featured

ÜVEY EVLATLAR… SENIORITY NE DURUMDA…

 

Bildiğiniz üzere, ikiyüzlülüğü sevmeyen ve kalemimi çalışanlardan yana kullanan biriyim. THY’nin tüm genel kurullarına katılmakta ve her genel kurulda mutlaka çalışanların sorunlarını genel kurula aktarmaktayım. İlker Aycı döneminde ki genel kurulların birine katılıp, İlker Aycı’dan yediği fırça ile bir daha genel kurullara gelemeyip, Ahmet Bolat döneminde yanına yamağını alarak tekrar katılmaya başlayan malum kişi gibi yanardöner bir grafik çizmem.

Yanar Döner benzetmem, zamanında AKP aday adayı olup seçilemeyen, daha sonraları Binali Yıldırımın yanında yer alarak, seçim gezilerine katılarak broşür dağıttığı halde, AKP de kendine yine yer bulamayıp, bukalemun misali tekrar renk değiştirip, AKP’nin tam tersi bir politika izleyen İyi Parti’de yer bulabildikten hemen sonra, sark kurnazlığı yapıp, siyasi konumunu kullanarak, Gözüne kestirdiği bir bölgede, yasak olmasına rağmen BÜFE kondurup, gerçek niyetinin, ülke menfaatleri değil, kendine çalışmak olduğunu belli eden sürüngenlerden de değilim.

Kısaca; Havacılık mazisi SIFIR olmasına rağmen zaman zaman sağdan soldan aldığı duyumlarla bilmediği her konuda ahkâm kesmeye çalışan bir zavallı kişicik… (isim yazmıyorum çünkü siz o kişinin kim olduğunu anında anlamış olmalısınız)

Neyse, sektöre yeni giren birçok çalışanı, yukarıda sizlerin de tanıdığı ilgili kişi hususunda bilgilendirme görevimi yaptıktan sonra bu haftaki konuma gireyim.

Yıllardır başta Teknik A.Ş çalışanları olmak üzere birçok kesimin uçuş önceliği sıralaması yüzünden yaşadığı haksızlığı ve sorunları defalarca detaylıca gündeme getirdim. Hatta son THY genel kurulunda, Yönetime dönerek,” Bunlar THY’nin üvey evlatlarımı diye seslendim. Her nedense, genel kurullarda dikkat çektiğim bu aslında halledilmesi çok kolay olan konu bir türlü çözülemedi. (Aldığım duyuma göre bu seferde Teknik AŞ çalışanları, bir sürpriz olmazsa yine üvey evlatlığa devam edecek gibi görünüyor) Skalalar hazır ama henüz imza yok…

Bu skala, duyumlarım gibi imzalanırsa çok adaletsiz olduğu ispatlanmış ve söz alınan bir durum devam edecek gibi… Bir veya iki aylık bir eğitimle şirkete giren bir kabin görevlisi, 25-30 sene hizmeti olan lisanslı ve sertifikalı teknisyenin, pas bilet önceliği ile önüne geçerse işte orada çok büyük bir sorun vardır. Bu örneği, diğer çalışanlar ile de çoğaltabiliriz.

Sendikalar ve zaman zaman kısık sesle olsa da belli başlı stk larında dillendirdiği bu mağduriyetin giderilmesi için her dönem ucu açık vaat ve sözler verilerek durum hep geçiştirildi.

Ahmet BOLAT beyin göreve gelişiyle konuyu tekrar tekrar dile getirip, THY Yönetimin Kurulu toplantılarında da resmi kayıtlara geçtiği üzere söz hakkı alıp yine ricacı oldum. Ahmet Bey İGA’da yaptığı iftar yemeğinde, bu konudaki çağrılarımızı karşılıksız bırakmamış TEKNİK A.Ş’nin ikinci sınıf muameleye maruz kalmayacağını ilan ederek, THY A.O neyse Teknik A.Ş de odur sözleriyle herkes de umutları yeniden filizlendirmişti. Böylece yıllardır çalışanların aileleriyle uçak kontuarlarında yaşadığı rezaletin son bulacağı ümidi doğmuştu.

Fakat henüz teyit edilmeyen aldığım bazı duyumlar beni ziyadesiyle hayretler içinde bırakarak büyük hayal kırıklığına uğrattı. Ahmet beyin uçuşun artık tüm personellerde sicil sırlamasına göre yapılacağını ilanın üstüne Teknik A.Ş personelinin eskiden R5 olan uçuş sıralaması, THY A.O İÇİN R4A, TEKNİK İÇİN R4B biçiminde revize edildiği iddia ediliyor.

Yani kısaca yine aynı skala korunarak THY A.O çalışanları, THY TEKNİK çalışanlarından öncelikli olacak. Burada 4A VE 4B ile yine ikinci sınıf muamele görecek. Şimdi Buradaki illüzyonla sadece pilot adayı personelin önüne geçirilen Teknik A.Ş çalışanlarının aklıyla alay edilmiş olunmaz mı?

Bu çalışmayı yapan birimler Ahmet beyin sözünü ve herkeste uyandırdığı umutları yıkarak imajına zarar vermenin peşindeler mi anlayamadım? Böyle bir rezalet olamaz. Patronun lafının üstüne laf koyarak iş güz arlık yapılıyorsa bunun sorumlularından mutlaka hesap sorulmalıdır.

Anladığım kadarıyla bugüne kadar kendi okul ve tebaalarıyla her yerde kadrolaşmaya çalışanlar içeride Yönetim Kurulu başkanına rağmen kendi statükolarını korumaya devam ediyorlar. Sırtını mezun oldukları okul ve vakıflardaki abilerine yaslayarak oluşturuldukları kast sınıflarıyla kafalarına göre at koşturuyorlar. Adeta siyasal mafya tik gruplaşmaya dönmüş bu sınıflar hemen hemen her kurumda en üst tabakaya oturmaya ve terör estirerek onlara güvenip görev verenlere de zarar vermeye devam ediyorlar.

Kendi fetöcülüklerini ve fetöcülarını gölgeleyerek skor yapmak için rast gele duyumlarla adam işten çıkarıp, memlekete ve kurumlara düşman sınıflar oluşturmak dışında ne işe yaradılar?

Çoğunun elinde hakkı hukuku çiğnenmiş emekçilerin kanı var. Bunlar artık başta THY olmak üzere diğer bütün kurumlardan ayıklanmalı, sırtını bir zamanların cemaati gibi okullarına vakıflarına yaslayanlarla değil kurumlarını liyakatle özveri ile omuzlayanlarla yürünmeli.

Şirketin İnsan Kaynakları Yönetim anlayışı, personel istihdam etme ve kadrolar ihdas etme alışkanlıkları kati suretle gözden geçirilmeli. İnsan kazanmak yerine düşman yaratmakta mahirlermiş, aşağıdakilerin huzurunu ve motivasyonun oturduğu klimalı odalardan bozanlarından, yönettiklerini hakir görenlerin bu şımarık düzeni artık yıkılmalı.

Ahmet Bey herkeste uyandırdığı; adaletin ve liyakatin esas alınacağı, personelin insan odaklı ve karşılıklı verimlik esasıyla yönetileceği tezini çürütmesine fırsat verilmemeli. İvedilikle başta haksız yere atılanların ve keyfi kadrolaşmalarla uygulamaların sona erdirilmesi gerekir. Ülkenin ekonomik olarak zor günlerden geçtiği bu sıkıntılı günlerde ülke ekonomisine katkı sunan her şeye rağmen kar eden böyle güzide kurumlarımıza kimsenin zarar vermesine müsaade edilmemeli..

Pass ve ced bilet uygulaması olmak üzere THY den TEKNİK A.Ş ye geçişteki tüm hak kayıpları iade edilmeli. Yönetim ile çalışanlar arasına perde ören ve şirketteki aidiyet duygusuna zarar veren, verimi düşüren ara ve ana kademedeki hangi statü yada pozisyonda olursa olsun kötü yöneten hiç kimseye fırsat verilememeli.. Gereği ivedilikle yapılmalı. THY’deki sağlıklı bir operasyon, ancak sağlıklı düşünen ve hisseden personellerle gerçekleştirebilir. Yeterince geçmişte yaşanmış travma ve kötü hafıza varken üstüne yenilerini yazmak için çırpınmayın…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

40 Yorum

  1. Taşeron sisteminin manası ne o zaman? Bizim önümüze başka sirketlerde çalışan kişilerin geçmesinin önüne nasıl gececeksiniz? Resmen sindirme çabası.

    Cevapla
  2. 2 yıl önce

    Ya şu Thy çalışan kadrolu elemanların derdini bir türlü çözemedim gitti yıllardır aldığınız maaşlar yıllarını verip doktor olan birinden daha çok 3 ayda bir tam maaş yetmedi yıllık yıpranma payı uçuş hakkı neymiş öncelik olsunmuş birkerede şükredin ya birde yıllarını taşeron olarak çalışıp bu hakları alamayanlara dönüp bakın adam evli çocuğu var işindede çok iyi ama aldığı maaş 4.800 bu adam ev mi gecindirsin cocukmu okutsun kirasinimi ödesin neymiş kadrolu arkadaslar oncelikli ucamiyormus Peki bu insanlar o kadar yıllar uçakların arasinda çalıştıkları halde uçağa hiç binmemisler hiç ucmamislar ya bu kadar bencil olmayın artık biraz arkanizi dönüp bakın sizden çok çok kötü durumda olanlara onlar için mücadele verin artık birazdaha utanmasaniz hava alaninin tapusunuda uzerinize isteyeceksiniz ne diyim kalplerinize merhamet diliyor gözünüzüde toprak doyursun diyorum

    Cevapla
  3. Önceden üvey evlattık, şimdi gerizekalı olduk

    Cevapla
  4. 2 yıl önce

    Tabiki Bay Çay ve Bay Akgül! Sn Bolat a rağmen bildiklerini uygulamaya devam ediyorlar😬

    Cevapla
  5. 2 yıl önce

    yazacağımız ayıplar aşrı taştı sefa abi daha ne anlatacak dermanımız kaldı ne de enerjimiz bizi kar mesaisinde çalıştırdılar 16 saat sadece 8 saatini yatırdılar ayrıca 1 mayıs işçi bayramı pazara geliyor diye mesaimizi yatırmadılar yemekhanede verilen ana yemek bir avucu kaplamaz daha hangi ayıplardan bahsedeyim burası THY değil başka birşey olmuş

    Cevapla
  6. 2 yıl önce

    Sefa bey,İlginç olan şu ki; AO dan ayrılmış bir başkan bile Teknik AŞ. de aktif çalışan bir başkandan önce uçağa binecek şekilde düzenleme yapılmış. Resmen bencilliğin daniskası.Yakında AO dan emeklileri bile aktif Teknik aş çalışanlarından önce uçağa bindirirler.

    Cevapla
  7. Senelerin FO suyum yine de R4A yım. 230 tonu indiriyor kaldırıyoruz ama portakal suyuna yeniliyoruz. Tüm amirler, çoğu memur benden önde biniyor. Pilot olmanın da bir anlamı yok. Bence uçağın en önemli personelleri pilotları ve tekniğidir. En kalabalık grup mutlu edilecek diye tüm personelin hakkı yeniyor. Bir tatilime pass biletle gidemedim.

    Cevapla
  8. 2 yıl önce

    Düşensinize.Şirketin en tepesindeki adamı kimse sallamıyor.Lafını geçiremiyor alttakilere.

    Cevapla
  9. Elma ile armut arasında fark yok mu?

    Cevapla
  10. 2 yıl önce

    bir kez daha şirket gösterdi ki teknisyen bu şirketin tiksinilen grubu. o yüzden şimdi koşa koşa kendi sağlığınızı hiçe sayarak çalışmaya devam edin. semer size çok yakışıyor(!)

    Cevapla
  11. 2 yıl önce

    Yazdığımdan sorunun çözüldüğünü düşündüğümü nereden çıkardığınızı merak ediyorum. Yorumumun başına bakarsanız düzeltme amacıyla yazdığımı farkedebilirsiniz. 2006 ise THY Teknik kuruluş tarihidir (bilmiyorsanız diye belirtmek istedim). Amacım tartışmak vs değil yalnızca Sefa Bey’in yazısındaki bir bölümün yanlış olduğunu ifade etmekti.

    Cevapla
  12. 2 yıl önce

    Asıl amaç kim önce binecek olmamalı, sonuçta alanda kalan ortaklık personeli. Bu durumu bu şekilde tartışmak kimseyi memnun etmez. En güzel çözüm rezervasyon olmalı , yer varsa personel uçabilmeli, Gerekirse %10 fazla ödeme yapılsın ama uçsun arkadaş, Personele seçenek sunulmalı, Kesin rezervasyonu bir bedel karşılığı yapabilsin. amma da sorun yaptınız.

    Cevapla
  13. 2 yıl önce

    Sefa abi bu durumu bizim adımıza Ahmet BOLAT’a iletme şansın var mı ?

    Cevapla
  14. Yk başkanının böyle bir söz verip uygulanmaması gerçekten olacak şey değil.. Birinci ağızdan söylenen bir yalandan ibaret olmuş sanırım…

    Cevapla
  15. 2 yıl önce

    2006 yılı öncesi teknisyen geride kalmıyorsa ve R4A oldu ise sorun çözülmüş mü oluyor? 2007’de işbaşı yapmış ise ne olacak? sınır neden 2006? hem 2006 öncesi girişli kaç kişi var toplamda, genele oranı nedir? en adil yöntem sicil no’dur, bitti gitti. bu neyin hesabıdır, anlamak mümkün değil.

    Cevapla
  16. 2 yıl önce

    Lisanslı ve lisanssız teknisyeni mevzuatlar ayırmış. Safa beyle ne alaka…Lisanslıya öncelik ver lisanssıza verme dememiş ki . Kaptan var ikinci pilot var. Senin düşüncene göre ikinci pilotta kaptan öylemi? Safa beyin anlatmak istediği, yeni işe girmiş kabin memurunun, değil kendi dönemindeki teknisyenle, lisanslı teknisyenin bile önüne geçmesindeki saçmalığı daha etkili kılmak için kullanılmış. Bu nedenle kompleks yapma.

    Cevapla
  17. 2 yıl önce

    Sefa Bey, düzeltme olması açısından bu yorumumu paylaşmanızı rica ediyorum. 2006 öncesi Teknik’e giren personel R4A olmuşken, sonrası girişliler R4B oldu. Yani 20 yıllık teknisyenin sıralamada geride kalması gibi bir durum söz konusu değil.

    Cevapla
  18. 2 yıl önce

    Sen teknisyeni niye lisanslı lisanssız diye ayırıyosun yazında ?Hayırdır ?

    Cevapla
  19. 2 yıl önce

    Çalışanlar gayet iyi performans gösteriyorlar operasyonda bir problem yaşanmıyor. Geçtiğimiz aylarda gelen maillerden de anlaşıldığı üzere yönetim performansdan memnunonlar için herşey yolunda şuan burada boşa konuşuyorsunuz.

    Cevapla
  20. 2 yıl önce

    Kabin memurunun teknisyenden daha değerli olduğu tek havayolu

    Cevapla
  21. Ay tas aynı hamam değişen birşey yok. Çok yazık..

    Cevapla
  22. Yillar once TEC kurulup bizi oraya gonderirken motor atelyesinin tam ortasında o zaman ki teknik genel mudur simdinin savunma sanayi baskani Ismail bey herkesin gozunun icine bakarak soyle dedi Tum haklarinizla TEC’ e gidiyorsunuz. Evet soylenenler unutuldu uvey evlatlik o zaman basladi ama lafa gelince sizde bizim calisanimizsiniz icraata gelince fos. Turk HavaYollari gibi bir sirket Tec’de bir avuc calisana bu hakki veremiyorsa yaziklar olsun zaten bize soz verip hakkimizi gasp edenlere hakkimizi helal etmiyoruz bu dunyanin obur tarafida var saygilarimla.

    Cevapla
  23. 2 yıl önce

    havalimanlarında ki temizlikciler soruyor taşeron nezaman kalkacak bizimde haklarımız ikramiye yardım gibi düzenleme olurmu biz devlette miyiz işletmedemi yizbayramda ikramiye verdiler ama temizlikçilerde yine bı şeyyok sadece lokumla insanları kandırdılar Tayyip baba duy sesimizi maaş pazara glir paraztesiyi bekle 3 gün gecikir

    Cevapla
  24. 6 aylık kesintimiz hala verilmedi , şirket 1.1 milyon usd kar etti , üvey evlattınız artık değilsiniz dediler , sonuç yine ortada , diyecek söz yok..

    Cevapla
  25. 2 yıl önce

    Ahmet bey müjde deyince umutlanmıştık;haberi yoktur diye düşünüyoruz en kısa sürede düzeltecektir bu saçmalığı.Buna ek olarak Mikail beyden Uçuşa giden teknisyenlerin maruz kaldığı kötü muameleyi düzelterek layık olduğu değeri kazandırmasını tez zamanda bekliyoruz.

    Cevapla
  26. Sn sefa BeyTGS ye 13 yıldan fazladır verilen sözler yerine getirilmeli. Haksızlıksa burda fazlasıyla var. Bunun çözümü zor değil düşük maaş alıp emek ve alınteri döken bunca personeli görmezden gelinmesi sizce

    Cevapla
  27. 2 yıl önce

    Pass/ ced biletlerin yerine indirimli bilet alayım Farkli bir ucus yöntemi bulunması lazım

    Cevapla
  28. 2 yıl önce

    Koskoca ykb söylediğinin üstüne bu olduysa kimseye güvenmemek lazımmış

    Cevapla
  29. 2 yıl önce

    Biz eşit değiliz diyen kabin memurları ilk grev durumunda sizin yerinize uçacak yüzlerce teknisyen biliyorum ben dahil, biz grev yaparsak sizde uçağa crs verirsiniz nasıl olsa siz daha önemlisiniz. O gün mutlaka gelecek.

    Cevapla
  30. 2 yıl önce

    Maalesef bende kontrol ettim R4B yazıyor,nasıl bir ahlaki çöküştür bu anlamak güç…

    Cevapla
  31. 2 yıl önce

    Sefa abi bu gerçekten çok önemli ve çok can sıkan bir konu R5 i kaldırıp R4B yapmışlar resmen.bunun mutlaka gündeme gelip düzeltilmesi gerek.

    Cevapla
  32. 2 yıl önce

    Gerçekten her seferinde Teknik olarak aynı kazığı yiyoruz. Adaletli olucam herkes eşittir cümleleri söyleyenlerin icraatları gidenden bir farkı olmadığını yansıtmaya başlamıştır. Üzücü THY çatısı altında huzurlu ve mutlu çalışan politikası yaratmak bu kadar zor olmamalı.

    Cevapla
  33. İşe yeni giren KABİN memuru , yıllarını bu şirkete vermiş LİSANSLI TEKNİSYEN’ den önce binmemeli . İkisi de insan , ikisi de tatile gidicek kaç kez Teknisyenler aileleri ile ortada kaldı havalimanında.Adaletli olmak lazım, daha 2 aylık hostes gelip 10 yıllık teknisyenin önüne de geçmemeli. LÜTFEN.

    Cevapla
  34. 2 yıl önce

    Tam bir hayal kırıklığı. Değişen hiçbir şey yokmuş.

    Cevapla
  35. 2 yıl önce

    Bu hafta bu konuya değineceğinizi emindim. 1-2 söz de ben söyleyeyim. Ben o gün o sahur programındaydım ve konuyu kendi kulaklarımla duydum. Orada teknik aş çalışanları R4 e geçirilecek denmedi, uçağa binişler kıdem sırasına göre olacak artık üvey evlat muamelesi görmeyeceksiniz dendi. Yani bu detay bir anlatımdır. Bağzı şeyler vardır paradan önemlidir. Kendi adıma benim performansımı paradan çok şirketin bana verdiği değer etkiliyor. Şu anda da tam olarak bu şekilde çalışıyorum. Gerçek anlamda da şirketi severek çalışmayı özlemişim diyordum. Bu güzel gelişmeler herkesin performansına da yansıyordu. Bunu yöneticiler anlayamaz, ama ben kendi gözümle işlerin çok hızlandığına şahidim, çok küçük bir örnek vereyim bir sarf malzemeyi ister değiştirirsin, ister temizlersin. Temizlik zahmet gerektir ama ucuzdur, değişim ise pahalı ve kolay çünkü yüzlerce hatta bazen binlerce dolarlık malzeme çöpe atılır örneğin bir buji sarf mazemedir ve tanesi 2000 dolar civarındadır. Pandemide insanların motivasyonunu düşürerek herkese o malzemeyi değiştirttiler ama ahmet beyin verdiği olumlu havayla o değişimlerin yerini temizleme aldı… gerçekte herkes canla başla çalışıyor. Neden? İlk defa üst perdeden biri sizi görüyoruz dedi. peki ya bundan sonra ne olacak? O malzeme değişecek mi? Yoksa temizlenecek mi? Ben şu an hala temizliyorum. Bunun kararını yöneticiler verecek. Bizim için değişen birşey yok çünkü, zaten binemiyorduk…

    Cevapla
  36. 2 yıl önce

    Çalışanların gayesi, kimsenin önüne geçmek değil adaletli muamele görmek. 10 yıllık Teknik personeli, 15 yıllık kabin amirinin önüne geçmeye çalışmıyor. Tam tersi olan duruma adalet gelsin istiyor. Kim bu şirkete daha fazla emek verdiyse o önce binsin uçağa. Hak, adalet inancı bilinci bunu gerektirir

    Cevapla
  37. Şimdi mypass.thy.com adresine girdim resim üzerine tiklayinca cikan profil sekmesine tiklayinca kişisel bilgiler geliyor öncelik kisminda R4B yaziyor.

    Cevapla
  38. 2 yıl önce

    Sefa bey ne iddasi, mypass sistemine girip profil resmine tıklayınca herkes nerde olduğunu gorebilir.Thy teknik AS calisani olarak R4B gözüküyorum. Ayrica test edilmistir Ucus siralamasinda sicili yeni olan AO calisani sicili eski olan teknik AS calisaninin onune gecmistir

    Cevapla
  39. 2 yıl önce

    Sefa Bey Cankut Bey bizim paramızı vermiyor cimere yazdık, shgm ye yazdık, mahkemeye verdik hakkimizi alamadik ne yapmamızı önerirsin bir yazi ile keşke bizlere destek olsanız, sevgi ve saygıyla

    Cevapla
  40. Çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık.

    Cevapla