featured

Rolls-Royce dünyanın en büyük motorunun yer testlerine başlıyor

İngiltere’nin motor üreticisi Rolls-Royce Pazartesi günü yaptığı duyuruda, UltraFan motorunu 2023 başlarında test etmeye başlayacağını duyurdu. Şimdiye kadar yapılmış en büyük uçak motoru üretim yerinden Derby’deki özel olarak tasarlanmış Testbed 80’e taşındı. Ayrıca testler %100 sürdürülebilir havacılık yakıtı ile gerçekleştirilecek .

UltraFan, şimdiye kadar yapılmış en büyük uçak motorudur. Uçak motorları genellikle belirli bir uçak tipi düşünülerek geliştirilirken, UltraFan hiçbir uçağı çalıştırmayacaktır. Rolls-Royce’un daha sonra diğer motor projelerine uygulanabilecek çok çeşitli sürdürülebilirlik çözümlerini denemesine olanak tanıyan bir teknoloji programıdır.

UltraFan motoru, Rolls-Royce’un gelecek on yıllar boyunca sürdürülebilir hava yolculuğunu destekleyeceğini söylediği yepyeni bir motor tasarımına sahip. Karbon titanyum pallerden yapılmış Fan 140 inç (3.556 metre) çapa sahiptir ve Rolls-Royce’un ilk nesil Trent motorlarına kıyasla %25 daha fazla yakıt tasarrufu sağlar.

Rolls-Royce Civil Aerospace Başkanı Chris Cholerton, projedeki gelinen noktayı kutladı ve oldukça önemli olay hakkında yorum yaptı:

“UltraFan motorunu Testbed 80’de teste hazır olarak 2022 yılını bitirmek harika. Program ve üzerinde çalışan ekip için çok önemli bir kilometre taşı olan bu anı hepimiz bekliyorduk. Bir sonraki aşama, UltraFan’ın 2023’te ilk kez %100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı SAF ile çalıştığını görmek ve teknolojinin gelecekte daha sürdürülebilir uçuşları desteklemeye hazır olduğunu kanıtlamak olacak.”

Yakın vadede Rolls-Royce, yakıt tüketimini ve CO2 emisyonlarını azaltmak için UltraFan’daki teknoloji ve bilgi birikimini, mevcut Trent motorlarının geliştirmelerine aktaracak. Uzun vadede programın ve UltraFan’ın ölçülebilir itişi gücünün (25.000 – 110.000 lb) bir sonucu olarak hem dar hem de geniş gövdeli uçakların yakıt verimliliğinde %10’a varan potansiyel iyileştirmeler öngörüyor. Hem yakıt fiyatları hem de CO2 emisyonları göz önüne alındığında, hem operatörler hem de gezegenimiz için %10 gerçekten önemli bir kazanç olacaktır.

Testbed 80, UltraFan’ı test etmek için özel olarak tasarlandı ve üreticiye 90 milyon Sterline (110 milyon $) mal oldu, Rolls-Royce’un Derby’deki tesislerinde 2020 yılnda açıldı. Burası aynı zamanda Rolls-Royce’un, Qantas’ın 12 adet Airbus A350-1000 uçağına güç sağlamak için 24 adet Trent XWB-97 motorlarını ürettiği yer.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Rolls Royce 1 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Rolls Royce 2 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Rolls Royce 3

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir