İGA Havalimanı, 665 Milyon Euro'luk Yatırıma Hazırlanıyor

İGA Havalimanı, 665 Milyon Euro’luk Yatırıma Hazırlanıyor

İGA Havalimanı İşletmeleri A.Ş., İstanbul Havalimanı için büyük bir yatırım planı açıkladı. İGA Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen, Bloomberg’e Londra’da yaptığı açıklamada, özel jet terminali ve havalimanının enerji ihtiyacını karşılayacak güneş enerjisi santrali için toplam 665 milyon euro yatırım yapacaklarını belirtti. Bu yatırım, Türkiye’deki yüksek borçlanma maliyetleri göz önünde bulundurularak İGA’nın kendi kaynaklarından finanse edilecek.

Bilgen, İstanbul Havalimanı’nda halihazırda üç pist bulunduğunu ve dördüncü pistin inşasına başladıklarını açıkladı. Bu yeni pist ile birlikte mevcut iki yedek piste ek olarak bir yedek pist daha inşa edilecek. İGA’nın yolcu sayısının bu yıl %12 oranında artarak yaklaşık 85 milyona ulaşmasını beklediklerini ifade eden Bilgen, İstanbul Havalimanı’nın yolcu sayısı bakımından Londra Heathrow Havalimanı’nın ardından Avrupa’da ikinci sırada bulunduğunu ve önümüzdeki iki yıl içinde Heathrow’u geçmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Bilgen’e göre, İstanbul Havalimanı’nın mevcut terminali 90 milyon yolcuyu ağırlamak üzere inşa edilmiş olup, bu kapasite 120 milyon yolcuya hizmet verebilecek şekilde konfigüre edilebilecek durumda. İGA, 2043’e kadar altı ana pist ile 200 milyon yolcuya hizmet vermeyi planlıyor. Bu hedef, İstanbul Havalimanı’nı transit noktası olarak Körfez hub’larıyla rekabet edebilir hale getirecek.

İGA ayrıca Çin havayollarını İstanbul Havalimanı’na çekmek için görüşmeler yürütüyor. Bilgen, İGA hissedarlarının mevcut durumda hisse satışı yapmak istemediğini, ancak piyasa koşullarına bağlı olarak önümüzdeki beş yıl içinde halka arzın mümkün olduğunu belirtti. Mevcut hissedarlar Kalyon Holding ve Cengiz İnşaat’ın, ileride stratejik yatırımcı çekmeye de karar verebileceklerini sözlerine ekledi.

Bu yatırım planları, İstanbul Havalimanı’nın kapasitesini ve hizmet kalitesini artırarak, global havacılık sektöründe daha güçlü bir konuma gelmesini sağlayacak önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 4 ay önce

    Yatırımı bırak da devlete ödemeniz gereken, iktidarın niyeyse sürekli ertelediği kira borcunu ödeyin başka ihsan istemez!