Kağıda önce bir elipsoit çizdi, “bu uçak” dedi. Elipsoitin önüne, altına, üstüne daireler yerleştirdi. Her dairenin içine ünitenin adını yazdı, çizgilerle uçağa bağladı: teknik, akaryakıt, yükleme-boşaltma,su,ikram vb. “havayolu taşımacılığı budur, tüm görevler zincirleme birbirine ve uçağa bağlıdır, yoksa uçak kalkamaz” dedi. Kara kaşlarının altındaki yemyeşil gözlerini kısmış, alnını kırıştırmış, beni inceliyordu, “anladı mı”gibisinden. Kurslardan sonra, aldığım ilk ders budur. Zürih’teyiz, Thalwill Seestrasse 182 No.da Hotel Alexsander See’nin giriş katındaki restoran. Zürih’de gölün kıyısındaki üç katlı şirin otelin üstü kapalı teras. Rengârenk bayrakların dalgalandığı direkleri, beyaz tekneleri, küçük ahşap bir iskelesi vardı. İskeleden bakıldığında, gölün durgun sularında nazlı beyaz kuğular, peşlerinden badi, badi yürüyen yeşil başlı ördekler velhasıl doyumsuz bir manzara. Kurslardan sonra tatbiki ilk dersi Zürih’te veren hocam, kaptan Zihni Barın. DC-9 ile gelmiştik. Otel, Zürih’in banliyösünda olduğundan, şehre trenle gitmek gerekiyor veya en yakın yer Oerlikon. Hiçbir yere gitmiyorsan, odada renkli TV var ki ilk kez Zürih’de tanıştık. İstanbul’da Topkapı sarayında çekilen “Topkapı” oynuyordu o gün. 1965’li yıllarda çekilen, Amerikan yapımı macera filminde; o dönemin ünlü oyuncuları Melina Mercouri, Peter Ustinov ve Maximilian Schell rol almışlardı.
****
Önce F-27’de sonra DC-9’da,arkasından Boeing-707’de uçtuğum kaptan Zihni Barın’ın THY havacılık tarihinde ve camiasında önemli görevleri vardı. İlki, 1960’lı yıllarda F-27’lerin ilk ikisini, Nurettin Gürün kaptan ile birlikte getirmek gibi. Maryland’dan kalkış, Kanada Montreal’de yakıt ikmali, arkasından Goose Bay,Frosbisher. Sonra Grönland, İzlanda nihayet İngiltere’de Perstwik. Derken Amsterdam ve Roma. Tamı tamamına 30 saat sonra Yeşilköy. İkinci önemli görevi; 1969’da Hava-İş sendikasına girip, 1977-79 yılları arasında sendika başkanlığı yapmak. Adilce çözümler üretmek, istediklerini elde edip genel müdür ile el sıkışmak, personeli memnun etmek, yüzleri güldürmek. Sonra yine hatta, uçuşlarına döndü. Hiçbir zaman övündüğünü, geçmişini anlattığını duymadım, son derece mütevazi bir insandı.
***
Londra’daki Heathrow Termina -3 1961’de hizmet vermeğe başlamış, uzun süre bizim uçaklarımızı konuk etti ve THY kontuarı Heathrow terminal 3’de açıldı.THY Boeing uçağı körüğe yanaştı, yolcuları ve ekibi, İstanbul’da iken, istasyon başmüdürü olan İlhan Tufan bey karşıladı. THY’nın bir ofisi vardı artık ve Satış Müdürü İlhan Bey çalışkan, becerikli ve dinamik bir insandı. Zihni Barın- Kerrar Karagözoğlu kaptanları ve kabin ekibini bir arabaya bindiren İlhan Tufan, kısa bir şehir turu yaptırdıktan sonra otele bıraktı. İlk kez Londra’yı gördüğünüzde neler hissetmiştiniz? İşte öyle bir şey!Ertesi gün öğle saatlerinde saatlerinde ekipHeathrow’a gelmişti. Zihni Barın kaptan seslendi:
-Arkadaşlar, görüyorsunuz, istasyon müdürü yolcu bagajlarını kargoya kendisi taşıyor. Hepiniz valizlerinizi arabadan çıkarın ve kargo bölümüne yerleştirin! Bu bir ilk’tir.
****
Yeşilköy’de bana yakın bir mesafede, eski istasyon baş müdürü İlhan Tufan bey ile komşu yaşıyorlardı. Hepimiz emekli olduktan sonra, pazar alışverişlerine yalnız çıkmaya başladı, eşinin ağrıları çoktu, o da üzgün. Ayak üstü hal hatır sorar, yolumuza devam ederdik. Bir gün “Zihni kaptan yemek var gelsenize dedim”. Ataköy Marina’da her ay kaptanların buluşup sohbet ettikleri yemekten bahsediyordum. Biraz mırın kırın etti, sonra da “bakalım, ne günüydü” dedi. Geldi, hepimizi çok sevindirdi; Nezihi Arkut, Mehmet Kurt filan derken koyu bir sohbete daldı, eskilere döndü. Bu yemek onu son görüşümmüş bilemedim. Sonra İzmir’e taşındığını duydum, güle güle diyemedim. Şimdi hepten yolcu ettik. Bana gelince; uçuştan ayrılıp yerde çalıştığım on yıl boyunca, elipsoite bağlı o dairelerin, uçakla ve birbirleriyle bağlantılarının ne kadar önemli olduklarını fark ettim. Zihni kaptan doğru söylemişti. Uçarken fark edilemeyen noktalar bariz bir açıklığa kavuşmuştu. Sizden çok şey öğrendik. Size veda ediyorum, tekrar görüşmek üzere.
Meral Döşemeciler
Kaynak: THY Retro Cafe
***
Meral hanımın bu güzel yazısını okuduğumda,her ne kadar Zihni Barın Kaptanımızın vefatını Airporthaber aracılığı ile yayınlayıp Allah’tan rahmet dilemiş olsak da bir iki cümle ile yazıya ilave yapmak istedim.
Zihni Barın kaptan, benim iş hayatımda da örnek aldığım ve sendikacılık konusunda çok şey öğrendiğim bir liderdi. AirportTV nin yayın yaptığı zamanlarda bizzat kendini arayarak, her hafta canlı olarak yayınladığımız Kara Kutu isimli programıma konuk olmasını istemiştim. Zihni kaptan; Kendisinin İzmir’de olduğunu ve sağlık durumu nedeniyle programa katılabilmesinin zor olacağını söylemiş ve affını istemişti. Rahmetli ile bu son konuşmam 2008 li yıllarda olmuştu.
Zihni Barın,sendikacılık yaptığı dönemde işçi hakları için büyük bir mücadele sergilemiş ve taban/tavan arasındaki ücretsel dengeyi 1/7 ye kadar azaltarak tabandaki işçinin yanında yer alarak işçilerin gönlünü kazanmıştır. Zihni Barın zamanında yapılan bu örnek sendikacılık ve taban/tavan arasında 1/7 olarak düzenlenen taslak uzun süre THY toplu iş sözleşmelerinde kullanılmıştır. Meral hanımın yazısı vesilesiyle,,Zihni kaptanıma bir kez daha Allah’tan rahmet, aile bireylerine ve tüm havacılık camiasına başsağlığı diliyorum.
Sefa İnan