THY yönetiminin maaşları tüm ülkenin gündemine ne maksatla taşındı… Pazar ve bayram mesailerini neden konuşmazsınız?

THY yönetiminin maaşları tüm ülkenin gündemine ne maksatla taşındı… Pazar ve bayram mesailerini neden konuşmazsınız?

Değerli Okurlar,

Havacılık dünyanın en prestijli ve ekonomik değeri kadar stratejik önemi olan da bir sektör. Bir pilotun aldığı eğitimler, katlandığı zorluklar, üstlenilen maliyetler, uçuş tecrübe saatleri, tip eğitimleri dahil olmak üzere tüm süreçte başlı başına bir servet ve emek harcanıyor. Kaldı ki aldıkları maaşları dünyadaki emsallerine göre bakınca nasıl ki döviz, kur vb. kıstasları gözetsek bile sektörün altında görüyorsak aynı kıyası bakım yapan yetkili bir teknisyen ve yetkili bir tasarım mühendisi içinde sürekli yapıyoruz.

Bugünlerde eski bir THY çalışanı tarafından THY yönetiminin maaşları tüm ülkenin gündemine taşındı. Hal böyle olunca işin aslını astarını sorguladığımızda rakamların hormonlu ve şişirme olduğu belirtiliyor. Yöneticilerin çoğunun geniş gövdede üst düzey tecrübeli bir kaptanın altında bir maaş seviyesi olduğu da söyleniyor. Ayrıca yaklaşan THY’deki olağan yönetim kurulu öncesi maksatlı bir haber olduğu iddiaları da var. Neticede bu tarz koltuklara taliplilerin muhalif kesimlerde infial yaratması için her türlü kirli algı ya da yalan haber yaptırmalarının mübah olduğu bir dönemdeyiz.

Kendini birilerinin yerine hazırlayanlar yahut konumlandıranlar muhalefete belden aşağı vurulabilecek her türlü malzemeyi servis ederek gündemdeki insanları yıpratmaya çalışır. Bu bakımdan ülkemizde bu tür anlayışlarla yapılan politikaları açıkçası çok şaşırtıcı bulmuyorum. Bir yetkili teknisyenin, kabin memuru ya da kaptanın ücretini, asgari ücretli ya da emeklinin maaşları şu kadar üzerinden bakıyor muyuz? Tam tersine dolarla veya euro ile maaş verilen sabit ücretlerle kesintiye uğramadan ücret ödenen ülkelerdeki firmalarla bile kıyaslamıyor muyuz?

Her mesleği dünyadaki emsalleri ile kıyaslarken büyük havacılık şirketlerinin de dünyadaki emsal yöneticilere yıllık ödenen dolar ya da euro cinsinden maaşlarına bakarak sorguladığınızda, tablonun diğerlerinden çok da farklı olduğu söylenemez. Maliyetleri ve riski kadar, istismar ile büyük rantlara da açık makamlarda oturanları bence bir de bu açıdan değerlendirmek gerekir. Şu an varlık fonu faktörü olmasa özel bir havacılık firması yöneticilerinin maaşını kimse sorguluyor olmazdı. Burada kamu kaynakları ile maaş ödenen bir şirket algısı yaratmak da hatalı olur. Çünkü THY’nin hem yönetim hem finansal açıdan konumu ile hem de denetlenme esasları kamuyla çok çok farklı usullere bağlı. Tabii ki haksız kazançların ve liyakatsiz atamaların sorgulanması gerekir. Dost ahbap çavuş ilişkisi ile ya da cemaat bağıyla THY de ki kadrolaşmalara ve palazlanmalara fırsat verilmemeli. Ayrıca çalışanlar arasındaki ücret dengesi ve fırsat eşitliği de her zaman sorgulanmalı. 

Bazen doğru cevabı bulmak için asıl doğru soruyu sormak gerekir. Biz çalışanlardan kesilen yüksek gelir vergisinin hesabını sormalıyız. Ara kademelerde haksız baskı ve mobbingleri sorgulamalıyız. İşten keyfi ya da usulsüz gerekçelerle çıkarılanların hakkını aramalıyız. Bu ara sıklaşan pass biletlerle ilgili keyfi uygulamaları sorgulamalıyız. Her şeyden önemlisi bayram ve pazar mesailerindeki hesaplanma adaletsizliğini ve hatta hak gaspını sorgulamalıyız. Taşerondan iştirak firmalara geçirilen THY bünyesindeki binlerce çalışanın sendikalı olma hakkını sorgulamalıyız. 

Bu yetmezse iş kazalarını yahut iş meslek hastalıklarından kaynaklı şikayetleri masaya yatırmalıyız. Alınan önlemleri, çalışma saati ve dinlenme aralığı gibi her detayı sorgulayabiliriz. Yani uçucu personelin yetersiz otoparklardaki yer kavgalarını, yaşanan servis sorunlarını, yemekhanelerdeki kalite ve hijyeni sorgulayabiliriz. Bir pilotun planlama vicdansızlıkları ile tükenen enerjisini, aldığı rapor ya da kullandığı mazeret izni ile sürekli tehdit alan kabin memurlarını da konuşabiliriz. Maaşları, özel sağlık sigortalarını ve hatta terfi koşullarını da konuşabiliriz.

Bu kadar çok sorun ve sıkıntı varken on binlerce çalışanın olduğu bir şirkette bizi başka gündemlere maksatlı yönlendirmelerini de sorgulamamız lazım… Ama Ahmet Bolat döneminde kurulan iştirak firma ile önü açılan taşeronların halen yetersiz ve eksik koşullarına rağmen THY’nin iştirak kadrolarına alınmalarını her ne kadar gerçekçi bulmasak da TÜİK rakamlarının neredeyse 2 katı zam oranlarının verildiğini de inkâr etmemeliyiz. Dağıtılan kar paylarını, seçim nedeniyle popülist anlayışla ödenen bayram ikramiyelerini ya da toplu sözleşme imza paralarını da yok saymamalıyız. Yani her dönemin yanlış ve eksiklerini ortaya koyup eleştirme cesareti kadar iyi işlerini takdir etme erdemi göstermeden maksatlı ve çıkar amaçlı yazılara ve haberlere kimsenin itibar göstermesini beklemeyin.

Nasıl ki ben ülkemdeki kaptanıma, kabin memuruma yahut teknisyenime global düzeyde değer biçip nasıl ki ücret ve haklarını bu bakımdan sorgulayıp asgari ücret ya da emekli aylıkları üzerinden tartışmaya açmıyorsam açıkçası büyük bir holdingin CEO ya da genel müdür maaşlarını hem de yalan yanlış rakamlarla bir de yaklaşan olağan yönetim kurulu öncesi tartışıp gündem yapanlarında niyetini sorgularım…

Hepinize sağlık ve mutluluk dolu bir hafta diliyorum…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 6 ay önce

    THY genel müdürünün maaşını dünyadaki emsalleri ile karşılaştırırken diğer havayolu çalışanlarının ücretlerini neden karşılaştır mıyorsunuz?
    Esas sorunda bu zaten. işçiye %63, kendine %250 zam.
    Bakın bir başka iddia da THY de bir çok daire başkanının iştirak ve yan şirketlerde yönetim kurulu başkanı veya üyesi olduğudur.
    ülkemizde ve dünyada ana şirkette/holdingde daire başkanı seviyesinde olup da Yönetim Kurulu Başkanı veya üyesi olan örnek var mı?

  2. 6 ay önce

    Thy yönetiminin Thy ve iştiraklerden aldığı maaş ve huzur hakları yalan olsa yalanlanırdı yapamadılar demek ki doğru. Ayrıca bu konu basında da çokça yer aldı yani muhalif olmakla da alakası yok. Ve Thy’de hiçbir kaptan genel müdür veya başkandan fazla da maaş almıyor bunu herkes biliyor. Sizin Thy yönetimini koruma tavrınız ilginç. Ne kadar döviz bazlı aylık lease ve faiz ödemesi ,toplam borcu olduğu bilinmeyen Thy’yi hesap soran veren olmadan yönetip Thy şöyle kar etti böyle büyüdük diyenler kendilerine çalışanlardan fazla zam yapıyor,ne kadar ve nerelerden huzur hakları aldıkları ortada, sülale boyu şirket imkanlarını kullanmaları da cabası. Mevcut ekonomik şartlarda çalışanın zor geçinip de yönetimin milyon maaş alması ve çalışanların haklarını gasp etmesi, mahkeme kararını yıllardır keyfe keder uygulamamazlık etmesi ve diğer etik dışı şeyler dünyanın her yerinde eleştirilir. Nasıl ki vekillerin ıstakoz yemesi,Rolex takması göze batıyorsa Thy yönetiminin aldığı maaş vs de batar.

  3. 6 ay önce

    Pass bilet konusunda çelik iş sendikası maalesef çok pasif kaliyor. Halbuki dünya genelinde birçok şirkette uçağa biniş kokpit=>teknik=>kabin olarak sıralandırılır. Önünde böyle bir gerçek var ve halen sessiz sedasız bekliyorlar. Bence acilen kabinin R5 olması gerekiyor.
    Bu arada Tolga bey yazınız her zamanki gibi çok güzel olmuş. Teşekkürler

22 Yorum

  1. 5 ay önce

    THY nin diğer KİT’ler gibi birilerinin arpalığı olduğu uydurma kadrolar açılarak liyakatsiz ve hatta alakasız kişilerin göreve getirildiğini duyuyoruz şaşırdık mı? THY veya iştiraki şirkete girmenin yolu nereden geçiyor? Yönetimde şişirme kadrolar yüksek maaş alt da çalışanlar 2 kişiye 10 kişilik iş yükü birde kanun tanımadan işten çıkarmalar sahi nereden geliyor bu kanun tanımama gücü? Ülkenin göz nuru firmayı ayağa düşürme gayreti mi? Keser döner sap döner gün gelir hesap döner bugünün ağaları yarın adalet dilenmek zorunda kalırsınız İnşallah

    Cevapla
  2. 6 ay önce

    Hep bizim mi maaslarimiz konusulacak sıra sizde

  3. 6 ay önce

    Bu yönetime Bu maaşlar az geliyor hava limanlarinda 1 kilo fazla yük için yaptıkları rezillikler gözlerini para hırsı bürümüş transavia 100 ero thy 300 ero

    Cevapla
  4. 6 ay önce

    Ticaret sicil gazetesinde Thy yönetim kurulu başkanının Thy’nin ortak olduğu iki yabancı şirketten biri olan Sun express’den 4750 eur, diğeri We world airlines’dan da 10.000 usd net aylık huzur hakkı aldığı yazıyorsa buna da yalan denemez herhalde…

  5. 6 ay önce

    Son 20 yıldan bu yana Thy’de yöneticilik yapanlar hiçbir uluslararası büyük şirkette çalışamazlar, çalıştırmazlar. Buna ne bilgileri ne eğitimleri ne de tecrübeleri yetmez. Eski bir genel müdür güya abd’de hocalık yapmış,şirketlerde çalışmış ama o zamanlara dair ne bir resim var ne de çalıştım dediği şirketlere ait hiçbir bilgi yok. Hayatlarında her işlerini torpille yapabilmiş yaptırmışlar kendilerine çok güveniyorlarsa gitsinler yabancı büyük şirketlerde bırakın başkanı, müdürü, şef olsunlar görelim…

  6. 6 ay önce

    Tam anlamıyla yönetime güzelleme yazısı. Zamanlamayı söyleyeceğiniz rakamlarin doğru olup olmadığını söyleyin. Ücretleri yabancı şirketlerle kiyaslayacaginiza Türkiye şartlarında değerlendirin. Yöneticilere bu kadar yüksek ücret verilirken, çalışanlara kar payı verilirken küçük yatirimcilara niye kar payi dagitmazsiniz. Özetle; devlet malı deniz, yemeyen domuz. Siz de ilkeli olun, tarafsız olun, hakkın yanında olun. Başkalarının paralı ya da parasız maşası olmayın. İtibarinizi dusuruyorsunuz.

  7. 6 ay önce

    Thy ykb’sinin 10 şirket, genel müdür ve diğer üst düzey yöneticilerinin 2’şer,3’şer şirketten huzur hakkı alması,araba,telefon,
    tatil vs tüm masraflarını şirketin karşılaması gelir vergilerinin bile şirkete ödettirilmesi normal ve ahlaki midir? Genel kurul tutanağında Thy yönetiminin aldığı haklar çalışanlara verilen zam oranında artar diye muğlak bir ifade var,bu hangi oran, çalışanlara verilen %63 mü yoksa üst yönetime %90 ve ilavelerle %200 civarına ulaşan fahiş rakam mı? Kamu yararına kim ne yapıyorsa,haksız yere zenginleşenlerle kim mücadele ediyorsa hepsi başımızın tacı onları hak,hakkaniyet,emek ve emekçi hakkı adına desteklemek zorundayız. Bakın yeni bir ciddi iddia da eski özelleştirme idaresi başkan yardımcısı Y.A.’nın yurtdışı vergilerini bile şirketin ödediği Thy yurtdışı müdürlerinin kira paralarıyla oturdukları evleri mortgage ile satın aldıklarına ve tespit edilenlerin de işten atıldığına dairdi. Hal böyleyken evler ne olacak adamı işten atıyorlar da haksız kazançla sahip oldukları evler için dava açılmıyor mu,bu kamu hakkı değil mi? Thy zarar etse bile varlık fonunda olduğu için iktidar milletin vergileriyle onu sübvanse eder bu da aldıkları yanlış kararlar için yapılan sigortayla iyice rahatlayan Thy yönetimine istedikleri gibi hareket etme imkanı veriyor. Thy ne kadar gelir elde ediyor biliniyor ama gideri bilinmiyor,toplam borcunu kimse bilmiyor. Övülen,korunan Thy yönetiminin neresini tutsanız elinizde kalıyor, lütfen savunmayın bunları!!!

  8. 6 ay önce

    Pass bilet konusunda çelik iş sendikası maalesef çok pasif kaliyor. Halbuki dünya genelinde birçok şirkette uçağa biniş kokpit=>teknik=>kabin olarak sıralandırılır. Önünde böyle bir gerçek var ve halen sessiz sedasız bekliyorlar. Bence acilen kabinin R5 olması gerekiyor.
    Bu arada Tolga bey yazınız her zamanki gibi çok güzel olmuş. Teşekkürler

  9. 6 ay önce

    THY genel müdürünün maaşını dünyadaki emsalleri ile karşılaştırırken diğer havayolu çalışanlarının ücretlerini neden karşılaştır mıyorsunuz?
    Esas sorunda bu zaten. işçiye %63, kendine %250 zam.
    Bakın bir başka iddia da THY de bir çok daire başkanının iştirak ve yan şirketlerde yönetim kurulu başkanı veya üyesi olduğudur.
    ülkemizde ve dünyada ana şirkette/holdingde daire başkanı seviyesinde olup da Yönetim Kurulu Başkanı veya üyesi olan örnek var mı?

  10. 6 ay önce

    Thy yönetiminin Thy ve iştiraklerden aldığı maaş ve huzur hakları yalan olsa yalanlanırdı yapamadılar demek ki doğru. Ayrıca bu konu basında da çokça yer aldı yani muhalif olmakla da alakası yok. Ve Thy’de hiçbir kaptan genel müdür veya başkandan fazla da maaş almıyor bunu herkes biliyor. Sizin Thy yönetimini koruma tavrınız ilginç. Ne kadar döviz bazlı aylık lease ve faiz ödemesi ,toplam borcu olduğu bilinmeyen Thy’yi hesap soran veren olmadan yönetip Thy şöyle kar etti böyle büyüdük diyenler kendilerine çalışanlardan fazla zam yapıyor,ne kadar ve nerelerden huzur hakları aldıkları ortada, sülale boyu şirket imkanlarını kullanmaları da cabası. Mevcut ekonomik şartlarda çalışanın zor geçinip de yönetimin milyon maaş alması ve çalışanların haklarını gasp etmesi, mahkeme kararını yıllardır keyfe keder uygulamamazlık etmesi ve diğer etik dışı şeyler dünyanın her yerinde eleştirilir. Nasıl ki vekillerin ıstakoz yemesi,Rolex takması göze batıyorsa Thy yönetiminin aldığı maaş vs de batar.

  11. 6 ay önce

    Sn yazar
    Alınan ballı maaşları sulandırılma, kirma kalemini ,babanın hatırasına yazık ediyorsun

  12. 6 ay önce

    Akıntıya ve oluşturulan algıya kapılmayıp olaya farklı bir bakış açısı getirmeniz rahmetlik babanızın tavrıydı. Tebrikler Tolga bey kardeşim.

  13. 6 ay önce

    Doğrusu nedir? Hormonlu maaşları öğrendik;hormonsuz maaşları açıklasınlar

  14. 6 ay önce

    Parayı sağa sola dagitacagina yatırımcısına temettü ödesin Bolat kardeşler köşe başlarını maşallah tutmuş başarı sıfır

    Cevapla
  15. 6 ay önce

    “Her mesleği dünyadaki emsalleri ile kıyaslarken büyük havacılık şirketlerinin de dünyadaki emsal yöneticilere yıllık ödenen dolar ya da euro cinsinden maaşlarına bakarak sorguladığınızda, tablonun diğerlerinden çok da farklı olduğu söylenemez. Maliyetleri ve riski kadar, istismar ile büyük rantlara da açık makamlarda oturanları bence bir de bu açıdan değerlendirmek gerekir.”
    Diyorsunuz da. Bu hassasiyeti ülkedeki emekliler, asgari ücretliler, diğer çalışanlar için neden önemsemiyorsunuz.
    Apron çalışanları, yolcu hizmet harekat memurları …dünyadaki emsalleri ile aynı ücreti mi alıyorlar.
    Kamunun atadığı THY yöneticileri; cumhurbaşkanı, bakan, milletvekili, anayasa mah. Ve yüksek yargı Bşk.ları, merkez bankası başkanı, genelkurmay bşk, sivil havacılık, karayolları, gelirler genel md … vs den daha mı önemli ve değerli.
    Çalışanına %63 zam yapan yönetimin kendine % 250’ye varan zam yapmasını makul mu karşılıyorsunuz?

  16. 6 ay önce

    Genel Kurul öncesi bunun gündeme gelmesinin Yönetimi dizayn etme çabası ile ilgisi var iddianız çok ilginç . Hiç öyle düşünmemiştim.

    • 6 ay önce

      Bence saçma bir iddia. Sizce THY yi yönetenler istediklerini istedikleri zaman şirketin başına getiriyorlar zaten. Tolga bey Airporthaber le olan rekabetinden dolayı bu yazıyı yazmış. Bir tür yazıyı önemsizleştirme çabası olmuş. Ama nafile.

  17. 6 ay önce

    Farklı bir değerlendirme olmuş. Bugün TK’da kaptan maaşları yurtdışı havayollarına yakın düzeyde. Ama yönetici maaşları Fatih Altaylı’nın yazdığı gibi yurtdışı şirketlerin altında. Fatih beyin yazısını sizin yazınızla beraber analiz etmek farklı bir bakış açısı getirebilir.

    • 6 ay önce

      Kaptanlar dünyanın her şirketinde aynı işi yapabilir, yöneticiler bırak dünyayı Türkiyede bile başka şirkette barınamaz, ancak thy gibi arka bahçede çalışırlar.