NASA'nın X-59 süpersonik uçağı ilk test uçuşu için hazırlanıyor

NASA’nın X-59 süpersonik uçağı ilk test uçuşu için hazırlanıyor

NASA, deneysel X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST) uçağı ile uçak yolculuklarının süresini yarıya düşürmeyi hedefliyor. Bu yıl ilk test uçuşu için hazırlanan uçak, ses bariyeri aşıldığında ortaya çıkan yüksek sonik patlamanın sesini azaltan bir teknolojiye ev sahipliği yapıyor.

NASA, deneysel X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST) uçağı ile uçak yolculuklarının süresini yarıya düşürmeyi hedefliyor. Bu yıl ilk test uçuşu için hazırlanan uçak, ses bariyeri aşıldığında ortaya çıkan yüksek sonik patlamanın sesini azaltan bir teknolojiye ev sahipliği yapıyor.

X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST) Nedir?

NASA’nın deneysel X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST) uçağı, ses bariyeri aşıldığında ortaya çıkan yüksek sonik patlamanın sesini azaltan bir teknolojiye ev sahipliği yapıyor. Bu uçak, ani gürültüyü daha sessiz bir hâle getirerek süpersonik uçakların oluşturduğu gürültü kirliliğinin önüne geçmeyi hedefliyor.

Süpersonik Uçuşlarla Seyahat Süreleri Yarıya İnecek

Süpersonik yolcu uçaklarının önünün açılması bekleniyor. Bilindiği gibi Boom Supersonic firması da geçtiğimiz yıl Overture isimli uçağını tanıtmıştı. X-59, 55.000 fitte (16.765 metre) Mach 1.42 (1.508 km/s) seyir hızında uçmak üzere tasarlandı. Geleneksel bir yolcu jetinin iki katı hıza ulaşması planlanan süpersonik yolcu uçağı uçuş sürelerini büyük ölçüde azaltacak.

X-59’un İlk Test Uçuşu

NASA, X-59’un ilk test uçuşuna hazır olacağını dile getirdi. Bu uçuşlar sırasında ortaya çıkan gürültünün insanlar üzerindeki etkisi de test edilecek. Şu anda yaklaşık 5 saat 30 dakika süren New York ve Los Angeles yolculuğunun X-59 ile yaklaşık 2 saat 30 dakikaya kadar düşmesi bekleniyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir