TUSAŞ, Savunma Sanayisi İhracatını ABD ve Avrupa’ya Genişletmeyi Hedefliyor

TUSAŞ, Savunma Sanayisi İhracatını ABD ve Avrupa’ya Genişletmeyi Hedefliyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, şirketin savunma sanayisi ihracatını ABD ve Avrupa pazarlarına genişletme hedeflerini açıkladı. 1 Şubat’ta Antalya’da gazetecilere konuşan Demiroğlu, Atak helikopterinin Almanya’ya ihraç edilmesinin şirket için stratejik bir öncelik olduğunu ifade etti.

“Amacım Atak helikopterini Almanya’ya satmak… Bir gün kapımızı çalacaklarını düşünüyorum,” dedi.

Atak Helikopteri: Yüksek Performans ve Başarı Hikayesi

TUSAŞ, 2007 yılında Savunma Sanayii Kurumu (SSB) ile imzaladığı sözleşme kapsamında, taarruz helikopteri geliştirme, entegrasyon, test ve üretim süreçlerine liderlik etti.

  • Atak helikopteri, yüksek irtifa ve sıcak hava koşullarına dayanıklı olarak tasarlandı.
  • İlk uçuşunu 2011 yılında gerçekleştirdi ve ilk teslimatlar 2014 yılında Türkiye Kara Kuvvetleri’ne yapıldı.
  • Helikopter, Filipinler ve Nijerya gibi ülkelere ihraç edilerek uluslararası alanda dikkat çekti.

Aksungur İHA ABD Pazarına Sunuldu

Demiroğlu, TUSAŞ’ın Afrika pazarındaki başarısını Amerikan savunma pazarına genişletmeyi hedeflediğini belirtti.

“Örneğin, Meksika sınırını korumak için Aksungur İHA’yı ABD’ye teklif ettik,” dedi.

Aksungur İHA’nın Öne Çıkan Özellikleri

  • 40 bin feet irtifada uçabiliyor.
  • 1 ton yük taşıma kapasitesi bulunuyor.
  • 41 saat havada kalma süresiyle keşif, gözetleme ve saldırı görevlerinde kullanılabiliyor.
  • Arama-kurtarma ve afet müdahalesi gibi insani operasyonlar için de uygun bir sistem.

Savunma Sanayindeki Küresel Zorluklara Rağmen İhracat Hedefleri

Demiroğlu, küresel tedarik zinciri sorunlarına rağmen TUSAŞ’ın ihracata odaklandığını vurguladı.

“Bu yıl ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz… Ancak dünya genelindeki üretim zorlukları bizim için de geçerli,” dedi. “Buna rağmen Türkiye olarak iyi bir performans sergiledik.”

Şirket, sadece savunma ürünleri ihracatı yapmakla kalmıyor, aynı zamanda Afrika ve Orta Doğu ülkelerine bakım, onarım ve eğitim hizmetleri de sunuyor.

Türkiye’nin Savunma Sanayindeki Gücü

Mehmet Demiroğlu, Türkiye’nin savunma sanayinde ulaştığı seviyeye dikkat çekerek, daha önce Türkiye’ye ürün satmayan şirketlerin artık iş birliği yapmak istediğini ifade etti.

“NATO yetkilileri ve diğer ülkelerden savunma bakanları tesislerimizi ziyaret ettiğinde gördüklerine inanmakta zorluk çekiyorlar,” dedi. “Türkiye’nin bu alanda ne kadar yol kat ettiğini fark ettiklerinde bizimle iş birliği yapmanın yollarını arıyorlar.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir