featured

THY’nin Kaza-Arıza Eğilimli “Deli Mayk” lâkaplı A340’ın Hikayesi

Türk Hava Yolları şu anda filosunda çeşitli Airbus geniş gövde tasarımlarına sahipken, artık uçurmadığı modellerden biri de Airbus A340-300 idi. Bununla birlikte, bu 4 motorlu uçakları çalıştırdığı zamanlarda, filodaki diğer A340’lardan daha fazla olaya neden olduğu biliniyor.

“Deli Mayk” adı verilmesinin hikayesi:

Bu sorunlu Airbus A340-300, Türk Hava Yolları’nda bulunduğu süre boyunca TC-JDM tescil adını taşdı. Tescil adının başındaki ilk 2 harf olan TC, “Türkiye Cumhuriyeti”nin kısaltması iken son 3 harfi olan “JDM”ın havacılık kodu Julliet-Delta-Mike olarak telaffuz edilir. Kodlamada genellikle tescil isminin son 2 harfi yani, “Delta-Mayk” kullanılır. TC-JDM, Şubat 1996’da üretildi ve iki ay sonra, Nisan ayında THY filosunda katıldı.

Dört motorlu Delta-Mayk, 20 yılı aşkın bir süre Türk Hava Yolları’na hizmet verdi ve Ocak 2019’da filodan ayrıldı. 354 yolcu kapasitesi ile hacıları Hac’a götürüp geri getirmek için ve yolcu yoğun hatlarda kullanıldı.

Türk Hava Yolları filosundan ayrıldıktan 2 ay sonra, Africa Charter Airlines’a katıldı ve “2-AVRA” olarak yeniden tescil edildi. Ancak uçurulmadı, Güney Afrika’nın Johannesburg OR Tambo Uluslararası Havalimanı’nda depolandı.

TC-JDM tescil isimli A340’ın ilginç teknik sorunları Türk Hava Yolları’na katıldıktan kısa bir süre sonra başladı. Hürriyet gazetesinin yazdığına göre, THY’na tesliminden kısa bir süre sonra kabin ekibi kabin aydınlatma ışıklarının titreme yaptığını kabin arıza defterine yazmaya başladılar.

Ayrıca yolcu okuma ışıklarının ve hostes çağrı düğmelerinin koltuklarına karşılık gelmediği, yani bir yolcu kendi baş üstündeki hostes çağırma düğmesine bastığında başka bir koltuğun hostes çağırma ışığının yanmasına, hostesin ilgili olmayan bu koltuğa gitmesine veya okuma ışığı düğmesine bastığında başka bir koltuğun ışığının yanmasına neden oluyordu. Türk Hava Yolları çalışanları, uçağın başa çıkılamayan bu tuhaf kişiliğini benimsemeye başladı.

Uçak ayrıca bazı daha ciddi olaylara da karıştı. Örneğin, Eylül 2011’de Bombay’a inerken pistten kayma yaşadığını belirtiliyor. Neyse ki, uçak içindeki 97 kişide herhangi bir yaralanma olmadı. Bu arada, Mayıs 2012’de aynı uçağın İstanbul’dan kalkışı sonrasında iniş takımlarını tamamen içeriye alamadığı ve kalktığı havalimanına geri dönmek zorunda kaldığını bildirdi.

TC-JDM tescil isimli A340’a İzmir şehrinin adı verilmişti. Uçağın garip sorunlar yaratma mizacı, Türk Hava Yolları’nda çalışanların ona tescil isminin son 2 harfi olan “Delta-Mike”ı, “Deli-Mayk” olarak değiştirilmesine neden oldu.

Havacılıkta her harf için, yanlış anlamayı önlemek adına bir Fonetik Alfabe (Kodlama) türetilmiştir. Bu kodlama ile tescil isminin son 2 harfi olan “D” ve “M” harfleri için kullanılan kod kelimeleri “Delta-Mike”dır, Mike, Mayk olarak telaffuz edilir. THY çalışanları sürekli sorun yaratan bu uçağın “Delta” kod ismini “Deli” olarak değiştirmiş. Türkçedeki “Deli Mayk” kelimelerinin İngilizce’deki tam karşılığı “Crazy Mike” olup onun eğlenceli ama sorunlu kişiliğini yansıtıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir