Lufthansa Krizi Derinleşiyor: Devlet Yardımı İnceleniyor

Lufthansa Krizi Derinleşiyor: Devlet Yardımı İnceleniyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Covid-19 salgını sırasında Almanya tarafından Lufthansa’ya sağlanan 6 milyar Euro’luk devlet yardımıyla ilgili olarak soruşturma başlattı.

Devlet Yardımına Rekabet İncelemesi

AB Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya göre, küresel seyahat kısıtlamaları nedeniyle iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalan Lufthansa’ya yapılan bu kamu yardımının Avrupa rekabet kurallarına uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla bir soruşturma açıldı. Bu soruşturma, devlet yardımlarının haksız rekabete yol açıp açmadığını değerlendirmek için başlatıldı.

AB’nin en üst mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı‘na bağlı Genel Mahkeme’nin 10 Mayıs 2023 tarihli kararı bu soruşturmada etkili oldu. Genel Mahkeme, salgın döneminde Almanya’nın Lufthansa’ya sağladığı 6 milyar Euro’luk yeniden sermayelendirme yardımının Komisyon tarafından onaylanmasını iptal etmişti. Mahkeme, Komisyonun kararında hatalar yapıldığını ve Lufthansa’nın piyasadan finansman sağlama kapasitesinin yanlış değerlendirildiğini belirtmişti.

Komisyonun Yeniden Değerlendirmesi

AB Komisyonu, 2020 yılında Almanya’nın Lufthansa’ya sağladığı mali yardımı koşullu olarak onaylamıştı. Ancak Genel Mahkeme’nin kararı sonrasında, Komisyon bu yardımı yeniden değerlendirme kararı aldı. AB ülkeleri, kamu desteklemelerini AB Komisyonu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde ve rekabete zarar vermeyecek şekilde kullanma yükümlülüğüne sahiptirler.

Lufthansa’nın Durumu

Covid-19 salgını nedeniyle mali sıkıntılar yaşayan Lufthansa, Almanya ve diğer ülkeler tarafından sağlanan toplamda 9 milyar Euro’luk kurtarma paketi ile iflas tehlikesinden kurtulmuştu. Şirket, seyahatlerin artmasıyla birlikte aldığı yardımın bir kısmını geri ödemişti.

Bu soruşturma, AB’nin rekabet kurallarının korunması ve devlet yardımlarının adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak adına büyük önem taşıyor. AB Komisyonu’nun bu incelemesi, benzer durumlarla karşılaşan diğer şirketler ve ülkeler için de emsal teşkil edebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir