- Ekonomik kaygılar ve fiyat istikrarsızlıkları herkesin sofrasında kaynıyor…
- Maaşlara zamdan önce raflardaki zammı frenleyin…
- Bu ağır vergi yükü maaşların kamburu oldu…
- Maaşlara zam hep bir yıl geriden cebe giriyor…
- Herkes yurt dışı ilanlarına başvuruyor durumda…
- Pegasus Kabin Memurlarını Bu Kez İhmal Etmedi…
- TSS ve TGS gibi halen sendikasız şirketler sahipsizce bekliyor…
Değerli Okurlar,
Yeni yıla yeni beklentiler ve yeni bir başlangıç duygusuyla herkesin yeni umutlarla bakması gerekirken bu yıl toplumda böyle bir hava sezilmiyor. Ekonomik kaygılar ve fiyat istikrarsızlıkları, insanların gittikçe düşen alım gücü, geleceğe dair belirsizlik ve kaygılar çok daha fazla hâkim gibi. Bunun kısa sürede aşılamayacağı gerçeği önümüzdeyken özellikle ücretli çalışanlar açısından hayat çok daha zor bir hal alıyor. Devletin asgari ücretlilere ve kamu çalışanlarına yaptığı zamlar daha ceplerine girmeden tüm tüketim ürünlerine zam olarak yansıtılıp ceplerinden çalındı.
Açıkçası ücretlere yapılan zamlardan çok bu fahiş fiyat artışların sınırlandırılması ve insanların üzerindeki ağır vergi yükünün hafifletilmesi lazım. Gerçekten çarşı pazar el yakıyor. Birbirini tetikleyen birtakım faktörlerle hunharca bir zam yarışı içinde insanlar. Bunun mutlaka önüne geçecek önlemlerin alınması lazım. Havacılık sektöründeki çoğu kalifiye eleman özellikle bu nedenlerle aldıkları ücretleri yetersiz bulup yurt dışı ilanlarını inceler durumda. Mesleklerini burada icra ederken kendilerini hem ücret hem gördükleri muameleyle mutsuz ve değersiz hissediyorlar. Çoğu ücretten dert yanarken büyük ekserinden de işyeri uygulamaları, haksızlıklar ve baskıdan şikâyet duyuyorsunuz.
Yaşamın en temel araçlarından biri de iletişimdir. Anlamak, anlaşılmak ve bazen de anlatmakla insanlar sorunlarına çözüm arıyor. Bu iletişim kanallarının tıkandığı yerde yaşanan aksaklıklar ve sorunlar hızla ilerleyerek çok daha büyük krizlere neden oluyor. Bu nedenle özellikle üst aklın bu hassasiyeti tüm kadrolarına yansıtması gerekiyor. Şu an devam eden toplu sözleşme süreçlerine bakıldığında çalışanlarla sendika ve işveren ilişkisinde bir iletişim eksikliği görülüyor. Haklı olarak bu da kaygı, stres ve kargaşaya neden oluyor. Bunun muhakkak aşılması ve gerekli açıklamaların yerinde ve zamanında yapılması gerekiyor.
Pegasus zam oranlarını açıkladı. Kabin memurlarının ücreti gerçekten THY’ye göre düşük seviyelerdeydi. Bu nedenle kabin memurlarına yönelik pozitif bir ayrımın yapılması bence çok yerinde bir yaklaşım olmuş. Kokpite %49, kabine %60’luk oranların günümüz mevcut ekonomik koşullarını bir kenara bırakırsak iyi bir zam oranı olduğunu söyleyebiliriz. Maalesef ülkemizde resmi enflasyon rakamları baz alındığı için %37 enflasyon karşısında yüzde %23’e varan bir refah payı verilmesi önemli bir adım. Umarım darısı THY çalışanlarının başına… Özellikle düşük ücretli çalışanlara seyyanen veya ayrı bir modelle biraz daha destek olunması lazım. Açıklanan yeni asgari ücretin bile altında kalan binlerce insan gözünü kulağını Ahmet Bey’den gelecek müjdeli habere dikmiş vaziyette. Sendikalarında yapıcı ve üyelerini tatmin edici bir noktada bu süreci hızlıca tamamlayacağını umuyorum. Özelikle ayrı ayrı sendikalar olsalar da ücret zamlarında büyük bir farklılık olacağını sanmıyorum.
