featured

Havaalanında Asla Yapmamanız Gereken 10 Şey

Havaalanında Asla Yapmamanız Gereken 10 Şey Nedir?
Havaalanları rahat bir yolculuk sunmak için tasarlanmış olsa da uçağınızı kaçırmak, insanlara sinirlenmek ve hatta sorguya alınmak için de bolca fırsat sunuyor!
Rahatınızı bozmadan seyahat etmek için işin uzmanlarından alınan bu tavsiyeleri dinleyin ve bu 10 şeyi yapmayı aklınıza bile getirmeyin!
1. Uyumak
Yorgunsunuz… İstanbul’da sabah 03.00’te kalktınız ve şimdi Dubai’de akşam saatlerindesiniz. Hemen uyanın! Vücudunuz ben şuracığa kıvrılıp azıcık uyuyayım dese de, bu sese asla teslim olmayın. Azıcık kestireyim derken bir bakmışsınız sizin uçak, içinde siz olmadan gideceği yere varmış bile. İyisi mi her ihtimale karşı uçuştan yarım saat öncesine alarm kurun.
2. Sarhoş olmak
Havaalanında “Tatil şimdiden başladı!” dediğinizi duyar gibiyiz. 15 günlük Bodrum tatilinize başlarken, gittiğiniz yere varmadan içmeye başlamak çok akıl karı olmayabilir. Son dakika kapı değişiklikleri, mide problemleri veya uçakta acil çıkışa oturtulmuş olmanız sorun yaratabilir. Ayrıca alkol tuvalet ihtiyacınızı da artıracağından, sıkışsanız bile uçak yeterli irtifaya ulaşana kadar tuvalate gidemeyebilirsiniz.
3. ‘Kapı meraklısı’ olmak
Uçuşun yapılacağı kapının önünde heyecanla dolananları, hatta daha kapı açılmadan önünde sıra oluşturanları görmüşsünüzdür. Hatta belki siz de yapmışsınızdır. Bir bakmışsınız “Barselona’ya yapılacak olan 243 nolu uçuş, az sonra …” derken, kuyruk kapının önünden havalanı girişine kadar uzamış bile. Günümüzün uçuş öncesi koltuk seçimi sunan rahat dünyasında artık uçağa erken binmek o kadar önemli bir şey değil. Uçağa ilk binseniz de son binseniz de aynı yere oturacaksınız ve el bagajınızı bir şekilde yerleştireceksiniz. Rahat olun, gereksiz yere sıraya girmeyin.
4. Soğukkanlılığınızı kaybetmek
Havaalanı size kolayca öfkelenebileceğiniz bir çok seçenek sunabilir. Mesela, bir mucize olup da erken vardığınız havaalanında 5 şişe bira içmeniz anlayışla karşılanabilse bile, terbiyenin veya görgü kurallarının tamamen askıya alındığı anlamında algılanmamalıdır. Simit Sarayı’nda kaşarlı simit kalmadı diye havaalanı çalışanlarına kök söktürmek kabul edilebilir bir tutum değil. Genellikle zorlu koşullarda çalışan ve size yardımcı olmak isteyen havaalanı görevlilerine karşı kibar olmaya dikkat etmelisiniz.
Uçakta sinir bozan tiplerden olmamaya dikkat edin!
5. Check-in personeli ile fazla samimi olmak
Nasıl sabahın sekizinde iş arkadaşlarınıza çapkın yorumlar yapmıyorsanız, check-in masasında görevli yer hostesi Aylin’e, sadece size gülümsüyor diye asılmanız gerekmez. Aylin’in gülümseyen yüzüyle aslında tek istediği, muhtemelen evine dönüp güzel bir yemek hazırlamaktır. Size gülümseyen hosteslere illaki asılmanız gerekmediğini hatırlatmış olalım.
6. Komik olmaya çalışmak
Aklınızdan çıkarmayın, havaalanı şaka yapmak için uygun bir yer değildir. Eğer check-in’deki personel, “Bavulunuzu siz mi hazırladınız?” diye sorduğunda “yok ben hazırlamadım tanımadığım bir yaptı” gibi bir cevap verirseniz, personeli güldürme ihtimaliniz var. Ama güvelik tarafından yere de yıkılabilirsiniz. Ayrıca bununla da kalacağını sanmayın, çantanız bomba imha ekibi tarafından kontrollü bir şekilde patlatılabilir. Bu yüzden prosedür gereği sorulan sorulara iyisi mi büyük bir ciddiyetle cevap verin, çünkü bu işlerin şakası yok!
7. Sıraya kaynak yapmak
Havaalanında geçirmek zorunda olduğunuz süreç çok stresli olabilir. Sabahın 4’ünde beklemediğiniz derecede çılgın bir kalabalık, yanlış anonslar ya da ani bir tuvalet ihtiyacı yüzünden zaten kısıtlı olan zamanınız tükenmiş olabilir. Bu durumda sabrınız tükenebilir hatta nezaketinizi kaybedebilirsiniz. Ama unutmayın ki geç kalmış olmanız çevrenizdekilerin suçu değil, onlar da sizinle aynı durumda olabilirler. Bu yüzden sıra beklerken ani ve yüksek sesli iç geçirmeler, kendi kendine yüksek tonda konuşmalar ya da güvenlik kontrolünde oluşan sıraya kaynak yapmak hiç de uygun davranışlar değildir. Kimin hangi ruh halinde olduğunu bilmeyeceğinizden, gecikmiş ve sinirli bir tipin önüne geçmeye çalışırsanız, vay halinize.
Eğer çok geciktiyseniz, güvenlik sırasını atlatmanın başka yolları var!
8. Akıllı telefonunuzda yüksek sesli video seyretmek
Bu özellikle sizinle aynı kapıda bekleyen kişiler, uçağınızın rötar yapması nedeniyle hali hazırda köpürmüş durumdayken oldukça etkilidir. İsterseniz bir deneyin, salonda çatacak adam arayan yolcular için çok kolay bir yem olabilirsiniz. Tabi gürültülü video seyretmeme kuralının çocuklar için geçerli olmadığını unutmayın. Bu günlerde çocukların en çok yaptıkları şey işte tam da bu. Aksi halde oyalanmak için ağaçlara tırmanamadıkları ve yakalamaç oynayamadıkları için yapacakları huysuzluklar daha çekilmez olurdu.
9. Kalkış panosu üzerindeki GECİKMELİ ibarelerinin KAPIYA GİDİN olarak değişmesine inanmamak!
Garip gelebilir ama bu olabiliyor. Panoda rötar yazısını gördüğünüzde çok da emin olmayın. Bu gecikme size her zaman bir tane daha çay içme ya da tuvalete gitmek için yeterli zamanı tanımayabilir. Bir de bakmışsınızki panodaki gecikme bir anda boarding’e dönüşmüş ve uçağı kaçırdığınızla kalmışsınız. Temkinli olmakta her zaman fayda var.
10. Bu listeyi çok ciddiye almak
Bu önerilerin çoğu doğru ve uyulması gerekli tavsiyeler olsa bile, tahmin edersinizki katı ve su götürmez kurallar değiller.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir