“Turizmde İyileştirme Çağrısı: Atatürk Havalimanı’na Charter Uçuşları”

İstanbul Turizm Derneği (İSTTA) ve Travelshop Turkey Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kalender, Türkiye’nin turizm sektöründeki mevcut durumu değerlendirdi ve gelecekte uygulanabilecek iyileştirme çalışmalarının önemini vurguladı.

Kalender, turistlerin bir destinasyonu tercih ederken uçak bileti fiyatları, vize ücretleri ve otel konaklama imkanlarını dikkate aldığını belirtti. Bu üç kriterin tatil maliyetine doğrudan etki ettiğini ifade eden Kalender, özellikle uçak biletlerinin İstanbul’a inişli uçuşlar için diğer destinasyonlara göre yüksek fiyatlara sahip olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi.

Uçak Bileti Fiyatlarındaki Sorun

Kalender, İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na rekor sayıda uçak inmesine rağmen, uçak bileti fiyatlarının rakip destinasyonlara göre iki katına kadar çıkmasının turizmde olumsuz etki yarattığını belirtti. Özellikle Amerika, İngiltere, Avrupa, Çin ve Asya Pasifik’ten Türkiye’ye gelen turistlerin, rakip destinasyonlara daha uygun fiyatlarla ulaşabildiğini vurguladı.

Atatürk Havalimanı’nın Turistik Charter Uçuşlarına Açılması

Kalender, tarifeli uçuşların İstanbul’a çok pahalı olduğunu ve Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşlarının yüksek maliyetler oluşturduğunu belirterek, Atatürk Havalimanı’nın turistik charter uçuşlarına açılması gerektiğini savundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Hava Yolları iş birliği ile haftalık charter uçuşlar düzenlenerek uçuş fiyatlarının rekabet edilebilir hale getirilebileceğini söyledi. Atatürk Havalimanı’na inecek özel turistik charter uçuşlarında özel alan vergisi gibi maliyetlerin alınmaması halinde, bu kolaylığın turist sayısını artıracağına dikkat çekti.

İstanbul’un Turizmdeki Önemi

Kalender, “İstanbul’u turistle doldurabilirsek bu tüm Türkiye’nin dolacağı anlamına gelir. İstanbul’a gelen turist, en çok katma değere sahip, 56 ayrı sektöre katkı yapan bir profildedir. Ayrıca, İstanbul’a gelen turistler müze ve ören yeri ziyaretleri, otel dışı geziler ve eğlence için harcama yapan önemli bir profile sahiptir,” dedi.

Vize Ücretleri ve Tatil Maliyetleri

Türkiye’nin vize ücretlerinin yüksek olmasının turist gelişlerini olumsuz etkilediğini belirten Kalender, uçuş fiyatlarına müze ve ören yerleri giriş ücretleri, yeme-içme fiyatları eklenince toplam tatil maliyetinin arttığını ve bu durumun turist gelişlerini doğrudan etkilediğini söyledi. Ülke ve turizm paydaşları olarak önlemler alınmazsa gelecek yıl daha zor günlerin beklediğini ifade etti.

Örnek Uçuş Maliyetleri

Kalender, yaptığı araştırmada bazı örnekler vererek uçuş maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekti:

  • İngiltere: Londra-İstanbul 550 USD, Londra-Barselona 200 USD
  • Fransa: Paris-İstanbul 590 USD, Paris-Barselona 185 USD
  • Almanya: Münih-İstanbul 630 USD, Münih-Barselona 275 USD
  • ABD: New York-İstanbul 2280 USD, New York-Barselona 1150 USD

Bu fiyatlar, 2 Ağustos tarihinde Skyscanner üzerinden 07-14 Ağustos gidiş-dönüş biletlemeleri baz alınarak ortalama değerler olarak belirlenmiştir.

Kalender, Türkiye turizminin sürdürülebilirliği ve gelişimi için bu tür iyileştirme çalışmalarının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, tüm paydaşlara iş birliği çağrısında bulundu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 4 ay önce

    Hafızam beni yanılmıyorsa, IGA ile DHMİ (=Devlet) arasında yapılan sözleşme İstanbul’un Avrupa yakasına olan tüm tarifeli ve tarifesiz yolcu ve kargo seferlerini kapsamakta. Bu nedenle, teknik olarak (terminal, yer hizmetleri, ATC, tek pistle çalışma) yeterli hale getirilse bile IGA bu sözleşmede bir esnekliği kabul etmediği sürece bu mantıklı girişim maalesef hayata geçirilemez.