Airbus, İngiltere Parlamentosu’nun Avrupa güvenliğine ilişkin soruşturmasına sunduğu bildiride, İngiltere ile Avrupa müttefikleri arasındaki savunma iş birliğinin artırılması ve NATO’nun endüstriyel çerçeveleriyle daha derin entegrasyon sağlanması çağrısında bulundu.
Stratejik Dışlanma Riski
Airbus, İngiltere’nin Avrupa savunmasında oynadığı kritik role vurgu yaparak, İngiltere’nin dışlandığı bir savunma stratejisinin her iki taraf için de zararlı olacağını belirtti.
“İngiltere’yi dışlayan bir Avrupa endüstriyel stratejisi her iki taraf için de çok zararlı olacaktır,” ifadesiyle İngiltere hükümetine, AB ile Savunma ve Güvenlik Paktı kurma çabalarını sürdürme çağrısında bulundu.
Ayrıca, Airbus, İngiltere’nin Almanya ile yakın zamanda imzaladığı savunma anlaşmalarının, Avrupa içinde ikili bağların güçlendirilmesi açısından örnek teşkil ettiğini belirtti.
İngiltere’nin NATO’ya Katkıları
Airbus, İngiltere’nin NATO için sağladığı kritik teknolojilere dikkat çekti:
- MilSatCom ve SKYNET sistemleri, modern çatışmalarda güvenli ve çok alanlı iletişim sağlıyor.
- Bu sistemler, ABD ve 17 NATO müttefiki tarafından kullanılıyor ve ittifakın operasyonel başarısı için hayati önem taşıyor.
- İngiltere’nin askeri uydu teknolojilerinin ihracat potansiyeli, Airbus’a göre yaklaşık 10 milyar sterlin gelir yaratabilir.
Airbus, İngiltere’nin Crypt-Key teknolojilerindeki küresel liderliğini de vurguladı. Bu teknoloji, NATO’nun ve ülkelerin güvenli iletişim ve koordinasyon sağlaması için kritik bir rol oynuyor.
“Crypt-Key’in kontrolü bir ulusun kuvvetlerini toplamasına ve koordine etmesine olanak tanır. Ancak yeterli ulusal kontrol olmadan, NATO veya bir ülke tutarlı bir şekilde hareket edemeyebilir.”
İhracat ve Savunma Sanayisinde Stratejik Öneriler
Airbus, İngiltere’nin savunma politikasında şu önerilerde bulundu:
- NATO ile Uyumlu İhracat Odaklı Tedarik Stratejileri
Airbus, NATO’nun Yeni Nesil Rotorlu Uçak (NGRC) programını, çokuluslu iş birliğinin bir modeli olarak gösterdi ve ihracat kapasitesinin İngiltere tedarikinin merkezinde olması gerektiğini belirtti. - Hükümetten Hükümete (G2G) Anlaşmalar
Airbus, İngiltere’nin ABD ve Fransa gibi rakiplerinin gerisinde kaldığını ifade ederek, G2G satış yaklaşımında iyileştirmeler önerdi.- Romanya ile yapılan başarılı anlaşmaların gelecekteki modeller için bir şablon olabileceği vurgulandı.
- Airbus, G2G anlaşmalarını desteklemek için hükümette yeni bir model oluşturulmasını önerdi.
- ITAR Dışı Çözümler
Airbus, NATO’nun CP122 programı kapsamında, NATO operasyonlarıyla uyumluluğu koruyan ve egemenliğe olanak tanıyan ITAR dışı çözümlerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Savunma Entegrasyonu ve Karşılıklı Bağımlılık
Airbus, İngiltere ile Avrupa’nın savunma sanayisinde karşılıklı bağımlılığını vurgulayarak, daha büyük bir savunma entegrasyonuna ulaşılması gerektiğini belirtti.
“İngiltere ve AB’nin sadece endüstriyel yetenek açısından değil, aynı zamanda Avrupa’nın ve NATO’nun savunmasına karşılıklı katkımız açısından da önemli bir karşılıklı bağımlılığa sahip olduğuna inanıyoruz.”