featured

Hamilelikte uçak seyahati daha fazla dikkat gerektiriyor

Hamilelikte seyahat önerileri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cengizhan Kolata, hamilelikte seyahat hakkında merak edilenleri anlatıyor. Hamilelik döneminde seyahat fikri kulağa ilk etapta olumsuz gibi gelebilir. Fakat anne adayında belirli riskler gözlemlenmediği sürece yolculuk ciddi bir sakınca taşımaz. Ancak hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusmanın yoğun olarak görülebilmesinden ve kimi hamileliklerin düşük riski taşıyabilmesinden dolayı fazlaca özen gerektiren durumlar da olabilir.
Son aya kadar seyahat mümkün
Seyahat için en uygun zaman 2. Trimester yani 9 aylık gebelik sürecinin ikinci üç aylık dönemi olarak kabul edilir. Fakat zorunlu hal durumlarında uygun koşulların sağlanmasıyla son aya kadar seyahat yapılabilir. En çok dikkat edilmesi gereken konu ise, yüksek rakımlı ve aşırı sıcak iklime sahip bölgelerin tercih edilmemesidir. Tropikal bölgelerde planlanan seyahatler için, herhangi bir riskle karşılaşma ihtimaline karşı bölgeye uygun aşılar yaptırılmalıdır. Hamilelikte yolculuk süresi uzun tutulmamalı, daha kısa sürecek rotalar oluşturulmalıdır. Varis problemi yaşayan anne adayları ise uzun sürecek seyahatlerde hekim tavsiyesi ile varis çorabı kullanmalıdır.
Seyahatte yaşanabilecek acil durumlar için kan grubu, kronik ya da sağlık sorunu oluşturan durum bilgisi, hekim numarası gibi kişisel sağlık bilgileri, başkalarının da ulaşabileceği yerlerde tutulmalıdır. Ayrıca çantada kan şekeri düzenleyici atıştırmalıklar ve bol miktarda sıvı bulundurulmalıdır.
Uçak seyahati daha fazla dikkat gerektiriyor
Seyahat aracı olarak uçak tercih ediliyorsa, kabin basıncının sorun oluşturmamasına ve yüksek irtifalarda uçak içi oksijenin azalmamasına dikkat edilmelidir. 34. haftaya kadar uçağa binilebilir. Hamileliğin ilk 3 ayında seyahat edilecekse yolculuğun sarsıcı ve yorucu olmamasına özen gösterilmelidir. Her iki saatte bir hareket edebilme fırsatı bulmak adına uçağın koridor veya ön kısmında oturmaya özen gösterilmelidir. Yine kan dolaşımını sağlanmak için belli aralıklarla ayaklar uzatılmalıdır.
Hamileler, beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyecek, kendilerini yormayacak, uyku ve dinlenme alışkanlıklarını fazla etkilemeyecek bir seyahat tercih etmelidir.  Seyahat ederken, bebeğin gelişiminin devam ettiği gözden kaçırılmamalı ve mümkün olduğunca hareket etmeye özen gösterilmelidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir