Pratt & Whitney’in A320neo’lardaki GTF motorlarını geri çağırdı

Pratt & Whitney’in A320neo’lardaki GTF motorlarını geri çağırdı

1.200’den fazla Airbus uçak motoru, Pratt & Whitney tarafından geçen ay yayınlanan küresel geri çağırmaya muhatap oldu. Pratt & Whitney şirketi, geri çağrılan motorların, kontrol edilmediği takdirde potansiyel uçuş risklerine yol açabilecek mikroskobik çatlaklardan ve kirletici maddelerden etkilenebileceğinden korkuyor.

25 Temmuz’da duyurulan küresel geri çağırma, P&W’nin Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’daki Geared Turbofan (GTF) motorları için geçerli. Bu motorlar, çift motorlu Airbus A320neo uçakları için 2015 ile 2021 yılları arasında üretildi ve aralarında Hawaiian Airlines, Spirit Airlines, Wizz Air ve JetBlue Airways’in de bulunduğu dünya çapında birçok popüler havayolu şirketi tarafından kullanılıyor.

Pratt & Whitney, etkilenen GTF motorlarının yüksek basınçlı türbin disklerinde kullanılan toz metalin, mikroskobik çatlaklara yol açabilecek mikroskobik kirletici maddeler içerebileceğini paylaştı.

Beklenmedik geri çağırmanın zamanlaması, halihazırda yoğun bir yaz seyahat sezonuyla karşı karşıya olan birçok havayolunun işini zorlaştırıyor. Geri çağırma, etkilenen tüm Airbus A320neo uçaklarını yere indirmeye zorladı.

Pratt & Whitney, 1.200’den fazla GTF motorun geri çağrıldığını duyurarak, sekiz yıldır art arda sekiz yıldır verdiği endişe verici haberlere bir yenisini daha ekliyor. Çift motorlu Airbus A320neo uçakları için üretilen bu motorların, üretim sürecinde toz metal kullanımından kaynaklanmış olabilecek mikroskobik kirlenme ve çatlaklar içermesinden korkuluyor.

AH NOTU : Bilinmeyen/tespit edilmeyen mikroskobik çatlaklar ileride normal çatlaklara, normal çatlaklar diskin kırılmasına ve yüksek hızda dönerken motordan dışarıya fırlayarak Uncontained Engine Failure dediğimiz faciaya neden olabilir.

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bu motor sorunundan etkilendiği için geri çağrılan motorların inceleme için uçaklardan sökülmesi gerektiğinden, Airbus uçaklarının çoğu yere indiriliyor. Pratt & Whitney, denetimlerin iki aydan fazla sürebileceğini düşünüyor, Ancak aynı zamanda geri çağrılan 1.200 motordan yalnızca 200’ünün Eylül 2023’e kadar sorun açısından incelenmesi gerektiğini, diğer 1.000 motorun ise 2024’e kadar denetlenebileceğini açıkladı.
Reuters’in haberine göre geri çağırma, Airbus A320neo’lardan 12’sinden yere indirmek zorunda kalan Wizz Air de dahil olmak üzere birçok havayolu şirketini ciddi şekilde etkiliyor. Avrupa’da hizmet veren Macaristan havayolu, motor geri çağırmayla bağlantılı bakım sorunlarının ardından uçuşlarını yarıda bıraktığı için personelin fazla çalışması zorunda kalıyor.

Öte yandan Spirit Airlines, en az 7 Airbus uçağını yere indirmek zorunda bırakan geri çağırmanın ardından gelirinde önemli bir darbe yaşıyor.

Pratt & Whitney motorunun geri çağrılmasının ABD ve Avrupa’daki yolcular beklenmedik gecikmelere ve uçuş iptallerine hazırlıklı olmak zorunda kalabilir.

Büyük havayolu şirketlerinin rakamlarına göre, geri çağırmanın mevcut yaz seyahat sezonu ve sonrasında ciddi etkileri olabilir.

Web sitesinde THY filosunda A320neo uçaklarından olmadığı görülüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir