İHA'lar İçin Hava Otoyolları Geliyor

İHA’lar İçin Hava Otoyolları Geliyor

Kapadokya Üniversitesi, drone ve insansız hava araçlarına (İHA) özel hava koridorları oluşturmak amacıyla gerçekleştirdiği ilk test uçuşunu Ürgüp-Mustafapaşa arasında başarıyla tamamladı. Bu gelişme, Türkiye’nin havacılık ve teknolojik altyapısında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Havacılıkta, karada araçlar, havada uçaklar ve denizde gemiler için belirlenen güzergahlar gibi, dronlar ve İHA’lar için de şehir içi ve şehirlerarası uçuşlarda kullanılacak koordinatlar çerçevesinde belirlenen hava koridorları oluşturulacak. Bu koridorlar, uygunsuz uçuşları engelleyerek dronlar için güvenli bir hava sahası sağlayacak.

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Ürgüp-Mustafapaşa arasında yapılan ilk test uçuşunun başarılı sonuçlandığını duyurdu. Karasar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yıllardır konuşulan bir konu. İleride mutlaka olacak. Sağlık ve kargo amacıyla kullanılan dronlar artık hayatımızın bir parçası. Günümüzde dronlar savunma amaçlı çok yoğun kullanılmaya başlandı. Dronların günlük hayatımızda çok önemli rol oynayacağı görülüyor. Havadan kargo, kan ve ilk yardımın ulaşacağı bir gelecek hayal ediyoruz. Dünyada çeşitli ülkelerde pilot uygulamalar yapılıyor. Türkiye, İHA’ların kullanılması konusunda önde olan ülkelerden biri. İHA mevzuatını Avrupa’da ilk çıkaran ülkelerden biriyiz. 500 gram üstü İHA’ların mevzuatını oluşturan ülkeyiz.” dedi.

Rektör Karasar, Kapadokya Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi vererek, “Üzerinde çalıştığımız İHA’ların havada çarpışmaması, meskun mahallere zarar vermemesi için bir teknik alt yapı mevcut. Türk Telekom’un baz istasyonları kullanılarak İHA’ların havadan takibi ve hava otoyollarının oluşturulması için çok güzel bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmayı bilimsel bir yayın haline de getiriyoruz. İlk pilot denememizi Mustafapaşa köyü ile Ürgüp arasında gerçekleştirdik. Yapılan test uçuşu başarılı sonuçlandı. İHA’ların havada 300 metre altında baz istasyonları ile kontrol edilmesi konusunda yenilikçi bir yaklaşım getirdik. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda bu İHA’lar Türkiye çapında aktif bir şekilde kullanılacaktır.” şeklinde konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir