Model-437 İlk Kez Görücüye Çıktı

Model-437 İlk Kez Görücüye Çıktı

Amerikan savunma ve havacılık şirketi Northrop Grumman tarafından geliştirilen Model-437 olarak adlandırılan insansız hava aracı (İHA), ilk kez hangardan çıkarılarak dikkatleri üzerine çekti. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda, Model-437’nin tasarımına dair ilk detaylar ortaya çıktı.

Northrop Grumman, 2021 yılında tanıttığı Model-437’nin, ABD’nin “Sadık Kanat Adamı” (Loyal Wingman) ve “İşbirlikçi Savaş Uçağı” (CCA) programlarının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirildiğini açıklamıştı. Paylaşılan yeni görüntülerde ise Model-437’nin konsept tasarımlarına oldukça benzediği, ancak bir kokpite sahip olduğu dikkat çekiyor. Bu fotoğraflar, Kaliforniya’daki Mojave Hava ve Uzay Üssü’nde çekildi ve Northrop Grumman’ın Model-437 üzerinde konsept değişikliğine gittiğini düşündürüyor.

Model-437’nin ABD Hava Kuvvetleri’nin SKYBORG programı ve Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri’nin yürüttüğü Mosquito İHA programı için geliştirildiği biliniyor. Fotoğraflara bakıldığında, Northrop Grumman’ın Model-437’nin hem insanlı hem de insansız varyantlarını geliştirdiği ihtimali güçlü görünüyor. Şirketin, bu kokpitli İHA’yı geliştirmesinin temel amacının, platformun uçuş testi ve geliştirme süresini hızlandırmak olduğu iddia ediliyor. Bu hamleyle Northrop Grumman, ABD ve İngiltere’nin kritik programlarının aksamadan ilerlemesini sağlamayı hedefliyor.

Model-437’nin tasarımında, Northrop Grumman’ın daha önce geliştirdiği Model-401 (Son of Ares) adlı deneysel jet uçağından esinlenildiği biliniyor. 2017 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Model-401, yüksek hız ve verimlilik odaklı tasarımıyla dikkat çekmişti. Model-437’nin kanat tasarımının ise Model-401’e göre daha yüksek hız ve verimlilik için optimize edildiği Northrop Grumman tarafından açıklandı.

Northrop Grumman’ın Model-437 üzerindeki çalışmalarını hızla sürdürdüğü ve bu yeni İHA’nın gelecekteki savaş ortamlarında önemli bir rol oynamasının beklendiği ifade ediliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir