SAHA EXPO 2024’te Kritik Anlaşma: Savunma Sanayii Başkanlığı, EÜAŞ ve TEI’den Enerji ve Savunma İş Birliği

SAHA EXPO 2024’te Kritik Anlaşma: Savunma Sanayii Başkanlığı, EÜAŞ ve TEI’den Enerji ve Savunma İş Birliği

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından organize edilen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın ilk gününde önemli bir iş birliği anlaşması imzalandı. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) arasında gerçekleştirilen bu anlaşma, EÜAŞ’ın elektrik üretim tesislerindeki teknik altyapının millî kaynaklarla sağlanmasını hedefliyor.

Elektrik Üretim Türbinleri İçin Yerli Bakım-Onarım Dönemi

Savunma Sanayii Başkanlığı ile EÜAŞ arasında mart ayında imzalanan ‘Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ protokolünün devamı niteliğinde olan ‘Elektrik Üretim Türbinleri Bakım Onarım Lojistik Destek Projesi Sözleşmesi’ kapsamında, EÜAŞ’ın envanterindeki gaz ve buhar türbinlerinin bakım, onarım ve modifikasyonları ile malzeme temini TEI tarafından sağlanacak. Bu anlaşma, savunma sanayiinde geliştirilen teknolojilerin enerji sektörüne entegrasyonunu hızlandıracak.

Savunma Sanayisinden Ticari Başarıya

Savunma Sanayii Başkanlığı Havacılık Sistemleri Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, törende yaptığı konuşmada savunma sanayisinin geliştirilmesi pahalı bir süreç olduğunu, ancak bu ürünlerin ticari alanda da kullanılmasıyla daha verimli hale geldiğini vurguladı. “Bu sözleşme sayesinde EÜAŞ ile güzel bir başlangıç yapıyoruz. Savunma sanayisi, ticarileştirilen projeler sayesinde daha hızlı ilerliyor,” dedi.

Enerji ve Savunma Sanayiinde Milli Teknoloji Hamlesi

EÜAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Zafer Benli ise savunma ve enerji sanayilerinin milli güvenlik açısından kritik olduğunu belirterek, enerji teknolojilerinde de savunma sanayiinde olduğu gibi dışa bağımlılığın azaltılmasını hedeflediklerini söyledi. “Savunma sanayiinin bilgi birikimini enerjiye aktardığımızda, teknolojide dışa bağımlılıktan kurtulma yolunda önemli bir mesafe kat etmiş olacağız,” dedi.

TEI’nin Rolü ve Stratejik Adımlar

TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit ise TEI’nin enerji sektörüne sunduğu katkılardan bahsederek, 2007 yılında Türkiye’de geliştirilen ilk nikel süper alaşım türbin kanatçıklarının enerji santrallerinde kullanıldığını hatırlattı. Akşit, enerji sektöründeki bu birikimi daha da ileri taşıyacaklarını belirterek, “Enerjide bağımsızlık oldukça stratejik bir konu ve bu proje sayesinde önemli ilerlemeler kaydedeceğiz,” dedi.

Geniş Katılımlı İmza Töreni

Savunma sanayi teknolojilerinin enerji sektörüne aktarımını sağlayan bu iş birliği, iki sektörün geleceğine yönelik büyük bir adım olarak değerlendiriliyor. İmza törenine Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan, EÜAŞ’tan ve TEI’den üst düzey yetkililer katıldı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir