featured

Birleşik Krallık sürdürülebilir havacılık yakıtı kullanma konusunda çığır açtı

 

Fosile alternatif yakıt kullanan RAF için ilk başarılı İHA uçuşu olan Vermeer Projesi, İngiltere ve ABD arasında uluslararası bir iş birliğine işaret ediyor.

Vermeer Projesi kapsamında, Kraliyet Hava Kuvvetleri, sentetik yakıtla dört metrelik bir İHA’yı başarıyla uçurarak sürdürülebilir havacılık yakıtı kullanma konusunda çığır açtı. Vermeer Projesi 2021 yazında başladı ve Entegre İnceleme ve Savunma Komutanlığı Belgesinde vurgulandığı gibi, RAF’ın gelişen teknolojiye yatırım yapma kararlılığını göstermektedir.

Sentetik gazyağı tamamen fosil dışı bir yakıttır. Gıda atıkları gibi yüksek şeker seviyelerine sahip ham maddeleri bakterilerle karıştırarak bir yağ maddesi oluşturmak ve daha sonra kimyasallar ve ısı kullanarak havacılık yakıtına dönüştürülerek yapılır. Süreç büyük ölçekli altyapı gerektirmediğinden, sentetik gazyağı herhangi bir yerde yapılabilir ve bu da onu dünya çapındaki askeri konuşlandırmalar için iyi bir seçenek haline getirir.

Bu buluş, geleneksel fosil bazlı yakıtlara kıyasla önemli ölçüde azaltılmış karbon ayak izi ile uzaktan kumandalı hava sistemlerinden savaş uçaklarına kadar tüm platformlarda kullanılabildiği için RAF’ın daha sürdürülebilir bir gelecek yaratma taahhüdünü ifade ediyor. Savunma Tedarik Bakanı Jeremy Quin açıklamasında, “İklim değişikliğini ele almak için öncü çözümler geliştirmeye devam eden RAF ve İngiliz endüstrisi için bu heyecan verici bir an. Bu yeni yaklaşımlar, karbon ayak izimizi azaltırken birinci sınıf savaş güçlerimizi koruyacak.” dedi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Lincoln Taylor açıklamasında, “RAF, çevreye verdiğimiz zararı en aza indirirken kendi esnekliğimizi ve operasyonel kapasitemizi korumak için teknolojinin ön saflarında yer aldığımızdan emin olmalı. Yakıt kıtlığı ve maliyeti, operasyonlarımız üzerindeki etkisinde her zaman artacaktır ve uçaklarımız için sentetik yakıtlar, yarının yeni nesil RAF’ının hedeflerini güvence altına almaya çalışırken bu duruma olası bir çözümdür.” dedi. İngiliz şirketi C3 Biotechnologies Ltd ve ABD Donanması ile birlikte yapılan ilk denemede, laboratuvar koşullarında 15 litre yakıt üretildi. Başarılı motor testinin ardından sabit kanatlı İHA, Wiltshire’da 20 dakikalık bir test uçuşunu tamamladı ve yakıtın tutarlı bir şekilde yüksek bir standartta performans gösterdiğini belirlendi.

ABD Deniz Kuvvetleri Araştırma Şefi Arka Amir Lorin C. Selby açıklamasında, “Daha verimli bir sentetik havacılık yakıtı geliştirmek için Birleşik Krallık’taki müttefiklerimizle birlikte çalışmak heyecan verici ve oyunun kurallarını değiştiriyor. ABD Donanması, operasyonel zorluklara yenilikçi çözümler bulmaya kararlıdır ve bu yakıtı büyük altyapı gereksinimleri olmadan üretme yeteneği, konuşlandırılmış kuvvetler için çığır açıcı olacaktır.” dedi. RAF ve ortakları projenin bir sonraki aşaması olan süreci iyileştirmek ve konuşlandırılabilir üretim tesisleri geliştirmek konularında çalışmalar devam ediyor.

Kaynak:defenceturk

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir