KAAN'a Radarda Görünmezlik: TÜBİTAK'ın RASEM-RADOM Yazılımıyla Kazandırılacak Özellikler

KAAN’a Radarda Görünmezlik: TÜBİTAK’ın RASEM-RADOM Yazılımıyla Kazandırılacak Özellikler

Türk havacılık ve savunma şirketi TUSAŞ tarafından geliştirilen milli savaş uçağı KAAN, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği ilk uçuşla dikkatleri üzerine çekti. Beşinci nesil teknolojisiyle öne çıkan KAAN, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından geliştirilen pek çok önemli sistemle donatılmış durumda.

KAAN’ın ilk uçuşunda kullanılan teknolojiler arasında, TÜBİTAK tarafından geliştirilen merkezi yönetim bilgisayarı, aviyonik ara yüz birimleri, deterministik ağ, çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi ve ara katman yazılımları bulunuyor. Uçağın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından üretildi.

TÜBİTAK BİLGEM, KAAN’ın üzerindeki elektronik sistemlerin geliştirilmesinde kilit bir rol oynadı. Uçağın ilk uçuşunda kullanılan “uçuş kontrol ve hava aracı yönetim bilgisayarları,” “merkezi yönetim bilgisayarları,” “görev yönetim bilgisayarları,” “aviyonik ara yüz birimleri,” “deterministik ağ,” “yüksek hızlı ağ,” “çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi” gibi önemli bileşenler TÜBİTAK tarafından geliştirildi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ise KAAN için yeni sistemler geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, muharip uçak pilotlarının zorlu koşullarda temel yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla “yaşam destek sistemleri” ve uçağın değişken durumları göz önüne alınarak yakıt tanklarında patlama ve yakıt kaynamasını önlemek için “patlama önleme sistemleri” üzerinde çalışmalar yapılıyor.

KAAN’a radarda görünmezlik özelliği kazandırmak adına TÜBİTAK’ın RASEM (radar soğurucu çok katmanlı ince film yüzey kaplamasının elektromanyetik olarak modellenmesi ve optimizasyonu) yazılımından destek alınacak. Ayrıca, TÜBİTAK’ın yerli füzeleri, KAAN’ın mühimmatında entegre edilerek uçağın savunma kabiliyetini artıracak.

KAAN projesi, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerli ve milli teknoloji hamlelerinden biri olarak öne çıkarken, TÜBİTAK’ın bu alandaki katkıları da projenin başarısını güçlendirmeye devam ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir