ABD, Sovyet Döneminden Kalma 81 Savaş Uçağını Satın Aldı

ABD, Sovyet Döneminden Kalma 81 Savaş Uçağını Satın Aldı

ABD, Kazakistan’dan Sovyet döneminden kalma 81 eski savaş uçağını satın aldı. Kazakistan, hava filosunu yenilemek amacıyla MiG-31, MiG-27, MiG-29 ve Su-24 gibi 117 Sovyet dönemi savaş uçağını açık artırmayla sattı. Kyiv Post’un yayınladığı rapora göre, ABD’nin bu satın alma işlemiyle her bir uçak için ortalama 19,300 dolar ödediği belirtiliyor.

Ukrayna’da Kullanılabilecek Uçaklar

ABD’nin satın alma gerekçesi belirtilmese de, Kyiv Post raporuna göre uçakların benzerlerinin Ukrayna’da kullanılabileceği belirtiliyor. Ancak Kazakistan’ın resmi silah ithalat ve ihracatçısı Kazspetsexport, Ukrayna’ya askeri uçak satışı haberlerini yalanladı.

Stratejik Tuzak veya Yedek Parça Kaynağı

Ukrayna’nın Sovyet dönemi silahlarına bağımlılığı göz önüne alındığında, satın alınan uçakların yedek parça kaynağı olarak kullanılabileceği veya stratejik olarak havaalanlarında tuzak olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Kazakistan’ın Batı’ya Yönelişi

Kazakistan, Rusya ile olan yakın ilişkilerinden uzaklaşarak Batı’ya yönelmeye başladı. Bu durum, Kazakistan’ın askeri yeteneklerini geliştirme ve Batılı ülkelerle silahlanma çalışmalarını artırma çabalarıyla da örtüşüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir