Uçuşlar Yeniden Başladı: İran'da Kısıtlamalar Kalktı

Uçuşlar Yeniden Başladı: İran’da Kısıtlamalar Kalktı

İran’da dün gece beklenmedik bir şekilde tüm uçuşlar, yerel saatle 21.00’dan yarın sabah 06.00’a kadar iptal edildi. Bu karar, ülkede ve uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. İran Sivil Havacılık Örgütü sözcüsü, uçuş iptallerinin gerekçesi olarak “operasyonel kısıtlamaları” gösterse de, daha fazla detay verilmedi. Sözcünün açıklamaları, özellikle İran ve İsrail arasındaki artan gerilim bağlamında, güvenlik endişelerini gündeme getirdi.

Gerilim Bölgesinde Seyahat Kısıtlaması

İran ve İsrail arasındaki siyasi tansiyon son dönemde yeniden yükselirken, bu uçuş iptalleri, bölgede yaşanan askeri veya diplomatik bir gelişmeyle bağlantılı olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı. İran’da medyanın verdiği bilgilere göre, uçuşların askıya alınması kararı İran Sivil Havacılık Örgütü’nün talimatı doğrultusunda alındı. Ancak yetkililer, iptallerin operasyonel nedenlerden kaynaklandığını belirterek, duruma ilişkin daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

Uçuş Kısıtlamaları Kaldırıldı

İptallerin hemen ardından, İran devlet televizyonu, sabah saatlerinde İran Sivil Havacılık Kurumu’nun yaptığı yeni bir açıklamaya yer verdi. Yapılan duyuruda, “uygun ve güvenli uçuş koşullarının sağlanmasının ardından” uçuş kısıtlamalarının kaldırıldığı açıklandı. Tahran’daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı başta olmak üzere, tüm havalimanlarından iç ve dış hat uçuşlarının yeniden başladığı belirtildi.

Güvenlik Endişesi mi, Teknik Sorun mu?

Yetkililer resmi olarak uçuş iptallerini operasyonel nedenlerle açıklamış olsa da, bölgede artan askeri hareketlilik ve istihbarat raporları, uçuş kısıtlamalarının ardında güvenlik kaygılarının yatabileceğini düşündürüyor. İran-İsrail geriliminin gölgesinde yapılan bu tür açıklamalar, sık sık askeri hareketlilik ya da olası bir saldırı tehlikesiyle ilişkilendiriliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir