featured

Richard Branson’dan yardım eli. An-225 yeniden havalanabilir

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ FWgkey1UsAEqso8

Virgin Group kurucusu ve uzay girişimcisi Richard Branson, dünyanın en büyük kargo uçağı Mriya’nın imha edildiği Ukrayna’daki Antonov havaalanını ziyaret etti. Business Insider’ın bildirdiğine göre, yerel politikacılara göre Branson kargo uçağının yeniden inşası için yardım teklif etti.

An-225, Ukrayna havacılık ve uzay şirketi Antonov tarafından inşa edilen dünyanın en büyük kargo uçağıydı. 1988’de piyasaya sürüldüğünde, uçak dünyanın gördüğü tüm uçaklardan yaklaşık yüzde 50 daha büyüktü. Uçak, Sovyetler Birliği için Buran uzay uçağını taşımak üzere tasarlandı.

2001 yılından bu yana ticari bir kargo uçağı olarak kullanılan Mriya, hizmet verdiği yıllar boyunca, 2009 yılında bir uçuş sırasında tam yüklü iki A320 ağırlığına denk gelen 187,6 tonu taşıyarak birçok rekora imza attı.

Pandemi sırasında acil yardım taşıyan ve daha on yıl çalışır durumda kalması beklenen uçak, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’daki Hostomel’deki Antonov havaalanındaki üssüne saldırdığında onarılamayacak kadar tahrip edildi.
Daha önceki haberimizde, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden önce ikinci bir An-225’in yapım aşamasında olduğunu ancak bütçe kısıtlamaları nedeniyle rafa kaldırıldığını bildirmiştik. Antonov’un, rafa kaldırılmış bu uçağın gövdesine hâlâ sahip olduğu ve şimdi onu Mriya’yı yeniden inşa etmek için kullanabileceği bildiriliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky de hükümetinin Rus işgali öncesinde Mriya benzeri bir uçak inşa etmeyi düşündüğünü ancak bunu yapacak parayı bulamadığını söylemişti. Orijinal uçak imha edildiğinde, Ukrayna bu savaşta hayatlarını kaybeden pilotlarını onurlandırmak için uçağı yeniden inşa etmek istiyor ve para artık bir sorun değil.

Richard Branson’dan yardım eli

İktidardaki hükümetin politikacısı Davyd Arakhamia, Branson’un ziyaretinin görüntülerini Telegram kanalında paylaşırken, “Rus işgalciler her şeyi yok edebilir ama Rüya’yı asla” dedi.

Savaştan sonra “daha güçlü” ve “güncellenmiş” bir Mriya inşa etmek için planların yapıldığını da sözlerine ekleyen Arakhamia, ziyaret sırasında Branson ile uçağın yeniden inşası ve havacılık alanındaki işbirliğinin konuşulduğunu söyledi.

Branson’ın elinden geldiğince yardım etmeyi kabul ettiği bildirildi. Yerel bir haber muhabiri ayrıca Branson’ın çatışma sırasında tahrip olan hava alanını restore etmeyi de planladığını bildirdi.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ FWgkey2UYAkrhn7

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir