featured

THY YÖNETİMİNE HASBELKADER TAVSİYELERİM

 

THY de taşeronlara kar payı dağıtımı başladı. THY ve İştiraklerinde de sona yaklaşıldı…

Tekniği böle parçalaya parçalaya bir hal olduk… Nedir bu parçala böl olmadı birleştir sistemi?

Değerli okurlarım,

Haftalardır çalışanların sorunu haline gelmiş her yerde sahte haberlerle trollere malzeme olan kar payı dağıtımının nihayet ilk perdesi aralandı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet BOLAT’ ilk müjdeyi THY bağlı tüm iştiraklerdeki 11 bin 706 taşeron personelin hesabına 7 Eylül’de net 20.000 TL yatırılacağını açıklayarak verdi.  Bu jestin ilk taşeronlara duyurularak verilmesinin çok iyi niyetli olduğu kadar stratejik bir gerekçesi olduğuna da inanıyorum.

Ahmet Bey haklı olarak kadrolu personelle taşeron çalışanlara da aynı rakamları vermeyecektir.  Kabininden, kokpitine, yerdeki teknisyeninden operasyon hizmetlerine kadar herkeste taşeronla aynı rakamlar tepki oluşturacağından haklı olarak öncelikle taşeron çalışanların zammı açıklandı. Bence bu uygulama olacak olan spekülasyonlara ve gereksiz karşılaştırmalara neden olma ihtimali ile ayrı ayrı verilme takvimini normal karşılıyorum.

Bu nedenle THY ile ona bağlı iştirak çalışanlarının biraz daha sabretmesi gerekiyor. İnanıyorum ki onları da mutlu edecek rakamlar yakında ilan edilerek Ekim maaşına yetiştirilecektir.

Gönül ister ki sürekli gündeme getirdiğimiz bu taşeron rezaletine de bir gün son verilsin. Tüm çalışanları ile THY ailesi daha da büyütülerek bu çantacı firmalar aradan çıkarılarak kaynaklar asıl işi yapana akıtılsın.

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki normal koşullarda Temettü; Vergiler ve diğer giderlerin şirket yıllık net dönem kârından çıkartılması sonucunda kalan kısım; %20’den az olmamak kaydı ile sadece hissedarlara dağıtılır.

Şirketin çalışanlara kardan pay verilmesi ise; yönetim kurulu kararı ile hesap dönemi kapandıktan sonra, çalışanların performansına veya şirketçe önceden belirlenen farklı ölçülere göre dönem sonunda oluşan kar üzerinden, esas ücret dışında, kâr payı ya da temettü ikramiyesi biçiminde verilir.

Yani burada yedek akçe yahut kardan çalışanlara yardım sandıkları gibi alanlara aktarılabilecekken pandeminin ardından bu başarıda en büyük rolü oynayan çalışanlarınla paylaşılması çok büyük erdem ve taktire sayan bir durum.  Ekonomik koşulların zorlaştığı maliyetlerin bu kadar yükseldiği bir dönemde ikramiyeli maaşlara artı bir kâr payı daha verilmesi çalışana nefes aldıracaktır. Bu uygulama, çalışanın şirketine karşı aidiyet ve sadakat duygusunu artırır ve mutlaka bağlılık ve verim olarak geri dönüşü olur.

Sevgili Okurlarım;

Bu uygulamanın yanı sıra, kulağıma THY Teknik AŞ’den birtakım başkanlıkların THY A.O bağlanmasıyla ilgili fısıltılar geliyor. Şayet eğer doğruysa Tekniğin içini boşaltıp başka bir stratejiye mi yelken açılıyor açık açık konuşulması lazım. Çünkü bu sistem Bay Hamdi Topcu tarafından yapılmış ve randıman vermemenin yanı sıra çalışanlar bölünmüştü. KISACA TAVSİYE ETMEM.

Bu aralar dedikodu had safhada… Şirketi Malezyalıya satanından herkesi THY A.O geçirip yeni şirket kuranlara kadar ortalık adeta dedikodulara boğulmuş durumda. Gerekçesi nedir neden böyle bir bölünmeye gidiliyor pek anlayamadım. Sayın Bolat, bu konuda daha açıklayıcı bir yazı yollarsa aydınlanmış oluruz. Her nedense Bay Hamdi zamanından beri hat bakımla oynamak ne getirir ne götürür iyice incelenmeli diye düşünüyorum. Hatırlatmak gerekir ki ilk uygulama tutmamıştı.

Sayın THY yönetimi yahu bu hat bakımla ne diye oynar durursunuz. Ayrıca burada metal iş kolunda olan Teknisyen orda taşımacılık iş koluna geçince kendi yaptığınızla çelişmeyecek misiniz?

Her gelenin organizasyon yapısıyla yapboz gibi oynaması açıkçası şirkete zarardan başka bir şey getirmiyor. Zamanında ya iş kolunu ayırmayacaktınız ve iki ayrı şirket yapmayacaktınız. Bana sorarsanız madem kabin kokpit bir aradaysa tüm bakım onarım operasyonu da bir arada olmalı. Sonradan kurulan koltuk ve eğlence sistemler için şirketler de Teknik A.Ş bünyesinde uzantılı işler. Bir teknoloji şirketi kurdunuz, ilgili başkanlıktan adamların aldıkları zam oranlarından ücret sosyal haklarına kadar bir dünya kayıp ve şikâyetlere yol açtınız.

Gidenlerin çoğu pişman. Daha da kötüsü yolunu bulanlar geri dönmüş geri kalanlar Allaha emanet. Yani attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmeli. Dün yaptığınız bugünle çelişmemeli. İlerde bu gitmeler gelmeler ve şirket birleştirmeler hep sancı ve kargaşa doğuracaktır. .

HABOM ve MNG birleşmesi mağdurları.. HABOM teknik birleşmesi mağdurları.. Teknik TÜRKBAY ve Teknik ve TEC ayrışıp birleşmeleri ile millet darmadağın oldu. Bu kadar parçala böl yönet Ortadoğu ülkelerinde oluyor...

Kısaca, bu işlerin öyle kolay olmadığını hepimiz tecrübeyle gördük. Ortaya atılan bir fikir ilk başta size cazip gelse de büyük reformlar olağanüstü yenilikler gibi sunulsa da tecrübe uğranılan hayal kırıklılarıyla başarısızlıkların da bileşkesidir.

Bu yüzden bin düşünüp bir adım atamakta fayda var sonra İstanbul’daki kaldırım taşları gibi her gelen başkan bütçeyi yeni yol yapıyorum diye yeni taşları söker, atar, saçar… Yerine gelen de yeni masraflarla yeni dikilen taşları da yeni müteahhitlerle yeni proje eşliğinde, iki katı bedellere mal eden belediyelere dönersiniz haberiniz ola.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 2 yıl önce

    taşeronu geçtim memura , uzmana , mühendise dahi uçuş ekibi ve bakım ekibinin aldığı kadar para verilmemeli . şirketin tüm yükünü pilot , teknisyen , kabin memuru çekecek ama parayı bilgisayar başında oturan mühendis mi alacak ?Bu yaz operasyonunda yorulduğum kadar senelerdir yorulmadım. Karşılığı bilgisayar başında oturan mühendisle aynı mı olacak ?

35 Yorum

  1. 2 yıl önce

    THY kit mi acaba ?

    Cevapla
  2. Sefa abi yeşil pasaport alamıyoruz sanırım,ama şöyle bir yazı var diyor ki ozellestirmeden önce hak edenler vs.bilginiz varmidir

    Cevapla
  3. 2 yıl önce

    taşeronu geçtim memura , uzmana , mühendise dahi uçuş ekibi ve bakım ekibinin aldığı kadar para verilmemeli . şirketin tüm yükünü pilot , teknisyen , kabin memuru çekecek ama parayı bilgisayar başında oturan mühendis mi alacak ?Bu yaz operasyonunda yorulduğum kadar senelerdir yorulmadım. Karşılığı bilgisayar başında oturan mühendisle aynı mı olacak ?

  4. 2 yıl önce

    THY biz bir aileyiz dediğinde taseronlar hariç demedigine göre HEPİNİZİN KADROLULARLA TASERONLAR ARASİNDA HAKLİ OLARAK FARK OLACAKTİR DEME LUKSUNUZ YOKTUR Bence hiç bu toplara girmeyin AHMET BOLAT bey birleştirici hareket. Ettikçe bu tip söylemler ayrıştırıcı rol alıyor

    Cevapla
  5. 2 yıl önce

    BU TASERONU İCAT EDENİN ÖTE DÜNYADA YATACAK YERİ YOK

    Cevapla
  6. 2 yıl önce

    Sefa bey mayıs ayında ced haberleri çıktı Sayın Ahmet Bolat bey eylülde ced haklarınız gelecek dedi halen bir haber yok. Durum hakkında bilginiz varmıdır acaba?

    Cevapla
  7. 2 yıl önce

    Thy nasıl bir şirket olduğunu zaten alavere dalavere yaparak göstermiştir serçe kadar değeri yok gözümde

    Cevapla
  8. 2 yıl önce

    Sayin Sefa bey,Cevabinizi dikkatlice okudum tesekkur ederim.Evet yazim cok hisle yazilmis bunun icin ozur dilerim.Ancak yine anlasamadik cunku ben maas lar hakkinda yorum yazmadim.Bu verilen kar pirim neyse onun hakkinda yorum yazdim.Hatirlarsaniz yilbaslarinda sirket hediye verir ve bunlarda fark gozetmezdi.Ama is para olunca neden boyle olsun zaten hersene olmayan bir pirim odemesi neden esit dagitilmasin.Maas baska bisey bu hak ancak bu sirketin elinde olan bi pirim bunda neden fark olsun bu gercek siniflandirmadir.Bu noktada herkez esit zararda sadece kadrolu bedel odemiyor tum sirket taseron herkes bedel oduyor.Bu noktada anlayisli olmak gerek bence.

    Cevapla
  9. Sefa Bey, melbusat pijama dağıtıyor. Uçağa çıkarken utanarak çıkıyoruz. Siyah veya koyu renk gömlek giyme isteğimizi iletir misiniz?

    Cevapla
  10. 2 yıl önce

    Sayın Sefa Bey,Sizin zamaninizda teknisyenler ne mezunuydu bilmem amasimdi teknikte ofis islerine verilen taseron personl en az lise mezunu en az once bu konuda anlasalim.Taseronlarin %100 thy kurumlarina hizmet verdigi saf ve 5m buyrun kadroya alsinlarda goreyim bu karlari.Birde taseron konusunda yazilarinizin samimiyetsiz oldugu ortaya cikti.Teknikte lojistik malzeme ofis ve 5m de memur taseronlar kadroluyla ayni isi yapiyor yani siz ve sizin gibiler bizim alinterimizi alip taseronla ayni almayiz yaziyorsunuz Ben sizi bu dunyada ahirettede Allaha havele ediyorum.Allah sizi affetmesin

    Cevapla
    • Yönetici 2 yıl önce

      Bak kardeşim; Benim çalıştığım yıllarda da taşeron kardeşlerimiz vardı. Şimdi de var. O zamanlarda da ücretler aynı değildi şimdi değil. Ben kişilik yapısı olarak tribüne oynamam. Bana göre doğru olan neyse onu yazarım. Taşeron ile kadrolu arasında mutlaka fark olur ama bu fark çok olmazdı. sen şimdi kadrolu ve taşeron aynı olmalı diyeceğine, bu iki ayrı grup arasında çok fark olmamalı dersen mantıklı bulabilirim. Ancak sen benim zamanımda da farklı olan ücreti bu yönetim zamanında eşit olsun dersen yanlış olur. Adı üstünde birisi kadrolu yani THY’nin çalışanı, diğer taşeron arkadaşımız her ne kadar aynı işi yapabiliyorsa da yine de adı taşeron olduğu müddetçe bir fark oluşacaktır. Bu fark çok yüksek olmamalı dersen hak veririm. Ancak sen kadrolu ile tamı tamına aynı maaşı almalıyım dersen, mümkün ama o halde hemen kadrolu olmalısın. Ki sizin taşeron arkadaşlarınızla ilgili bir çok yazım var. Taşeronluk kalkmalıdır. NOKTA….Kalkmadığı taktirde arada fark olacaktır. Sizin isteğiniz öncelikle taşeronluğun kalkması olmalı. İşte o zaman senle aynı fikirde olabilirim. Sanırım anlayabilmişsindir.