Bugüne kadar THY ve TEKNİK A.Ş. tarafından bu eşitlik korunmaya çalışıldı. Tekniğin haklı olarak teknik destek ve yetkisiz teknisyen gibi THY’den daha düşük ücretli çalışanları olduğu için bir takım farklı beklentilerin olmasını yadırgamamak lazım. Ayrıca TSS ve TGS gibi halen sendikasız ve örgütsüz olsalar da çok düşük ücretle çalışan binlerce insanın da asla ihmal edilmeyeceğini düşünüyorum. Aldığımız duyumlara göre işverenden her iki tarafta üyelerin birçok beklentileri THY yönetimine sunulan taslaklara yansıtılmış. Özellikle gelir vergisi konusu bence çok önemli. Bunun tüm çalışanların ücret geleceği açısından zam oranlarının bile önüne geçecek kadar çok önem arz ettiğini düşünüyorum. THY’nin diğer şirketlerinde ve belli bir yönetim kadrosunda yaptığı gibi sabit bir vergi dilimi ile çalışanlarının yükünü hafifletmesi ve elini taşın altına koyması gerekiyor. Herkes en çok bu konudan muzdarip. Çünkü alınan tüm zamlar yıl sonu gelmeden ücretlerinden kesiliyor. Böylece ücretler hep bir yıl geriden vergi kesintisi olmayan seviyelere kadar geriliyor. Neredeyse Ocak 2024’te, kesintisiz Ocak 2023 maaşı alıyor olacaklar. Bu hakikaten çok sıkıntılı bir durum. Yıl sonuna varmadan brüt ücretlerin neredeyse %60’u kesiliyor. Bu durumda %60 zam yapılsa bile kifayetsiz kalıyor. Birkaç ay bu yüksek ekonomide tüm aldıkları zam eriyip gidiyor. Bu konularda gerekli hassasiyetin mutlaka gösterilmesi lazım.
Umarım süreç tüm THY çalışanları için memnun ve tatmin edici bir düzeyde, bir an önce bu zam ve TİS gündemi de insanları germeden sonuçlanır.
Bu haftanın önemli bir gelişmesi olarak İGA, 2023 yılı günlük uçuş sayılarında en yakın rakip havalimanı Amsterdam Schiphol’e günlük 120 uçuş fark atmış. 2022 yılında 2. sırada Schiphol yerine Londra Heathrow yer alırken fark az iken, günlük 120 uçuş sayısı farkı önemli bir başarı.
İyi haberler alacağınız bir hafta olması dileğiyle…
TGS nin sendikası yok ama THY ao ve teknik hangi oranda zam alırsa onlar da o oranda zam alıyor.
Bu, aslında sendikalarimizin ne kadar boş olduğunu, şirket ne vermek isterse onu verdiğini, sendika ağalarının ise yattığı yerden milyonlar kazandığıni gösteriyor
Her hafta en az 10 yetkili teknisyen istifa ediyor ekim ayından itibaren(saw daki toplu istifa hariç) MCC istifa etti ,Teknik Öğretmen istifa etti ,Şef istifa etti , C kategori istifa etti ama hala yönetim kulağının üstüne yatıyor.İk yönetimi hat bakıma gelip bize masal anlatıyor sözde 3-5 kişi istifa etmiş hahaha gelen arkadaş sıfırları koymayı unuttu herhalde.Bu tis te B Onwing C/S e ayrı bir zam oranı ve seyyanen yapmaz iseniz yaz operasyonunda deftere crs i de siz yazarsınız.
Not:Ryanair bu haftada 20 cs arkadaşımızı İngiltere ye götürmek için anlaştı sayın yönetim bilginize.
Hadi bakalım şimdi Umre zamanı…
Yüzde 80 zam bile alsak pegasusun 2023 maaş ortalamasını yakalayamıyoruz düşünün halimizi.tek sorun maaş da değil ki.bu şirket bitmiş gerçekten bitmiş.üniversitelerde modern köleliğin bir numaralı örneği olarak okutulmalı burası.umut hiç yok artık çok geç malesef.