featured

ETIHAD VE LUFTHANSA’DAN SÜRPRİZ İŞBİRLİĞİ

Avrupa havayolu pazarında geçtiğimiz iki – üç yılın en sıcak konu başlıklarından bir tanesi, Lufthansa ile Etihad Airways arasındaki mücadeleydi.
Özellikle, ilk aşamada airberlin’e küçük bir payla ortak olan Etihad Airways’in, 2011 yılının Aralık ayında, söz konusu şirketteki hissesini %3’ten %29 seviyesine çıkarması, yukarıda belirttiğimiz mücadelenin adeta işaret fişeği niteliğini taşıyordu.
Bu işbirliği sonrasında airberlin ve Etihad’ın hub’ları, çok yoğun bir biçimde birbirlerine bağlanmıştı.
Özellikle 2012 yılı yaz tarifesiyle birlikte, Düseldorf ve Berlin ile Abu Dabi arasındaki seferlerdeki artış dikkat çekiyordu.
Körfez’deki Havayolu Şirketleri, Avrupalıları Zorluyor
Etihad Airways’in inorganik büyümesine, Emirates ve Qatar Airways’in organik bir biçimde büyümesi de eklenince, başta Air France ve Lufthansa olmak üzere, Avrupalı bazı havayolu şirketleri bu yeni duruma karşı seslerini yükseltmeye başlamıştı.
Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, Avrupa’daki bir çok havalimanında uygulanan gece uçuş yasakları (night curfew), havacılıkla ilgili bazı yerel vergiler, karbon emisyonu sistemi, grev hakları gibi bir takım etkenlerin, Körfez merkezli havayolu şirketlerine karşı kendilerini haksız bir rekabet ortamıyla baş başa bıraktığını dile getirmişti.
Bu gelişmelere karşı bir açıklama yapan Etihad CEO’su James Hogan ise, “Etihad Airways olarak Avrupa’ya bağlılığımız sürüyor. Ancak bir avuç korumacı rakip tarafından gösterilen ve artan direnç, bizim gelişimimizi sınırlamaktan öte istenmeyen sonuçlar da doğurabilir. Büyümemizin kısıtlanması veya yatırımlarımızın riske girmesi halinde gerçek zarar gören taraf; istihdam, bağlantılı uçuş, yerel ve ulusal ekonomilerde yatırım fırsatları ve tüketici tercihi kaybına uğrayan Avrupa olur.” demişti.
Etihad ve airberlin’in Codeshare Uçuşları İptal Edildi
30 Aralık 2015 tarihinde, Etihad Airways ve airberlin’in codeshare uçuşlarıyla ilgili kararını açıklayan bir Alman mahkemesi, 31 hatta yapılmakta olan codeshare uygulamasının iptaline hükmetmişti.
Mahkeme kararına göre Etihad ve airberlin, 16 Ocak 2016 tarihinden itibaren, belirtilen 31 hattaki codeshare uygulamasını sistemlerinden kaldırmak zorundaydı.
Bu önemli gelişmeye ilişkin bir açıklama yapan Etihad Airways, rekabeti ve yolcuların sahip olduğu seçenekleri azaltan bu kararın önemli sosyal etkilerinin ve Alman ekonomisine zararının olacağını vurgulamıştı.
İşin en ilginç yanı, codeshare uygulamasının iptal edildiği 31 hattın 29’u, geçtiğimiz yıllarda Almanya Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.
Etihad, mahkemenin almış olduğu bu kararı hemen temyize götürmüştü.
Etihad Airways’in itirazını değerlendiren mahkeme, Etihad ile airberlin arasında yapılan codeshare anlaşmasının uluslararası hatları kapsayan bölümünün devamı yönünde karar verirken, söz konusu anlaşmanın Almanya iç hatlarına ilişkin olan kısmını iptal etmişti.
Neticede, taraflar arasındaki codeshare anlaşması çerçevesinde bulunan 31 hattan 26 tanesinde işbirliği devam ederken, geri kalan beş iç hat hattı kapsam dışında bırakılmıştı.
Lufthansa ve Etihad, Codeshare Anlaşması Yaptı
Taraflar arasındaki ilişkiler bu denli gergin görünürken, 16 Aralık 2016 tarihinde gelen bir haber, tam manasıyla bir sürpriz olarak değerlendirildi.
Lufthansa ve Etihad, codeshare (uçuş kodu paylaşımı) anlaşması yaptıklarını açıkladı.
İlk aşamada, Etihad Airways tarafından icra edilen Abu Dabi – Frankfurt, Abu Dabi – Münih ve Lufthansa tarafından icra edilen Frankfurt – Rio de Janeiro ve Frankfurt – Bogota hatlarında codeshare uygulaması yapılacak.
Lufthansa CEO’su Carsten Spohr konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, iki şirket arasındaki işbirliğinin başka alanları da kapsayacak şekilde genişleyebileceğini belirtti.
Bu noktada hemen, Etihad Airways bünyesinde yer alan ama bir türlü istenen performansı gösteremeyen airberlin’e dönelim.
Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde Air Berlin tarafından yapılan açıklamada, şirket filosunun yarı yarıya küçültülerek, 150 uçaktan 75 uçağa inileceği belirtilmişti.
İşin en ilgi çekici yanı, açığa çıkan 75 uçağın 40 adedinin, Air Berlin’in yıllardır sert bir şekilde rekabet etmekte olduğu Lufthansa’ya “wet-lease” şeklinde kiralanacak oluşuydu.
Lufthansa bu uçakları, düşük maliyetli markası Eurowings bünyesinde kullanacağını açıklamıştı.
Lufthansa ile Etihad Airways arasında yapılan anlaşmada, bu konu da karara bağlandı.
Buna göre, airberlin’den toplam 38 uçak kiralanacak ve bunların 33 tanesi Eurowings, beş tanesi ise Austrian Airlines filosunda hizmet verecek.
Böylece uzun bir süredir devam eden çekişme, işbirliği ile sonuçlanmış oldu.
Bakalım bu iki önemli şirket arasındaki anlaşma, Berlin Brandenburg Havalimanı projesini de hızlandıracak mı?(havayolu101)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir