ABD mühimmatının İsrail F-16’sında görüntülendiği iddiası

ABD mühimmatının İsrail F-16’sında görüntülendiği iddiası

ABD üretimi GBU-12 lazerli-güdümlü mühimmatın İsrail Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16 Block 30’larda görüldüğü iddia edildi.

X üzerinden paylaşılan görüntülere göre ABD üretimi GBU-12 lazerli-güdümlü mühimmatların İsrail Hava Kuvvetleri’ne teslimi gerçekleşti. İddianın asıl kaynağı ise ABD üretimi mühimmatların İsrail Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16 Block 30 Barak uçaklarında görülmesi.

ABD yapımı bu mühimmatların Gazze Şeridi’ne yapılan saldırılarda kullanıldığı iddia ediliyor. İsrail tarafından özellikle sivil yerleşim alanlarına yapılan bombardımanlarda bu mühimmatların kullanıldığı belirtiliyor.

Bosna Hersekli savunma sanayii araştırmacı Nedzad Ahatović’e göre de bu iddialar doğru. Ahatović X’te yaptığı paylaşımda, “F-16I Barak Block 30’daki 230 kg’lık GBU-12 Payway II lazer güdümlü bombaların gri kaplaması, bize İsrail RZ’nin yakın zamanda RM cephaneliğinden bombalar kullandığını söylüyor. Çünkü USS Forestal uçak gemisindeki yangından bu yana ABD, RM bombalarını bu yangın önleyici/ablatif/koruyucu katmanla kaplıyordu.” ifadelerini kullandı.

Army Recognition tarafından yapılan habere göre İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’taki Akrotiri üssü, Hamas’la savaşı sırasında İsrail’e mühimmat tedarikinde önemli bir askeri merkez haline geldi. Bu bağlamda başta ABD olmak üzere farklı ülkelerin İsrail’e bu üs üzerinden mühimmat ve askeri ekipman tedarik ettiği aktarılıyor.

GBU-12 Paveway II

GBU-12 Paveway II, çok amaçlı bomba Mk 82 temel alınarak üretilmiş Paveway serisi lazer-güdümlü ABD yapımı bir mühimmattır. Mühimmat, ilk olarak 1976 yılında ABD Ordusu tarafından kullanılmaya başlanmış ve çeşitli NATO birlikleri tarafından kullanılmıştır. Mühimmattaki lazer güdüm, uçaktan ya da yerden hedefin üzerine tutularak bombanın önündeki optik göz sayesinde yönlendirme sağlamaktadır.

GBU-12 mühimmatları (Paveway serisinin geri kalanıyla birlikte) savunma yüklenicileri Lockheed Martin ve Raytheon tarafından üretilmektedir. ABD Savunma Bakanlığı, envanterinde bulunan GBU-12 üretim versiyonlarını GPS yönlendirme modlarını içerecek şekilde yükseltmiştir. Lockheed Martin, ABD Donanması için geliştirilen bu sürümü tedarik edebilen tek şirket olma özelliğine sahiptir. Raytheon ise yükseltilmiş GBU-12’leri ABD başta olmak üzere ve diğer 23 ülkeye satış gerçekleştirmektedir. (defenceturk)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir