NGAD Programı, F-35 Maliyetlerini Aşacak mı?

NGAD Programı, F-35 Maliyetlerini Aşacak mı?

ABD Hava Kuvvetleri, gelişmiş yeni nesil avcı uçağı (NGAD) inşa etme programından vazgeçmedi. Ancak maliyetleri kontrol altına almak ve loyal wingman İHA’ları daha iyi entegre etmek için uçağın yeniden tasarlanması gerekiyor.

NGAD Programında Yeniden Tasarım ve Maliyet Kontrolü

ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, NGAD platformunun fiyatını düşürmek için başlangıçta amaçlanandan daha az karmaşık, daha küçük bir motorla sonuçlanabileceğini belirtti. “Doğru konsept olup olmadığını görmek için NGAD platform tasarım konseptine baktığımızı söyleyebilirim. Daha ucuz bir şey yapıp yapamayacağımıza ve bazı ödünleşmeler yapıp yapamayacağımıza bakıyoruz.” dedi.

NGAD ve F-22 Raptor’un Yerini Alma Planları

NGAD, 2030’larda F-22 Raptor savaş uçağı filosunun yerini alması planlanan, mürettebatlı bir altıncı nesil avcı uçağı içeren oldukça gizli bir program. Uçuş koşulları değiştikçe en verimli konfigürasyona geçebilen uyarlanabilir motorlara sahip olacak.

NGAD’ın Maliyet ve Bütçe Zorlukları

Kendall, NGAD’ın şu anda tek bir F-35 savaş uçağının yaklaşık üç katına mal olmasının beklendiğini ve bunun potansiyel filosunun büyüklüğünü büyük ölçüde sınırlayacağını söyledi. F-35’ler yaklaşık 80 milyon ila 100 milyon dolara mal olurken, NGAD’ın fiyat etiketi 300 milyon dolara yaklaşabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir