Savunma sanayisinde Türkiye’nin öncü firmalarından TUSAŞ Motor Sanayii (TEI), denizcilik sektöründe de iddiasını ortaya koydu. TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, ABD’de gemilerde kullanılan GE Aerospace LM2500 deniz gaz türbin motorlarının bakım ihalesini kazandıklarını duyurdu.
Antalya’da düzenlenen “Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı”nda savunmasanayi.org’a açıklamalarda bulunan Akşit, Türkiye’nin 2024 yılı savunma ve havacılık ihracatının 7.1 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bu rakamın 401 milyon dolarlık kısmının TEI tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayan Akşit, şirketin yeni alanlara açılma stratejisini de anlattı.
Yeni Alanlara Açılım: TEI, Sınırları Zorluyor
Akşit, TEI’nin sadece havacılık motorlarıyla sınırlı kalmayarak motor türevlerine de yönelmeye başladığını belirtti. Geçtiğimiz yıl BOTAŞ ile yapılan anlaşmaya değinen Akşit, doğalgaz kompresörlerinin bakım işine girdiklerini hatırlatarak, “Tuz Gölü’ndeki yeraltı gaz depolama tesisinin doğalgaz kompresörlerinin bakım, onarım ve süpervizörlük hizmetlerini üstlendik. BOTAŞ’a destek vermeye devam ediyoruz,” dedi.
Denizcilik alanında da faaliyetlerini genişleten TEI, daha önce MİLGEM projeleri kapsamında Tersaneler Genel Müdürlüğü’ne destek verirken, şimdi ABD’den LM2500 motorlarıyla ilgili büyük bir iş aldığını açıkladı. “Yıl bitmeden önce ilk ihale haberini almıştık, Ocak ayında ise ikinci ihaleyi de kazandığımız müjdesi geldi. Bu, Türkiye’ye sadece malzeme ihracatı değil, hizmet ihracatı yoluyla da döviz kazandırmak için büyük bir fırsat,” diye ekledi.
İHA ve Helikopter Motorlarında Büyük Başarı
Devam eden projelere de değinen Akşit, TEI’nin insansız hava aracı (İHA) motorlarında artık tam yetkinliğe ulaştığını ifade etti. “Benzinli ve dizel motorlarımız seri üretime girdi. Şu anda Baykar ve TUSAŞ tarafından kullanılıyor ve uçuruluyor,” dedi.
Helikopter motorları konusunda ise Gökbey’in motorunun başarıyla üretildiğini ve uçurulduğunu belirten Akşit, “Şu anda sertifikasyon ve seri üretim süreçlerini tamamlamaya çalışıyoruz. Kağıt üzerindeki işlemler bittiğinde, Gökbey’in motoru seri üretime girecek,” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin İlk Yerli Uçak Motoru: TF6000
Türkiye’nin uçak motoru alanındaki en büyük adımlarından biri olan TF6000 projesine de değinen Akşit, “Geçtiğimiz yıl TF6000’i çalıştırarak Türkiye’de ilk kez bir uçak motoru tasarlayıp geliştirerek test ettik. Şu anda olgunluk testleri ve uçuşa hazırlık süreçlerini sürdürüyoruz. İnşallah kısa sürede TF6000 ve TF10.000 serisini uçuşa hazır hale getireceğiz,” diyerek TEI’nin havacılık motorları alanındaki kararlılığını ortaya koydu.