Joby Aviation, 2025'te Ticari Operasyonlara Başlıyor

Joby Aviation, 2025’te Ticari Operasyonlara Başlıyor

Joby Aviation, hidrojenle çalışan elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçağının 523 millik test uçuşunu başarıyla tamamladı. Bu, sıvı hidrojenle çalışan bir eVTOL’un ileri uçuş yaptığı bilinen ilk uçuş olarak kayda geçti. Prototipin tek yan ürünü su buharı oldu.

Şirket, bu test uçuşunun fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı olan sektörde emisyonsuz bölgesel havacılığın geleceğine işaret ettiğini belirtti. Hidrojenle çalışan modelin üretime geçmesi durumunda, emisyonsuz şehirlerarası havacılık kara veya geleneksel uçaklarla seyahatten daha hızlı olabilir.

Joby, hava taksisinin ticari operasyonlarına 2025 gibi erken bir tarihte başlamayı planlıyor. eVTOL, bir piste ihtiyaç duymadığından ve şarj edilmeden önce 100 mil mesafeyle sınırlı olduğundan, kısa mesafeli seyahatler için uygun bir seçenek sunuyor.

CEO JoeBen Bevirt’in Açıklamaları

Joby’nin kurucusu ve CEO’su JoeBen Bevirt, “San Francisco’dan San Diego’ya, Boston’dan Baltimore’a veya Nashville’den New Orleans’a havaalanına gitmeden ve sadece su emisyonuyla uçabilmeyi hayal edin. Bu dünya hiç olmadığı kadar yakın,” dedi.

Bevirt, hükümetlerden hidrojen ve yeşil hidrojen tedarik ve dağıtımına yeterli destek olacağından emin. ABD, iki partili altyapı yasası kapsamında ülke genelinde yeşil hidrojen merkezleri kurmak için 7 milyar dolar ayırdı. Bevirt, “Dünya bir hidrojen ekonomisine geçiyor ve havacılık, bu yeşil hidrojen tedariki için en önemli kullanım alanlarından biri,” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir