HÜRJET İlk Kez Gösteri Uçuşunda

HÜRJET İlk Kez Gösteri Uçuşunda

Türkiye’nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HÜRJET, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerinde gerçekleştirilen test uçuşlarının ardından 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları için ilk kez tesislerinden ayrıldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, TUSAŞ tarafından özgün olarak tasarlanan ve gaeliştirilen HÜRJET projesinde önemli bir dönüm noktası daha kaydedildi.

İlk Gösteri Uçuşu

TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerinde tasarımı tamamlanan ve ilk uçuşunu gerçekleştiren HÜRJET, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Samsun’da özel bir gösteri uçuşu yapacak. Bu uçuş, HÜRJET’in yuvası konumundaki tesislerinden ilk kez ayrılarak farklı bir bölgede uçuş yapmasını sağlayacak.

Gelişim ve Test Süreci

HÜRJET, jet eğitim, harbe hazırlık, red aircraft ve uçak gemisi versiyonlarının yanı sıra akrobasi gösteri uçağı versiyonlarına da sahip olacak şekilde tasarlandı. Bugüne kadar yapılan testlerde 56 sorti gerçekleştiren ve 65 saat havada kalan HÜRJET, çeşitli uçak sistemlerinin geliştirme ve doğrulama testlerini başarıyla tamamladı. Uçağın zarf genişletme testleri ile kabiliyetleri artırıldı ve daha yüksek hız ve irtifalara çıkarak gökyüzünde daha agresif manevralar yapabilme yeteneği kazandı.

Türk Yıldızları ile Gelecek Planları

HÜRJET’in ilerleyen dönemde Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı akrobasi timi Türk Yıldızları’nın kullandığı NF-5 uçaklarının yerini alması planlanıyor. HÜRJET, Türk Yıldızları ile kol uçuşu gerçekleştirmişti.

2025’te Türk Hava Kuvvetleri’ne Katılacak

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Projesi kapsamında çalışmalar Ağustos 2017’de başladı. Üretimi tamamlanan ilk komponent, 10 Haziran 2022’de nihai montaj hattına taşındı. Yer testlerinin ardından, HÜRJET 30 Ocak 2023’te ilk kez motor çalıştırdı. 18 Mart 2023’te taksi testleri için piste çıkan HÜRJET, 25 Nisan 2023’te ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

İlk uçuşunda 26 dakika havada kalan ve 14 bin feet irtifaya çıkan HÜRJET, 250 knot hava süratine ulaştı. İlk uçuşun ardından uçuş testlerine devam eden HÜRJET, TUSAŞ’ın seri üretim planlarına göre ilk yıl 6-7 uçak üretecek ve 2025’ten itibaren her ay 2 uçak teslim edilebilir olacak. HÜRJET’in Türk Hava Kuvvetleri’ne teslimatlarının 2025’te başlaması planlanıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir