ABD Deniz Kuvvetleri, “Kıyamet” uçağı olarak adlandırılan E-6B Mercury’nin yeni bir versiyonunu envanterine aldı. Silah taşımasa da bu uçak, Pentagon’un en ölümcül uçaklarından biri olarak kabul ediliyor. Yenilenen uçak, Başkanın “büyük kırmızı düğme”siyle ülkenin nükleer kuvvetleri arasında iletişimi sağlamak için yeni iletişim donanımlarıyla donatılmış durumda.
Savunma şirketi Northrop Grumman, E-6B Mercury üzerine beş yeni kit takarak yenileme çalışmasını tamamladı. Northrop Grumman ve ABD Deniz Kuvvetleri arasındaki 111 milyon dolarlık anlaşma, şirketin web sitesinde yapılan bir açıklamaya göre uçağın “hava aracı komuta, kontrol ve iletişim işlevlerini” iyileştirmeyi amaçlıyordu.
Northrop Grumman’ın Platform Sürdürülebilirliği ve Görev Hazırlığından Sorumlu Başkan Yardımcısı Scott Pfeiffer, şirketin “Northrop Grumman, ulusal komuta otoritesi (NCA) ile ABD’nin stratejik ve stratejik olmayan güçleri arasında sürekli görev hazırlığı için dayanıklı, güvenilir ve sürekli havada komuta, kontrol ve iletişimi destekleme misyonunda ileri teknolojiyi kullanıyor” dedi.
E-6B Mercury “Kıyamet” uçağı tam olarak nedir?
Peki E-6B Mercury “Kıyamet” uçağı tam olarak nedir? Temel olarak, ulusal komuta otoritesi ile ABD’nin nükleer kuvvetleri arasında talimat iletimini sağlayan bir uçak. Nükleer savaş senaryolarında potansiyel rolü nedeniyle uçak genellikle “Kıyamet” uçağı olarak adlandırılır. Amacı, kriz durumlarında karar vericilerin nükleer silah teslim sistemleriyle iletişimini kesintisiz bir şekilde sağlamak.
E-6B Mercury, 1989’da Soğuk Savaş’ın son yıllarında ilk uçuşunu gerçekleştirdi. ABD’nin en az 16 adet bu tür uçağı bulunmakta. Uçağın gövdesi aslında ticari Boeing 707 uçağının askerileştirilmiş bir versiyonu. Yaklaşık 15 saatlik yakıt ikmali yapmadan kesintisiz uçabilme yeteneğine sahiptir, ancak uçuş sırasında yakıt ikmali yapılarak 72 saat havada kalabilir.
E-6B Mercury’nin önemi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bir ay sonra 2022 Mart’ında İngiltere Kanalı üzerinde uçan bir uçak tespit edilmesiyle ortaya çıktı. Bu olay, Avrupa’daki jeopolitik gerilimlerin tehlikeli bir noktaya geldiği endişelerine yol açtı. Bununla birlikte, ABD’nin her zaman en az bir adet E-6B uçağını havada tuttuğuna inanılıyor, bu da sürekli hazırlıklı oldukları anlamına geliyor.
E-6B Mercury’nin yakın zamandaki modernizasyon çabaları, potansiyel nükleer çatışmalar karşısında sağlam ve dirençli iletişim altyapısının sürdürülmesine yönelik ABD askerinin taahhüdünü yansıtıyor. Jeopolitik manzara değiştikçe, E-6B Mercury filosu ABD çıkarlarını koruma konusunda önemli bir rol oynamaya devam edecek. Gelişmiş teknolojisi, dayanıklılığı ve olağanüstü iletişim kabiliyetleriyle “Kıyamet” uçağı, en aşırı koşullarda bile etkili ve dirençli bir komuta yapısının simgesi olacak.