Son yıllarda Airbus A321XLR (Extra Long Range) çevresinde oldukça heyecan var. Uzun mesafeli dar gövdeli uçaklara yönelik hareketin temel taşı olarak gören Airbus, A321XLR tipini Hamburg, Almanya’da üretiyor. A321XLR, 4.700 deniz mili menzilli, tek koridorlu ve dar gövdeli bir uçak. Bu menzil A321LR’den %15 daha uzun bir mesafe. A321XLR, “A321neo” temeli üzerine oturan bir tip olacak.
Özel bir üretim hattı
Airbus, ilk A321XLR uçağı için Hamburg’da özel bir Son Montaj Hattı (FAL-Final Assembly Line) yaptı. Hamburg şehri, A350 gibi tasarımların üretim hatlarına ev sahipliği yapan Toulouse ile birlikte, Airbus’ın ana üslerinden biri.
A321XLR prototiplerin montajı, Hamburg’daki A320 ailesi FAL’den biri olan Hangar 9’da gerçekleşiyor. İlgili bileşenler Avrupa’nın muhtelif yerlerinden uçakla Hamurg’a getirildikten sonra montajı gerçekleşiyor.
Airbus’ın, A320 Ailesi Programı Başkanı Michael Menking ile şunları anlattı : “Şu anda A321XLR’yi tek koridor FAL’lerde üretme yolundayız. Bu nedenle, tüm ekiplerin Hamburg’daki bu deneyimden ders çıkarması gerekiyor. Böylece bu bilgiyi diğer tesislerimize de taşıyabiliriz. Hamburg’da başlattığımız A320 Family Air Space Cabin ile bunu yapıyoruz”
Uçağın gövdesi, bu yolda dört haftalık bir yolculuk yapıyor. İki gövde modülünün galley ve banyo ile montajı Hangar 9’un 42/43 numaralı İstasyonunda başlıyor.
Daha sonra 3.000 perçin ile modüllerin birleştirileceği İstasyon 41’e geçiyor. Burası aynı zamanda iç döşemeler ve elektrik sistemleri gibi unsurların uçağa katıldığı yerdir. Bundan sonra, uçak gövdesi ilk uçuşunu vinçle İstasyon 40’a gerçekleştirir. Burada kanatları ve iniş takımları takılır. İlki 2.400 perçin gerektirir ve ikincisi çok önemli bir hassasiyet gerektirir.
İstasyon 35, montaj hattının en yoğun bölümlerinden biridir. Burada uçak, yatay ve dikey stabilizeler de dahil olmak üzere birkaç temel bileşen monte edilir. Burası aynı zamanda yakıt depolarının seallendiği yer. İstasyon 25’te, aydınlatma ve kabin içi eğlence sistemleri (IFE) gibi kabin sistemleri, İstasyon 23’te ise test ve iç kaplama ile süreç tamamlanır.
Airbus, uçağa uzun menzilli uçuş imkanı sağlayacak Arka Merkez Tankın teslimatını takiben Mayıs 2021’de ilk A321XLR’nin montajı başladı. Aralık ayına kadar, 2022’de uçuş testlerinin başlaması için son rötuşları yapılıyor.
Airbus bunu şöyle açıklıyor : “Test ekipleri tüm sistemler, uçuş kumandaları, motorlar ve APU üzerinde bir dizi yer testleri gerçekleştirecek. Eğer her şey yolunda ise, taxi sürüşlerini ve tabii ki XLR’nin gelecek yıl ilk uçuşunu gerçekleştirecekler.”
Uçuş testi programı planlandığı gibi giderse Airbus, 2023’te A321XLR’nin seri üretimine başlayabilmeyi planlıyor. Üretimine başlayalı birkaç yıl oldu, çok geçmeden onu gökyüzünde görebileceğiz.