Emniyet Genel Müdürlüğü İHA ve SİHA Filosu ile Terörle Mücadelede Büyük Başarı

Emniyet Genel Müdürlüğü İHA ve SİHA Filosu ile Terörle Mücadelede Büyük Başarı

Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı bünyesinde Erzurum’da 2020 yılında kurulan İHA ve SİHA filosu, düzenlediği operasyonlarla 44 teröristi etkisiz hale getirdi.

2020’de Erzurum’da polis ekiplerinin koordinasyonunda kurulan filoda, İHA ve SİHA’lar görev yapıyor. Polis pilotlar, kumanda merkezinde yüksek çözünürlükteki görüntüleri izleyerek, sorumluluk bölgelerini 7 gün 24 saat izleyip teröristler ve suçluları arıyor.

Terör ve uyuşturucuyla mücadeleden orman yangınlarına, arama ve kurtarma faaliyetlerine kadar her alanda Türkiye’nin 81 ilinde hizmet veren Bayraktar TB2 İHA ve SİHA’lar, kurulduğu günden bu yana yaklaşık 10 bin 500 saat uçuş gerçekleştirdi. Aylık ortalama 250-300 saat uçuş yapan İHA ve SİHA’lar, bugüne kadar düzenlenen operasyonlarda 44 teröristi etkisiz hale getirirken, 11 terör örgütü mensubunu yakaladı.

İHA ve SİHA’lar Terörle Mücadelede Etkin Rol Oynuyor

Teröristlere ait çok sayıda sığınak, barınak ve patlayıcı tespit eden İHA ve SİHA’lar, bölücü terör örgütünün kırsal faaliyetlerinin deşifre edilmesinde aktif olarak kullanılıyor.

İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, pilotların kumanda merkezinde yüksek çözünürlükteki görüntüleri izleyerek, sorumluluk bölgelerini gece gündüz gözlemleyip teröristler ve suçluları aradığını belirtti. Yırtar, “Havacılık Şube, terör ve narkotik konuları başta olmak üzere her türlü operasyonda teşkilatımıza destek veren havadaki gözümüz olarak 24 saat hizmet vermektedir,” dedi.

Yırtar, şubenin kurulduğu günden beri özveriyle hizmet ettiğini vurgulayarak, “Yaklaşık 10 bin 500 saat uçuş gerçekleştirilmiştir. Arkadaşlarımız, haftada genelde 70 saat olmak üzere, aylık ortalama 250-300 saat uçuş gerçekleştirmeye devam etmektedir. Özellikle bölücü terör örgütünün kırsal faaliyetlerini İHA ve SİHA’larımız vasıtasıyla takip etmekteyiz. Gerektiğinde SİHA’larımızla terör operasyonları yapmaktayız. Şimdiye kadar yapılan operasyonlarda 44 terörist etkisiz hale getirildi, 11’i yakalandı. Ayrıca birçok sığınak ve patlayıcı madde mühimmat tespitleri İHA’larımız sayesinde yapıldı. Bu, bizim için gurur verici bir olay,” ifadelerini kullandı.

İHA’lar Hırsızlık ve Orman Yangınlarında da Etkin

Yırtar, şubedeki ekibin 25 bin kilometrekarelik arazide devamlı gözlem yaptığını, görev emri geldiğinde Erzurum’dan havalanan İHA ve SİHA’ların sınır ötesi operasyonlara da destek verebildiğini bildirdi.

İHA ve SİHA’ların emniyetin işini kolaylaştırdığına dikkat çeken Yırtar, “Van’da yaklaşık 383 kilogram uyuşturucunun yakalanmasını sağladık. Bu da terör örgütüne vurulmuş darbelerden biri. Deprem felaketinde Gaziantep’in İslahiye ilçesinde enkazdan hırsızlık yapan 2 kişi, İHA’larla tespit edilerek güvenlik güçlerimizce yakalandı,” dedi.

Yırtar, İHA’ların orman yangınlarında da gözlem amaçlı destek verdiğini, uçuş olmadığı dönemlerde ise insansız hava araçlarının periyodik bakımlarının yapıldığını kaydetti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir