Çinli Bilim İnsanları: Starlink Radyasyonu Hayalet Uçakları Tespit Edebilir

Çinli Bilim İnsanları: Starlink Radyasyonu Hayalet Uçakları Tespit Edebilir

Çinli bilim insanları, Elon Musk’ın Starlink uydularının dünyaya ilettiği radyasyonun, gizli uçakları tespit etme potansiyeline sahip olduğunu öne sürdü. Journal of Signal Processing dergisinde yayımlanan çalışmada, Starlink uydularından gelen radyasyonun, deneysel olarak DJI Phantom 4 Pro dronunu tespit etmekte kullanıldığı belirtildi.

Araştırmacılar, Dünya’nın yörüngesindeki bir Starlink uydusunun yaydığı radyasyonu izlemek için yer tabanlı radar sistemleri kullandı. Bu radyasyon, radar sistemlerinden gizlenmiş uçakların konumlarının belirlenmesine yardımcı olabileceği ifade edildi. Uçakların fiziksel varlıkları olduğu için, üzerlerine düşen radyasyon dalgalarının bozulması, bu uçakların yerini tespit etmeyi mümkün kılmaktadır.

Çinli bilim insanları, bu yöntemle “hayalet uçak radarı” geliştirmeyi planlıyor. Ancak bu tür bir radarın etkinliği, diğer ülkelerin de benzer uydu sistemleri kurma çabalarıyla karşılaşabilir. Starlink uydularının düşük maliyetli olması, diğer ülkelerin kendi uydu ağlarını kurmalarına olanak tanıyor. Dolayısıyla, dünya genelinde her ülkenin kendi internet ve güvenlik ihtiyaçları doğrultusunda uydu sistemleri geliştirebileceği öngörülüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir