2 Rus savaş uçağı, İdlip'e 4 hava saldırısı düzenledi

2 Rus savaş uçağı, İdlip’e 4 hava saldırısı düzenledi

Rus savaş uçakları, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlip’e hava saldırısı düzenledi. Saldırılar sonucu 3 sivil hayatını kaybetti, 6 sivil yaralandı.

Rusya‘ya ait savaş uçakları tarafından Suriye‘nin kuzeybatısındaki İdlip’in Ainşib köyüne hava saldırıları yapıldı. Suriye’deki muhaliflere ait uçak gözlem evinin aktardığı bilgiye göre yerel saat 10.50’de Lazkiye’deki Hımeymim Hava Üssü’nden kalkan 2 Rus savaş uçağı, İdlip’e 4 hava saldırısı düzenledi.

3 SİVİL ÖLDÜ, 6 SİVİL YARALANDI

Suriye Sivil Savunmasından (Beyaz Baretliler) edinilen bilgiye göre Ainşib köyündeki yerleşimlere düzenlenen hava saldırılarında 3 sivil hayatını kaybetti, 6 sivil yaralandı.

İDLİP GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİNDE SON DURUM

Türkiye, Rusya ve İran arasında 4-5 Mayıs 2017’de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlip ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam’daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 “Gerginliği Azaltma Bölgesi” oluşturuldu. Ancak Rusya’nın havadan desteklediği Esed rejimi ve İran destekli teröristler, 4 bölgeden 3’ünü ele geçirip İdlip’e yöneldi. Son olarak Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart 2020’de Moskova’da yeni bir mutabakat sağlandı.

2 MİLYON SİVİL TÜRKİYE SINIRINA GÖÇ ETTİ

Rusya ve rejim güçleri, Mayıs 2019’da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara başlayarak İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde çok sayıda büyük yerleşimi kontrolü altına aldı. Bunun üzerine Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart’ta Moskova’da yeni bir mutabakata varıldı. Son mutabakatın ardından ateşkes sağlansa da Rusya’nın ve rejim güçlerinin çoğu zaman ihlal ettiği “ateşkes” sürüyor.

2017-2020 yılları arasında 2 milyon sivil Rusya ve rejim güçlerinin saldırılarından kaçarak Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir