ABD'de sahte Rus yedek parçaları ortaya çıktı

ABD’de sahte Rus yedek parçaları ortaya çıktı

ABD Federal Havacılık İdaresi TCAS çarpışma uyarı sistemi yedek parçalarına karşı uyarıda bulundu.

Sahtesi üretilmiş

Batı’nın yaptırımları Rus havacılığına ağır darbe vuruyor. Varış noktaları ortadan kaldırıldı, yedek parça eksikliği nedeniyle uçaklar yerde kalmak zorunda kaldı ve bazı rotalar önemli ölçüde uzadı. Ancak sektör uyum sağlamaya başlıyor ve çözümler arıyor.

Uçakları uçuşa elverişli halde tutabilmek için Rus havayolu şirketleri yedek parçaları rotadan saparak temin ediyor. Gri ithalat, yaptırımların olmadığı ülkelerden geçiyor. Örneğin, Rus havayolları Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan üzerinden parça stokladı. Aynı zamanda Rus havacılık otoritesi Rosaviatsiya bir yıl önce Boeing ve Airbus uçaklarının yedek parçalarının geliştirilmesi için Rus şirketlerine sertifika vermişti.

“İşlevsel değil”

Bu tür sahte parçaların Rusya’da üretildiği anlaşılıyor. ABD Federal Havacılık İdaresi, son aylarda bu tür parçaların çeşitli aracılar vasıtasıyla ABD’de de piyasaya sunulduğu uyarısında bulundu. Yapılan açıklamada, dikkat çekici parçaların ilk olarak Aralık 2021’de ve dolayısıyla yaptırımlardan önce ortaya çıktığı belirtildi.

Federal Havacılık İdaresi FAA, o zamandan beri benzer parçalara ilişkin raporlar tekrar tekrar alındı. Bu durum özellikle Rockwell Collins’in çarpışma uyarı sistemi TCAS için alıcılar/vericilerle ilgili. Bu konudaki en kötü şey testler sırasında “modifiye edilmiş TCAS vericilerinin/alıcılarının hiçbirinin işlevsel olmadığı” tespit edildi.

Avrupa da uyarıyor

FAA, bakım şirketlerini ve havayolu şirketlerini Moskova merkezli Aviation Parts satıcısından gelen parçaları kullanmamaları konusunda uyardı. Avrupa havacılık otoritesi Easa da bu uyarıyı benimsedi.

©AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir