Havada Akrobasi Faciası: İki Uçak Çarpıştı, Bir Pilot Hayatını Kaybetti

Havada Akrobasi Faciası: İki Uçak Çarpıştı, Bir Pilot Hayatını Kaybetti

Portekiz’in güneyinde düzenlenen Beja Hava Gösterisi sırasında, Pazar günü iki küçük uçağın havada çarpışması sonucu bir pilot hayatını kaybederken, bir diğer pilot yaralandı.

Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetleri, Beja Hava Gösterisinde saat 16:05’te (1505 GMT), altı uçağın katıldığı bir hava gösterisi sırasında iki uçağın kaza geçirdiğini üzülerek bildirir” denildi.

Açıklamada, çarpışma sonucu ölen pilotun İspanyol vatandaşı olduğu belirtildi. Hava Kuvvetleri sözcüsü, AFP’ye yaptığı açıklamada, kazada hayatını kaybeden pilotun çarpışan uçaklardan birinin pilotu olduğunu, Portekiz uyruklu bir diğer pilotun ise hafif yaralandığını ve Beja hastanesine kaldırılmadan önce acil tedavi gördüğünü söyledi.

Portekiz Savunma Bakanı Nuno Melo, olayı “trajik bir kaza” olarak nitelendirdi ve çarpışmanın “kesin nedenini belirlemek için” bir soruşturma açılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, “Bu, bir eğlence ve ortak zevk anı olması gerekiyordu. Bu, bir acı anına dönüştü” diyerek üzüntüsünü ifade etti.

Akrobasi Grubu ve Uçaklar

Hava Kuvvetleri, kazaya karışan altı uçağın İspanyol ve Portekizli pilotlardan oluşan “Yak Yıldızları” adlı bir akrobasi grubuna ait olduğunu açıkladı. Çarpışan uçaklar, Sovyet tasarımı olan Yakovlev Yak-52 modeliydi.

Bir izleyici tarafından çekilen ve sosyal medyada yayınlanan videoda, altı uçağın uçuş halinde olduğu, uçaklardan birinin yükselip diğerine çarptığı ve ardından bir duman bulutu içinde yere çakıldığı görülüyor.

Hava Kuvvetleri, uçaklardan birinin hava üssü sahasının dışına düştüğünü, kazaya karışan ikinci uçağın ise havaalanı pistine inmeyi başardığını ve seyirciler arasında ölen olmadığını belirtti.

Beja Air Show’un web sitesine göre, “Yak Stars” yaklaşık 30 diğer Avrupalı akrobasi grubuyla birlikte etkinliğe katılıyordu. Organizatörler, grubu Güney Avrupa’nın en büyük sivil akrobasi grubu olarak tanıtıyordu. Hava Kuvvetleri, Beja havaalanındaki gösterinin organizatörlerinin Cumartesi günü başlayan etkinliği askıya aldıklarını açıkladı.

Hava Kuvvetleri, ölen pilotun yakınlarına “en içten başsağlığı dileklerini” iletti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir