featured

Ercan Havaalanı’nda ‘teknik cihaz’ sıkıntısı

 

Ercan Havaalanı’yla ilgili teknik sorunların yarattığı rahatsızlık her yeni arızada biraz daha büyüyor.  Sendikalar bu konuda hem ilgili şirketi, hem de ilgili bakanlığı eleştiriyor.

Ercan’daki sorunlar o kadar büyüdü ki, teknik cihazlardaki arıza nedeniyle uçakların zaman zaman havaalanına inememeleri, korku ve endişeyi de beraberinde getiriyor.

Sorunlar yumağı haline gelen Ercan Havaalanı’nın yeni çehresiyle ne zaman hizmete gireceği de bilinmiyor.

Kısa süre önce uçakların inişi için gerekli olan Aletli İniş Sistemi’nde (ILS) ve VASI ışıklarındaki arızalar yüzünden bazı uçaklar Ercan’a inememişti.

Konuyla ilgili KIBRIS’a konuşan Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, arızalı VASI yerine yeni sistem PAPI’nın siparişinin verildiğini belirtti.

Ercan Havaalanı’nda örgütlü sendika Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, ILS ve VASI’nın yanında Ercan’daki diğer eksikliklere ve bir türlü tamamlanamayan yeni havaalanına dikkat çekti.

Bengihan, radarın çalışmasını sağlayan yazılım güncellemesinin yapılmadığını, mevcut havaalanındaki itfaiye araç ve gereçlerinin eksikliklerine vurgu yaptı.

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) Başkanı Cem Kapısız ise teknik cihazların yedeklerinin olmamasından yakınarak, özel şirketin “cebi dolsun” diye bunlara göz yumulduğunu savunarak, yaptırım gücü olan yetkili bakanlığın yaptırım uygulamada sorunlar yaşadığını, yaptırımın şart olduğunu ifade etti.

Sofi: PAPI sistemi sipariş edildi

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, uçakların, Aletli İniş Sistemi (ILS) üzerinden iniş yaptığını kaydederek, ILS olmayınca devreye yedek olarak VASI ışıklarının girdiğini söyledi.

Sofi, VASI’ların arızalı olduğunu ve üretimleri durduğundan ILS’de sorun yaşandığında VASI’nın devreye giremediğimi belirterek, VASI sistemi yerine PAPI sistemi siparişi verildiğini ve bu sistemin 1 ay içerisinde getirileceğini ve sorunun kalmayacağını vurguladı.

ILS siteminin de yedekli ve 2 kanaldan oluştuğunu belirten Sofi, geçen sefer yaşanan sorunun ortak kart üzerinde oluşan arızadan kaynaklandığına dikkat çekti.

ILS ve VASI olmadan da uçakların iniş yapabileceğini ifade eden Sofi, sadece kötü hava şartlarında pilotun inmeyi risk gördüğünden inmeyi tercih etmediğini kaydetti.

Bengihan: Sözleşmede yapılması gerekenler yapılmadı

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Ercan Havalimanı’nın yap-işlet-devret modeli ile Taşyapı Şirketi’ne devredildiğini belirterek, sözleşmede, Ercan Havaalanı’nın servis, bakım ve onarımının da bu şirkete ait olduğunun belirtildiğini hatırlattı.

Bengihan, yapılan sözleşmenin içeriğinde, 2014 yılına kadar yeni pist, apron ve terminal binalarının da biteceğinin yer aldığını ancak bunların tamamlanmadığını söyledi.

Bengihan, sözleşmede yer alan eski binanın ve teknik cihazların servis, bakım ve onarımlarının da şirket tarafından yapılmadığına işaret etti.

Yeni pist, apron ve terminal binalarının tamamlanmamasına bahane olarak askeri birliğin gösterildiğini, ancak birliğin artık orada olmadığını anlatan Bengihan, sözleşmeye uyulmadığına vurgu yaptı.

2020 yılında Ulaştırma Bakanı Ünal Üstel’in, 15 Kasım 2021’de yeni binaların ve mevcut olanın eksikliklerinin tamamlanacağını söylediğini hatırlatan Bengihan, bugün oldu yeni bina için ILS sisteminin bile alınmadığını, mevcutlar içinde arızalı olan VASI sisteminin onarımının yapılmadığını ve PAPI sisteminin de henüz ortada olmadığını belirtti.

Bengihan, radarın çalışmasında önemli rol oynayan yazılım güncellemesinin de yapılmadığının altını çizerek, radarın her an durabileceğini, eğer radarla uçaklara komut verilemezse hava trafiğinin de duracağını vurguladı.

Pistin ve apron kenarındaki ışıkların hepsinin çalışmadığına dikkat çeken Bengihan, aydınlatmada da sorunlar olduğunu ifade etti.

“İtfaiyede araç eksiklikleri var”

Havaalanında bulunan meydan itfaiyesinin eksikliklerine de değinen Bengihan, “Araç lastikleri 7 yıl değişmediği için yıpranmış durumda.

Araçların hava bölümleri hava kaçırıyor, bu nedenle frenler açılmıyor. Kaldı ki orada yaşanabilecek aksi bir durumda 3 dakika gibi bir zamanınız var ve zamanla yarışılıyor. Oksijen tüpleri eksik” şeklinde konuştu.

Bengihan, sözlerine şöyle devam etti:

“Yeni bina açıldığı zaman uluslararası kurallara göre, havaalanı, kategori 7’den, kategori 9’a çıkacak ve bu da daha büyük ve daha çok uçağın alana inebileceği anlamına gelir.

Kategori arttıkça hizmetler de artacak, ama şu an için su, köpük ve toprak barındıran ve uçağa anında müdahale edebilecek araçlar eksik.

Öte yandan yeni terminalin itfaiye binası tamamlanmadı, araçların hızlı bir şekilde su takviye edebilecekleri ayaklı depo yok” dedi.

“Gerekirse sözleşme feshedilmeli”

Yeni alandaki bitmeyen binaları bitirmesi gerekenin, eksik teknik araç- gereçleri temin edecek olanın Taşyapı Şirketi olduğuna işaret eden Bengihan, mevcut havaalanındaki servis, onarım ve bakımı yapacak olanın da söz konusu şirket olduğunu vurguladı.

Bengihan, Ulaştırma Bakanlığı’nın denetimci olması gerektiğinin altını çizerek, şirketin sözleşmede yer alan hususları yerine getirmemesi durumunda ilgili bakanlığın yaptırım uygulaması gerektiğini, gerekirse sözleşmeyi feshetmesi gerektiğini kaydetti.

Kapısız: Cihazların yedekleri yok

HTKS Başkanı Cem Kapısız, uçakların havalimanına inebilmesi için birçok yol olduğunu söyleyerek, “Birincisi Aletli İniş Sistemi (ILS), diğeri referans alarak uçakların inişini sağlayan cihazlardır. Bir sürü de ışıklama ve diğer teknik cihazlar vardır” dedi.

Uçağın, cihazlardan biri veya ikisi de arıza gösterse bile piste iniş gerçekleştirebileceğine işaret eden Kapısız, teknik cihazların hepsi arızalansa bile pilot, kendi gözü ile de inebileceğini, ama pilot inişi güvenli bulmazsa inmemeyi de seçebileceğini anlattı.

Kapısız, tüm bu saydığı cihazların normal bir havaalanında yedeklerinin, hatta yedeklerinin de yedeklerinin olması gerektiğine vurgu yaparak, birinin arızalanınca diğerinin kullanılarak, arızalının tamir edilmesi gerektiğini ifade etti.

Radar hizmeti verilirken de kullanılan yazılım güncellenmesinin yapılmamasına da dikkat çeken Kapısız, eski sistemin kendilerini yavaşlatabildiğini, yine de işi aksatmamaya çalıştıklarını ama güncellemenin yapılması gerektiğini kaydetti.

Bu noktada Ercan Havalimanı özelleştirildiği için yönetimi elinde bulunduran şirketin de kâr yapmayı hedeflediğinden, tamir ve masraftan kaçındığını anlatan Kapısız, “Her ne kadar Ulaştırma Bakanlığı, otorite olduğunu ve havalimanının ona bağlı olduğunu söylese de, otorite tamamen şirkettir. Sermaye de, arıza çıktığı zaman kazancı düşmesin diye yedeğini onarmayınca, gelen pilotun arızalı sistemden dolayı inişi güvenli bulmayınca inmemeyi tercih edebiliyor” dedi.

Kapısız, devletin, özel şirketin “cebi dolsun” diye bunlara göz yumduğuna değinirken, yaptırım gücü olan yetkili bakanlığın, bunu uygulamada sorunlar yaşadığını söyledi, yaptırımın şart olduğunun altını çizdi. (kibrisgazetesi)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir