featured

PRİMİ BEKLERKEN…

 

Değerli okurlar, THY’de prim beklentisinin yükseldiği, tahminlerin havada uçuştuğu günleri yaşıyoruz. Önce taşeron işçilere verilen  primlerde sıra THY ve yan kuruluşlarının çalışanlarında… Bay Hamdi’nin icadı olan prim uygulamasında bile bir standardı tutturamamıştı THY. Bir ara yanlış hatırlamıyorsam herkese bir maaş ama müdürlere 2, başkanlara 3 gibi bir skala ile prim ödemesi yapılmıştı. Düşünün bir ofis çalışanı o tarihte 3.000 lira maaş alıyorsa, 3000 lira prim almıştı. Buna karşılık 20.000 lira alan bir başkana 3 maaş karşılığı 60.000 lira prim ödenmişti. Şirketi 20 yıldır idare edenlerin pek sevdiği Necip Fazil Kısakürek’in bir şiirinde tarif edilen bir paylaşıma birebir uyuyordu yapılan uygulama :

Allah’ın on pulunu bekleye dursun on kul,

Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul,

Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa.

Neyse bu hatadan çabuk döndüler. Herkese bir maaş gibi nispeten daha adil bir formül  bulundu. Bu konuda defalarca yazdım.Yapılan, nimete ve külfete katılım anlayışının bir yansımasıydı aslında. Kar edersek prim alırsınız, zarar ederseniz maaşlarınızı düşürürüz veya zam vermeyiz. Yani “bu işin küreği de var böreği de.” durumu… Bugün size prim verenler yarın şirket zora düştüğünde “hadi arkadaşlar özveri sırası sizde” diyecekler. Demediler mi? 15 Temmuz hain kalkışmasından sonra    2017 yılı başında Toplu Sözleşme zammını vermeyip  sadaka kabilinden % 1,5 artışı uygun görmüşlerdi. Hatta İlker Aycı “Hava iş sendikası bize sıfır zam talebi ile geldi. Ben olmaz öyle şey dedim, % 1,5 verdik” dememiş miydi?

O nedenle hep yazarım. Ben işçiyim kardeşim, işimi yaparım, maaşımın da zamanında tam olarak ödenmesini isterim. Şirketin karı veya zararı beni ilgilendirmez. Ben şirketin ortağı değilim. Yönetim olarak senin yanlış kararlarının ceremesini niye ben çekeyim? Kar edersen şişinerek dolaşırsın, aferin alırsın. Zarar ettirirsen de seni oraya getirenlere ve millete hesabını verirsin. Temel ilke bu olmalı: “Prim de istemem, özveride de bulunmam.”

Eğer bu fikre katılmayanlar olursa onlara ve tabii yetkili sendikaya tavsiyem, 40-50 bin lira bir kereye mahsus prim almak yerine maaşlarına % 5 iyileştirme istesinler. Böylece bu para süreklilik kazanır ve her 6 ayda bir de katlanır. Benden önermesi…

———————————–

Geçtiğimiz Cuma günü İzmir’in kurtuluşunu görkemli bir şekilde kutladık. Emperyalistlerin maşası Yunanları İzmir’de denize döken kuvayı milliyecileri, işgal edilmiş Anadolu ve Trakya’yı düşmanlardan temizleyerek bağımsız bir devlet kuran Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal paşayı saygıyla minnetle anıyorum.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. 2 yıl önce

    İlker aycı ‘nın röportajını bul oku. Orada geçiyor yazıdaki ifade.

    Cevapla
  2. Yalanla algı yapıyosun sefa bey, yine harekete başladınız ortaklarınızla. 0 zamla gelinmesi gibi bir olay olmadığını sen de biliyorsun. Ayıp bu yaptığın. Yayınlamasan da sorun değil mesaj sana.

    Cevapla
    • Yönetici 2 yıl önce

      Sen henüz yazının hangi yazar tarafından yazıldığını bilemiyorsun. Ben ne diyeyim sana şimdi…

      Cevapla
  3. 100k yerine %1 maaşa zam her daim daha iyidir

    Cevapla
  4. 2 yıl önce

    Sefa hocam ağzınıza sağlık. kaleminiz dert görmesin döktürmüşsünüz yine. ama bizde anlayacak kafa yok bunları. iyisi mi sen salıver bizi olmaz bizden bak. Saygılar.

    Cevapla
  5. 👏👏👏👏👏

    Cevapla