Rus İHA’ları Şüphesi: Romanya Savaş Uçaklarını Havalandırdı

Rus İHA’ları Şüphesi: Romanya Savaş Uçaklarını Havalandırdı

Romanya Savunma Bakanlığı, kimliği belirsiz bir cismin Karadeniz üzerinde hava sahasına yaklaşmasının ardından bu hafta ikinci kez savaş uçaklarını kaldırdı. Yapılan açıklamada, cisimlerin büyük olasılıkla insansız hava araçları (İHA) olduğu düşünülüyor. Romanya, daha önce de Rusya’ya ait İHA parçalarının Ukrayna sınırına yakın bölgelerinde bulunduğunu defalarca rapor etmişti.

Karadeniz Üzerinde Şüpheli Hareket

Romanya’nın savunma yetkilileri, kimliği belirsiz bir cismin 02.30 sularında Karadeniz üzerinden Avrupa Birliği ve NATO üyesi Romanya’ya doğru hareket ettiğini belirledi. Olay, Romanya’nın Ukrayna ile sınır paylaşan bir ülke olması ve Moskova’nın Karadeniz ile Tuna Nehri çevresindeki Ukrayna hedeflerine yönelik saldırılarının artmasıyla dikkat çekiyor.

Romanya, Rus İHA’larından Şikayetçi

Romanya, Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında kullanılan Rus insansız hava araçlarının hava sahasına girmesinden sıkça şikayet etmişti. Bu hafta yaşanan olay, Rus İHA’larının Romanya hava sahasını ihlal etme olasılığını yeniden gündeme getirdi.

İspanyol ve Rumen Jetleri Harekete Geçti

Savunma Bakanlığı, cismin tespit edilmesi üzerine İspanya Hava Kuvvetleri’ne ait iki F-18 ve Romanya Hava Kuvvetleri’ne ait iki F-16 savaş uçağının bölgeye sevk edildiğini bildirdi. Ancak yetkililer, kimliği belirsiz cismin kısa süre içinde radardan kaybolduğunu ve hedefin tespit edilemediğini açıkladı. Benzer bir olay Perşembe günü de yaşanmış, aynı savaş uçakları yine şüpheli bir ihlal için havalandırılmıştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir