LATAM Şili B789, Tasman Denizi üzerinde 12 kişi yaralandı

LATAM Şili B789, Tasman Denizi üzerinde 12 kişi yaralandı

Avustralya Sidney’den Yeni Zelanda Auckland’a LA-800 uçuşunu gerçekleştiren CC-BGG tescilli LATAM Şili Havayollarının Boeing 787-9 uçağı Avustralya ile Yeni Zelanda arasındaki Tasman Denizi üzerinde FL410’da seyrederken, uçak 12 kişinin yaralanmasına neden olan güçlü bir sarsıntıyla karşılaştı. Uçak daha sonra başka bir olay yaşanmadan Auckland’a devam etti. Çok sayıda yolcu havalimanında  sağlık yönünden değerlendirilirken 12 kişi yerel bir hastaneye kaldırıldı. 

Acil servisler yaklaşık 50 kişiyi havaalanında sağlık yönüden değerlendirdiklerini, 12 kişiyi hastaneye kaldırdıklarını ve bir kişinin durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Yolcular, uçağın aniden bir dalış yaptığını ve bu durumun yolcuların kendilerini ağırlıksız hissetmelerine neden olduğunu ve bağlı olmayan her şeyin, herkesin kabin tavanına çarptığını, tavanda kan lekeleri olduğunu bildirdi. Kaptan daha sonra kokpitteki tüm enstrümantasyonların aniden kaybolduğunu, kısa bir süre sonra geri geldiğini söyledi.

Yeni Zelanda ve Avustralya kaza araştırma kurulları olan TAIC ve ATSB, kazanın uluslararası sular üzerinde meydana gelmesi nedeniyle soruşturmanın Şili Sivil Havacılığı tarafından yürütüleceğini bildirdi. Avustralya medyası, ATSB’nin kazayı FMC-Flight Control Modüllerin eş zamanlı olarak sıfırlanması (resetting) ile bağlantılı gördüğünü bildirdi.

2 Aralık 2016’da FAA, uçuşa elverişlilik direktifi AD 2016-24-09’u şu bilgi notu ile yayınlamıştı:            

“Tüm  Boeing 787-8 ve 787-9 uçakları için yeni bir uçuşa elverişlilik direktifi (AD) yayınlıyoruz.    Bu AD’nin belli aralıklarla tekrarlanması gerekir. Bu AD, uçaklardaki her üç FMC-Flight Control Module’ün 22 gün boyunca sürekli olarak çalıştırılması durumunda, hepsinin birden ve aynı anda sıfırlanabileceğini (resetleneceğini) belirten bir rapor üzerine çıkarılmıştır. Bu FMC-Flight Control Modüllerinde güvensiz durum vardır.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir