Kozmik Radyasyonun Kore Hava Yolları Kabin Görevlisinin Kansere Neden Olduğu Açıklandı

Kozmik Radyasyonun Kore Hava Yolları Kabin Görevlisinin Kansere Neden Olduğu Açıklandı

Devlet destekli Korea Worker’s Compensation and Welfare Service, Kore Havayolları kabin görevlisinin kozmik radyasyona maruz kalma sonucu kanserden öldüğüne karar verdi. Korean Air, mürettebatın radyasyona maruz kalmayı yönettiğini kesinlikle belirterek uygulamalarını savundu.
Dönüm noktası niteliğindeki kararda, 1995 ile 2021 yılları arasında 25 yıl boyunca Korean Air’de uçan kabin görevlisinin, endüstriyel bir kazaya benzer şekilde, aşırı düzeyde kozmik radyasyon nedeniyle kansere yakalandığı belirtildi. Yalnızca Song soyadıyla tanımlanan görevli, Korean Air’de çalıştığı süre boyunca her yıl 1.000 saatin üzerinde uçmuştu. Song’a Nisan 2021’de dördüncü aşama mide kanseri teşhisi konuldu ve teşhisten sadece bir ay sonra vefat etti.

Song’un uçuş görevinin yaklaşık yarısı Kore’nin uzun mesafeli Avrupa ve Amerika uçuşlarındaydı. Bu uzun mesafeli rotalar kozmik radyasyon seviyelerinin normalden çok yüksek olduğu Kuzey Kutbu’nun üzerinden geçtiği için bu durum geçerli.

Dönüm noktası kararı

Bu karar önemli çünkü, Güney Kore’de ilk kez bir çalışma organı kozmik radyasyon ile kanser gelişimi arasındaki ilişkiyi resmi olarak beyan etmiş oldu. Song’un avukatına göre, diğer birçok mürettebat üyesine kan ve meme kanseri teşhisi konuldu ve bu da onları hastalık izni almaya zorladı.

2018 yılında Environmental Health dergisinde yayınlanan ve uçuş ekiplerinin bazı kanser türlerine yakalanma riskinin arttığını ortaya koyan bir çalışmanın bulgularını yansıtıyor. Daha önceki çalışmalarda da benzer sonuçlar, özellikle de cilt kanseri türlerinin gelişimi bulunmuştu. Bu yılın başlarında Güney Koreli yetkililer, radyasyona maruz kalma oranını azaltmak amacıyla her uçuş ekibi üyesinin yapacağı uluslararası uçuş sayısına bir sınır getirdi.

Korean Air, mürettebatın radyasyona maruz kalmasını sınırlamaya çalışırken Song’un kanseri ile kozmik radyasyon arasında hiçbir bağlantı olmadığını iddia ediyor. Havayolu, mürettebatın radyasyona maruz kalmasını yakından izlediğini ve maruz kalınan radyasyonu “yılda 6 mSv’den az” olarak sınırlandırdığını, bunun da yıllık yasal maksimum seviye olan 50 mSv’den çok daha düşük olduğunu belirtti.

Korean Air, AFP haber kaynağına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Korean Air, bireysel verileri sıkı bir şekilde yönetiyor ve mürettebat üyeleri aylık olarak güncellenen maruz kalınan birikmiş kozmik radyasyon miktarını kontrol edebiliyor.”

Song’un ailesini temsil eden avukat Kim Seong-hyun, havayolunun eski bir ölçüm yöntemi kullandığını ve konuyla ilgili yeterli anlayışa sahip olmadığını, sonuç olarak, Song, “100 mSv’den fazla birikmiş radyasyona” maruz kalmış olabilir dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir