Münih havaalanı felç oldu. Sekiz iklim aktivisti gözaltında

Münih havaalanı felç oldu. Sekiz iklim aktivisti gözaltında

Cumartesi sabahı erken saatlerde Münih Havaalanı, iklim aktivistlerinin düzenlediği bir protesto nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Aktivistler, havaalanı çitlerini aynı anda dört yerden keserek alana giriş yaptı ve kendilerini pistlere sıkıştırdı. Bu durum, sabah saatlerinde uçuş operasyonlarının durmasına neden oldu.

Havaalanı sözcüsü, aktivistlerin eylemi nedeniyle güvenlik gerekçesiyle havaalanının kapatıldığını belirtti. Sabaha karşı 5’ten itibaren Münih’e iniş yapacak olan uçaklar başka havalimanlarına yönlendirildi. Etkilenen on bir uçağın kalkışlarına sabah 6’dan itibaren izin verildi. Uçuş operasyonları, sabah saatlerinde yavaş yavaş normale dönmeye başladı.

Tatil Yoğunluğunda Büyük Kesinti

Münih Havaalanı, ilk tatil haftasonunda yaklaşık 350.000 yolcu bekliyordu. Cuma gününden Pazar gününe kadar toplamda 2.860 uçuş planlanmıştı. Havaalanı yetkilileri, Whitsun tatillerinin Paskalya’dan sonraki yılın ikinci büyük seyahat dalgası olduğunu ve geçen yıla göre yüzde yedi daha fazla uçuş kaydedildiğini açıklamıştı.

Polis Müdahalesi ve Aktivistlerin Gözaltına Alınması

Olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Federal polis sözcüsü, sekiz aktivistin havaalanının dört farklı noktasından içeriye girmeye çalıştığını belirtti. Aktivistlerden ikisi tel örgülerde tutuklanırken, diğerleri daha iç kısımlara girebildi. Toplamda sekiz kişi gözaltına alındı.

Protestonun Nedeni

Protestonun temel nedeni, hava trafiğinin Almanya’nın küresel ısınmaya olan katkısının yaklaşık yüzde onunu oluşturması. Aktivistler, havacılık endüstrisinin devlet tarafından gazyağı ve katma değer vergisinden muaf tutulmasını eleştiriyor ve daha kararlı siyasi eylem çağrısında bulunuyorlar.

Daha Önceki Eylemler

Bu protesto, “Son Nesil” adlı grubun Almanya’nın farklı şehirlerinde gerçekleştirdiği benzer eylemlerden biri oldu. Grup, daha önce Berlin, Hamburg ve Düsseldorf gibi havaalanlarında da protestolar düzenlemişti. Münih’te Aralık 2022’de benzer bir abluka yaşanmış ve bu eylem, acil durumdaki bir hastanın taşıyan uçağın 20 dakika gecikmesine neden olmuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir