Emirates Başkanı Tim Clark'tan açıklama! A350-1000 satın almıyoruz

Emirates Başkanı Tim Clark’tan açıklama! A350-1000 satın almıyoruz

Emirates Başkanı Tim Clark, Airbus SE’nin Dubai Air Show’da büyük bir sipariş alma umutlarını kırarak, motor performansı sorunları giderilene kadar A350-1000’den daha fazla satın almayacağını açıkladı.

Clark, uçaktaki Rolls Royce Holdings Plc tarafından özel olarak üretilen motorun, bir sonraki bakım döngüsüne kadar kanatta kalma süresi açısından gereksinimleri karşılamadığını söyledi. Clark, Emirates’in A350’nin 35 ila 50 adedi için pazarda olacağını ve bunun daha küçük -900 geniş gövde varyantının 50 adetlik mevcut sipariş defterine ekleneceğini belirtti.

Dubai Air Show’da gazetecilerle bir araya gelen Clark, “Eğer bunu saat başına bizim için uygun bir bakım maliyetiyle yapabilirlerse, Emirates uçağı sipariş verir ancak şu anda bu yapılmıyor.”

Airbus, ABD’li şirketin Pazartesi günü Emirates’e 52 milyar dolar değerinde büyük bir sipariş vermesinin ardından Boeing Co. şirketinin başarısını takip etmeye çalıştı. Avrupalı şirket Emirates’in A380 süper jumbo uçağının en büyük tedarikçisi konumunda, ancak bu uçak artık üretilmiyor ve Emirates şu anda filosunu yeni siparişlerle yeniden yapılandırıyor.

Clark, Emirates’in daha düşük bir fiyat alarak taviz vermek istemeyeceğini, çünkü istenilen performansı göstermeyen bir uçağı satın almanın mantıklı olmadığını söyledi. Güvenilirlik, uçaklarını sıcak ve zorlu döngülerde çalıştıran ve uçaklarına daha fazla yük bindiren Orta Doğu’daki taşıyıcılar için özellikle önemli.

‘Sorunlu’

Rolls-Royce motorunu “sorunlu” olarak nitelendiren Clark, motorun normalde görmesi gereken bakım döngüsünün sadece dörtte birini, yani yaklaşık 2.000 ila 2.500 saat arasında çalıştığını söyledi. Rolls-Royce bu model için tek motor tedarikçisi olduğu için Airbus’ın uçakta başka seçeneği bulunmuyor.

Dubai’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Airbus Satış Şefi Christian Scherer, A350’deki motorun “mükemmel derecede iyi” olduğunu ve müşterilerin modele akın ettiğini söyledi. Özellikle A350-1000, benzeri görülmemiş miktarda sipariş alarak çok güçlü bir yıl geçirdi.

Rolls-Royce yetkilisi yaptığı açıklamada “Emirates değerli bir müşterimiz ve gelecekteki filo büyüme planlarını desteklemek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Havayolları ve üreticilerin kamuoyu önündeki anlaşmazlıklardan kısa bir süre sonra barışmaları alışılmadık bir durum değil.

Hem Airbus hem de Boeing, özellikle geniş gövdeli jetlerin en büyük alıcıları arasında yer alan Orta Doğulu alıcıların sert eleştirilerine maruz kalmış, ancak iki taraf kısa bir süre sonra anlaşmaya vardı.

Clark, “Sonunda, bizi sürekli hayal kırıklığına uğratan bir uçak grubuna sahip olamayız, bu bizi yok eder” dedi. “Etkili, iyi uçaklar istiyoruz, bunlar o kadar gelişmiş olmayabilir ama sonuçta istediğimiz şey güvenilirlik.” ifadesini kullandı.

©AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir