Bilim adamları çok sık seyahatin sağlığa zarar verdiğini belirledi. Seyahatlerde ya yeni sağlık problemleri çıkabiliyor ya da var olan hastalıklar tetiklenebiliyor.
İşadamları yurtiçi ya da yurtdışı birçok yere seyahat ediyor. Bilim adamları çok sık seyahatin sağlığa zarar verdiği belirlendi; ya yeni sağlık problemleri çıkabiliyor ya da var olan hastalıklar tetiklenebiliyor. İş seyahatlerinden vazgeçmek mümkün değil fakat alınacak önlemlerle ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirmek mümkün.
Uçakla sık seyahat edenlerde ortaya çıkan en önemli risk ise radyasyon. Sadece bu da değil, hava değişimi kişinin bağışıklık sistemini de altüst edebiliyor.
Sık uçan kişilerin nasıl beslendikleri önemli. Sebze ve meyveye ağırlık vermeleri ve bol bol sıvı almaları gerekiyor
Sık seyahate çıkanlarda yorgunluk, uyku bozukluğu, halsizlik, konsantrasyon eksikliği, unutkanlık, bağışıklık sisteminde zayıflama ve sık hastalanma gibi rahatsızlıklar görülüyor. Bunlardan en az şekilde etkilenmek için bağışıklık sistemi destekleri alınabilir. Uykuya da önem verilmesi gerekiyor.
Uzun süren hareketsizlik, özellikle de kanın bacaklarda toplanması sonucu oluşan rahatsızlıklar sık aralıklarla basit egzersizler yapılarak azaltılabiliyor.
Uzun seyahatlerin neden olabileceği bir diğer sorun da jet-lag yani kısa sürede birçok zaman alanından geçme Jet-lag uyku kalıplarının, vücudun iç saatini oluşturan biyolojik ritmin bozulması anlamına geliyor.
Gitmeden önce iyice istirahat edip kısa süreli uykular da dâhil olmak üzere yolculuk boyunca mümkün olduğunca dinlenilmesi gerekiyor.
Ayrıca uçakta, gemide, otomobilde veya trende uzun süre seyahat edenler, uzmanların önerdiği bir kaç noktaya uyarak şikayetlerinden kurtulabilirler.
İşte rahat bir yolculuk için öneriler:
– Yolculuk öncesi ağır, yağlı yemeklerden kaçının
– Yolculuk sırasında ufak öğünler, tuzlu yiyecekler tavsiye ediliyor
– Yolculuğa sakin başlayın. Uykunuzu almış ve dinlenmiş olmalısınız.
– İçki, sigara ve kahveden uzak durun
– Sakız çiğnemek veya şeker emmek yol tutulmasını engelleyebilir
– Yolculuk sırasında kitap veya gazete okumayın. Bu şikayetlerinizi artırabilir
– Nefes alıp verme teknikleri ile sakinleşin
– Rahat etmenizi sağlayacak eşyalarınızı yanınıza alın (Yastık)
– Ağır kokulardan uzak durun (Yemek, tuvalet)