Pakistan’ın ulusal havayolu şirketi Pakistan Uluslararası Havayolları’nın (PIA) özelleştirilmesi için ihale süreci perşembe günü başlayacak. On yıldan uzun bir sürenin ardından gerçekleşecek olan bu ilk büyük özelleştirmeye yalnızca bir katılımcının katılması bekleniyor. Nakit sıkıntısı çeken ülke, borç batağındaki PIA’nın %51-100’lük hissesini satmayı düşünüyor. Bu adım, 7 milyar dolarlık Uluslararası Para Fonu (IMF) programı çerçevesinde öngörülen fon sağlamayı ve kamu işletmelerini reform etmeyi amaçlıyor.
Özelleştirme Bakanlığı, sürecin saat 13:30’da (08:30 GMT) başlayacağını ve tekliflerin saat 18:30’da İslamabad’da açılacağını duyurdu. Hükümet, Haziran ayında altı grubu ön yeterlilik açısından değerlendirmişti, ancak bunlardan yalnızca emlak geliştirme şirketi Blue World City, sürece katılmak için son belgeleri sunmak üzere Salı günü belirlenen son tarihi karşılayabildi.
İhaleye katılmamayı seçen üç grubun yetkilileri, isimlerinin açıklanmaması koşuluyla Reuters’a, hükümetin bayrak taşıyıcı havayolu için yapılan anlaşmalara uzun vadeli bağlılık konusunda endişeleri olduğunu bildirdi. Bir yönetici, yeni bir hükümetin gelmesi durumunda politika devamlılığı konusunda kaygılarını dile getirdi. Başbakan Shehbaz Sharif’in hükümeti, farklı siyasi partilerden oluşan bir koalisyona dayanıyordu.
PIA’nın tasfiyesi, işten çıkarmaların sayısı göz önüne alındığında, eski hükümetlerin uzak durduğu bir adım olarak değerlendiriliyor. Politika devamlılığı ve sözleşmelerin uygulanması konusundaki endişeler, hükümetin bu ayın başlarında beş özel şirketle olan elektrik satın alma sözleşmelerini feshetmesi ve diğer egemen garantili anlaşmaların yeniden müzakere süreci ile de bağlantılı.
Özel şirket Macro Economic Insights’ın başında bulunan ekonomist Sakib Sherani, yabancı kreditörler tarafından finanse edilen özel IPP projeleriyle Pakistan’ın on yıllık anlaşmalarındaki değişikliklerin, “egemen sözleşmeler ve garantiler mevcut olsa bile, Pakistan’da yatırım yapmanın ve iş yapmanın riskini artırdığını” belirtti. Potansiyel teklif sahiplerinin dile getirdiği diğer endişeler arasında PIA’nın köklü sorunları, itibar kaybı, tutarsız hükümet iletişimleri ve sektöre uygulanan vergiler yer alıyor.