ANKA-3 ve KAAN için geri sayım

ANKA-3 ve KAAN için geri sayım

Türk savunma sanayisi, milli hava araçları KAAN ve ANKA-3’ü ilk uçuşlarına hazırlıyor.

Ülkemizin lider havacılık sanayisi firması TUSAŞ (Türk Havacılık Uzay Sanayii), havacılık yapısallarında artış gösteren talep, yurt dışı ve içindeki teslimatlar ile özgün geliştirme projeleriyle oldukça yoğun bir sene geçiriyor.

2023’ün son günlerinde bu heyecan ve yoğunluk zirveye çıkacak. TUSAŞ senenin geri kalanında milli muharip uçak KAAN ve insansız savaş uçağı ANKA-3’ün ilk uçuşlarını gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

ANKA-3

‘Uçan kanat’ yapısı aracılığıyla düşük radar görünürlüğü, yüksek taşıma kapasitesi, yüksek hız gibi pek çok avantaja sahip olan ANKA-3, alt sistem, yapısal ve tasarım iyileştirmelerinin akabinde ilk uçuşa hazır duruma getirildi. ANKA-3’ün 2023 tamamlanmadan ilk defa gökyüzüyle buluşması öngörülüyor.

KAAN

Ülkemizin en önemli teknoloji geliştirme projelerinden biri olan KAAN için bir müddettir süren yük testleri sona erdi. En küçük parçasına değin sökülen KAAN’ın ilk uçuşunda üzerinde olacak görev sistemleri ve alt sistemleri de gerçekleştirilen bağımsız testlerinin akabinde uçak üzerindeki yerlerini almaya başladı. Bahse konu montaj faaliyeti motorların prototipteki yerini almasıyla birlikte tamamlanacak. Montaj çalışmasının akabinde piste çıkacak olan KAAN, ilk önce yavaş akabinde ise hızlı taksi ile ilk uçuşu için hazırlanacak. Önümüzdeki ayın ortasında bu çalışmaların yoğunlaşması ve 27 Aralık 2023 Çarşamba günü KAAN’ın ilk uçuşunu yapması amaçlanıyor.

KAAN ve ANKA-3 prototipleri daha evvel HÜRJET’te olduğu gibi ilk uçuşlarını boyasız bir şekilde gerçekleştirecek. Böylelikle uçuş esnasında ortaya çıkacak ve hava araçlarında iyileştirme gerçekleştirilecek konuların tespiti çok daha kolay olacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir