyasi çözüm sağlanacak. Ve böylece insanlar evine dönecek. Bölgesel çözüm oradan kaçanlara kapıları kapatmakla olmaz. Bütün ülkelerin daha fazla gayret göstermesi esas olandır. Türkiye’nin yükünü hafiflemesi için ellerini taşın altına koyması gerek.”
TRUMP’IN SURİYELİLERİN ALIMINI DURDURMASI KARARI
“Bu mülteci sorununu duvar örmekle çözemeyiz uzun vadede bu sorunu çözmemiz lazım. Bölgesel sorunların çözümü için BM şemsiyesi altında birleşmemiz gerek. Bölgesel sorunları halının altına süpürmekle çözemeyiz. ABD’nin yeni kararını henüz bilmiyoruz kulaktan dolma bilgilerle değerlendirmek doğru olmaz. Refah farkının azaltılması gerekiyor.”
İNGİLTERE’NİN BREXİT KARARI
“Brexit konusu Birleşik Krallık’ın konusu. Onların kararına biz laf söyleyemeyiz. Gümrük Birliğine engel değil. Nitekim bu aylarda AB ile Gümrük Birliğini güncellemek için görüşmeye başladık. İngiltere ile de eş zamanlı olarak sürdüreceğiz. İnsanların, sermayenin, hizmetlerin, malların serbest dolaşımından yanayız. Uzun vadeli hedefin bu olması gerektiğini düşünüyoruz.”
.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 8 yıl önce

    Bunların yaptığı uçakların kanatları paslanıyor, bu proje yanlış. Benim bildiğim Temel KOTİL , BAe ile iş yapmaz, daha önce RJ’lerde yaptı da ne oldu, bir devenin canına mal oldu. Şimdi neye mal olacak göreceğiz.

    Cevapla
  2. Haberlerinizi okuyorum, iyi hoş da imla kurallarına ve hatalı yazılan kelimelere daha fazla dikkat edilmeli. Bu tür şeylere hiç özen gösterilmiyor. Her haberde var bu tür hatalar özellikle bu haberde sayamadığım kadar var. Bence bir haber sitesinin buna dikkat etmesi gerekir.

    Cevapla