      Cevapla
    • Yönetici 2 yıl önce

      Bu konuda çok bilgisiz bir arkadaşımız olduğunu düşünüyorum. Taşeron uygulamaları, şirket kendisi yapmıyor. Mecbur bırakılıyorlar. Yukarılardan gelen bir emir işi bitiriyor. Bu taşeron firmaların patronlarının da siyasetle iç içe olduğunu unutmayalım. Hiç bir firmada taşeron ile o firmanın kadrolu elemanı maalesef aynı haklardan faydalandırılmıyor. Hal böyleyken siz kadrolu ne alıyorsa bizde onu almalıyız diyorsunuz. Tabii ki gönül ister ki bu isteğiniz gerçekleşsin. Ben bu konuyla eskiden beri uğraşırım. Benim şefliğini yaptığım Müşteri uçakları bölümünde senelerdir taşeronları kadroya geçirtmeye uğraştım ama yaptırtamadım. Umar ve dilerim ki bir gün taşeron uygulamalara son verirler.

      Cevapla
  11. ONUR HAVAYOLLARI MAĞDURLARINI DUYAN VARMI

    Cevapla
  12. Teknik yani teknisyenlerin CS olan personelin maaşlarının acilen artırılması piyasa seviyesi ve üstüne çekilmesi gerekmektedir. Kimsenin aldığı parada gözümüz yok ama bir teknik personel yani CS personelin kabinden daha az kazanması kabul edilemez bunun dünya genelinde ki oranın F/O ile aynı rakamlarda olmasıdır. Artık buna THY yonetimi bir el atmalıdır.Ucuslarda teknik personelin konumu netlestirilmelidir. Teknik personel risk grubunda bir iş yapmaktadır yıpranma payları çok yüksektir bu yüzden yıpranma payı ve erken emeklilik hakkı sunulmalıdır özellikle hatbakim personelleri için.Artik THY teknik personelin ne anlama geldiğini idrak etmesi gerekmektedir. Verilen iş kiyafetleri rezil durumdadır ne ergonomik nede kaliteli.önceden verilen o lacivert gömlek ve pantolona geri donulmelidir cunki en azından kaliteli ve prestijli bir kıyafeti.teknik personel uçuş tarafındaki çalışan arkadaşların guvencesidir.teknik personelin yapacağı hataların sonuçları olumculdur.kafasi rahat olmayan borç içinde boğuşan personeller ile bir kar elde edemez aksine buyuk zararlar görürsünüz. Aklı sihati yerinde olmayan bir teknik personelin yapacağı istemsiz ciddi bir hatayı dünyanın en iyi pilotuda olsa kurtaramaz ve sonuçları korkunç olur.lutfen artık şu teknik personelin yerini hukukunu ve olmadı gerek seviyeyi bir idrak edin.hem teknik hemde uçustaki arkadaşlarımızın selameti için…. Syg

    Cevapla
  13. 2 yıl önce

    Hasretinden çatlayan ne kadar insan varmış burda gördük yazık size

    Cevapla
  14. 2 yıl önce

    Manava gidiyorsun oo sirket size para vercekmiş diyor..Agzına sakız olduk milletin..kimse pandemi doneminde kredini 4 kere ertelettiğin,bu yüzden on binlerce lira odedigin bosuna faizi konusmaz..kimse borcunu borçla döndürdüğün günleri konuşmaz…

    Cevapla
  15. 2 yıl önce

    İnsanların öneminin olmadığı şirketlerin ve sistemlerin önemli olduğu bir devirde yaşıyoruz. Önce maaşını keserler sonrada kesintileri toplu halde verip kahraman gibi gözükürler. Ölümü gösterip kansere razı olmamız için bu tip taktikler yıllardır yapılıyor maalesef. Bir sürü dedikodu dönüyor hangarda şirket satılıyor prim verilecek AO ya geçilecek Qatara satılacak vs. böyle bir ortamda önünü göremeyen biz çalışanlar nasıl mutlu olucaz geleceğe dair nasıl plan yapacağız? Şirketiniz koltuğunuz makamınız elbet bir gün bitecek ahirette bunların hesabı sorulacak bütün bu taşeron ve zalim sistemin bekçileri yaptıklarına çok pişman olacak ama iş işten geçmiş olacak bunu anlamamaları ne kadar acıdır. Bu dünya Sultan Süleyman’a kalmadı bu yöneticilere de kalmayacaktır.. 2023 te görüşmek üzere…

    Cevapla
  16. 2 yıl önce

    bizde havalimanı temizlikte banka promosyonu neden veril miyor patronlar bizim promosyon yönü cebe indiriyorlar inşallah tayip babadan güzel haberler bkliyoruz tayip baba İstanbul havalimanında temizlik iş iletinin banka promosyonu nu hatırlatır yeter artık bizim hakkizi yemeyin şu taşeronu promosyon bunu verin yukarda Allah sizi görüyor

    Cevapla
  17. 2 yıl önce

    Tgs neden herseyini thy den almaya calisiyor diger ortagi havas onlar versin birazda

    Cevapla
  18. 2 yıl önce

    Sefa abi anladık THY karşı bir gönül bağın devam etmekte ama abi varsa yoksa THY birazda başka şirketlerlede ilgilensen senin için artık Onurair’in bir haber niteliği yokmu şirket hala kapanmadı Cankut bey ve yönetim her gün şirkete gelmekte

    Cevapla
  19. 2 yıl önce

    Kadroyken teknik destek yaptılar seni dikkat ette tabi yeniler yer dikkat ette teknik destekten taşerona çevirmesinler nebiliyim belkide müdüre filan çevirirler çok amaçlı eleman

    Cevapla
  20. 2 yıl önce

    Bence sus herkez öğrenecek teknik destekten tekrar taşerona almasınlar sonra 😂

    Cevapla
  21. 2 yıl önce

    Hadeee yerler yeniler salla hep kadroymuş işte ondan dedim unutmuşsunuz nereden geldiğinizi maddenin mantığına ters kadroyken teknik destek yapmışlarmış yeni gelenlere anlat onlar yer :)

    Cevapla
  22. 2 yıl önce

    Arkadaşım biz hep kadroluyduk, taşeron değildik sen yanlış anladın sanırım, hasetini anlıyorum fakat yanlış yerdesin 👍

    Cevapla
  23. 2 yıl önce

    Kendi sitesinde personele prim dagıtılmayacak diyen , Kabin ile Teknik’i birbirine düşüren , şimdi de Teknik’le Tgs’yi birbirine düşürmeye çalışan zavallının tekisin. Bolat Bey’in yerinde olsam Cumhurbaşkanına , Thy’ye , Yönetim kuruluna çamur atan bu arkadaşı toplantılara almam.

    Cevapla
  24. 2 yıl önce

    Beni niye gersinki siz almışsınız alacağınızı 8 5 çalışıyorsunuz diye memur oluyorsunuz size Bi kıyak yapıldı taşeron dan teknik desteğe alındınız sizin haricinizde dünya kadar insan taşeron da kaldı şükredin halinize

    Cevapla
  25. 2 yıl önce

    Arkadaşım neden unutulalım habomdan öncede memurduk seni neden gerdi bu anlamadım?

    Cevapla
  26. 2 yıl önce

    Geçmişi çabuk unutmuşsunuz habom dan öncesini silmişsiniz :) habom dan önce neydiniz oraya nasıl geldiniz

    Cevapla
  27. 2 yıl önce

    Sefa abi selamlar,Biz habomda memurduk, Thy teknik geçişinde destek personeli yaptılar bizi ,şu anda memurla destek personeli arasında 7-8 bin lira para farkı var bu gerçekten iş motivasyonumuzu bozmakta aradaki bu fark bin lira olsa kabul edilebilir ama fark çok .İnşallah yöneticilermiz bu durum hakkında aksiyon alırlar.Saygılarımla Saygılarımla

    Cevapla
  28. Maalesef söylenti değil kardeş, yakında alırsın haberi..

    Cevapla
  29. 2 yıl önce

    Hat bakımın AO ya geçirilmesi söylentiden başka bişey değil her sene bu söylenti çıkıyor.Hadi diyelim sadece hat bakım AO ya bağlandı o zaman uçak bakımdan hat bakıma takviye nasıl olucak veya uçuşa gidicek personel 1 aylığına AO ya mı geçicek.Onu da geçtim yapısal hasar olunca yapısal personeli mi kiralanacak :) Ya bütün on wing personel AO ya geçirilir ya da hiçbiri.Boşuna böyle söylentiler çıkarmayın

    Cevapla
  30. 2 yıl önce

    Sefa Bey dostunuz Bagana nasil ,laf söyleme gereği duymadığınız çalışanlarının maaşlarını vermeyen Cankut iyi mi hoş mu ?

    Cevapla